Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011

Διοικητική συγχώνευση των νοσοκομείων Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης

Τη διοικητική συγχώνευση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου με αυτό της Αλεξανδρούπολης προβλέπει η τελική πρόταση λειτουργικής αναδιάταξης νοσοκομειακών υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που κατέθεσε για διαβούλευση το υπουργείο Υγείας και θα αποτελέσει τη βάση για τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Με βάση τα όσα αναφέρει η πρόταση, το νοσοκομείο Διδυμοτείχου θα συγχωνευτεί, διοικητικά, με αυτό της Αλεξανδρούπολης και θα λειτουργεί με αναπληρωτή διοικητή και συμβούλιο διοίκησης διοικητικών στελεχών. Όσο αφορά τις προτεινόμενες νέες κλίνες και την κατάργηση κλινικών, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, θα λειτουργούν 528 κλίνες, από τις 505 σημερινές και θα καταργηθούν 13 κλινικές, από τις οποίες οι 8 θα παραχωρηθούν σε ιδιωτικές, ελληνικές η ξένες, ασφαλιστικές εταιρείες. Αντίστοιχα στο Διδυμότειχο, θα λειτουργούν 112 κλίνες από 113 και καταργείται μια κλινική. Τέλος, οι θέσεις των ιατρών παραμένουν οι ίδιες, δηλαδή 443 στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και 59 σε αυτό του β. Έβρου.“Η κοινή διοίκηση είναι για εμάς επιθυμητή”, δήλωσε στην Ε. ΡΑ Νέας Ορεστιάδας, ο δκτής του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, Δημήτρης Λαζόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη εξορθολογισμού των δαπανών. Παρατήρησε επίσης πως δε μειώνεται ο αριθμός των κλινών, ουσιαστικά δεν κλείνει καμία κλινική αφού απλά συγχωνεύεται η καρδιολογική με τη μονάδα στεφανιαίας νόσου ενώ παραμένει ίδιος και ο αριθμός των ειδικών ιατρών.


Αντιδράσεις προκαλούν στους γιατρούς του Έβρου 
Αντιδράσεις προκαλούν στους γιατρούς του Έβρου  οι προτάσεις για το νέο νομοσχέδιο αναδιάρθρωσης του  ΕΣΥ που σχεδιάζει  το υπουργείο υγείας . Σύμφωνα με αυτό, το  νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης θα συνδιοικείτε με αυτό του Διδυμοτείχου , ενώ θα συγχωνευτούν και κλινικές του ΕΣΥ.

«Σαν Ομοσπονδία Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, δεν συμμετέχουμε σε αυτόν τον ψευτοδιάλογο  σε έναν  ψευτοδιάλογο που θέλει να μας πει ότι δεν έχει ανάγκη  η Αλεξανδρούπολη ουσιαστικά τα κρεβάτια που υπάρχουν στο νοσοκομείο, δεν έχει ανάγκη το νοσοκομείο Κομοτηνής , δεν έχει ανάγκη το νοσοκομείο Διδυμοτείχου», ανέφερε  σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ της Ν.Ορεστιάδας, σχολιάζοντας το νέο ΕΣΥ, ο πρόεδρος της  Ένωσης Ιατρών Νοσοκομειακών Κέντρων Υγείας Θράκης (ΕΙΝΟΚΥΘ) κ Σάββας Δευτεραίος, υπογραμμίζοντας ότι, «είμαστε αντίθετοι με αυτήν την πολιτική την αντιμαχόμαστε, θα μας βρούν  στον δρόμο , θα μας βρουν έξω από αυτήν την διαδικασία που έχουν αποφασίσει για  εμάς πριν από εμάς για εμάς». Στις 20 Ιουλίου θα εφαρμοσθεί η αναδιάταξη  του ΕΣΥ  στις 1 Αυγούστου θα εφαρμοσθεί το νέο πρόγραμμα εφημέρευσης ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου θα ψηφισθεί το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία που άπτεται  της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ. Όπως υποστήριξε ο κ Δευτεραίος, «αυτό σημαίνει μείωση των  κρεβατιών για την Αλεξανδρούπολη, χαρακτηριστικό παράδειγμα  είναι , ότι σήμερα οι δυο παθολογικές κλινικές έχουν 36 κρεβάτια, με τις αλλαγές θα ενωθούν και θα γίνουν 30, με το «ηλίθιο» πρόσχημα ότι δεν χρειάζονται τόσα κρεβάτια δεν έχουμε τόσα παθολογικά περιστατικά  ότι οι Παθολογικές κλινικές έχουν κάλυψη 75%, ενώ την ίδια στιγμή σε όλο τον κόσμο το 75% κάλυψης σημαίνει πληρότητα καθημερινή όλων των κλινικών».


ert- photo:souflievros

Δεν υπάρχουν σχόλια: