Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011

«Εξοικονομώ»: αιτήσεις 191 δήμων για το πρόγραμμα- Σουφλί εκτός ;


 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ:119. Διδυμοτείχου

120. Ορεστιάδας

121. Δοξάτου

122. Προσοτσάνης

123. Βιστωνίδας

124. Φιλίππων

125. Μύκης

126. Χρυσούπολης

127. Ξάνθης

128. Αλεξανδρούπολης

129. Κομοτηνής

130. Θάσου

131. Δράμας

132. Καβάλας

133. Ελευθερούπολης


Συνολικά 191 δήμοι υπέβαλαν πρόταση υπαγωγής στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση ενέργειας από τους ΟΤΑ», ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση της πρώτης φάσης της δράσης, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», ο υπουργός διαβίβασε στη Βουλή σχετικό έγγραφο, απατώντας σε ερώτηση που είχε απευθύνει στο υπουργείο ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, επισημαίνοντας ότι σημειώνεται σημαντική καθυστέρηση στην αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβάλει η δήμοι για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ» το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά στην εφαρμογή δράσεων και αποδεδειγμένων καλών πρακτικών για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο αστικό περιβάλλον, δίνοντας έμφαση στα δημόσια κτίρια και την αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων των Δήμων.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβίβασε στη Βουλή τον πίνακα με τους 191 Δήμους που υπέβαλαν πρόταση, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «στοιχεία για τον προϋπολογισμό και τη δημόσια δαπάνη των προτάσεων τους δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα, καθόσον τα εν λόγω στοιχεία βρίσκονται σε ξεχωριστό σφραγισμένο φάκελο ο οποίος θα ανοιχθεί σε επόμενο στάδιο αξιολόγησης σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία».


Σχετικά με τους λόγους καθυστέρησης της έναρξης των διαδικασιών αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί, ο υπουργός επισήμανε ότι απαιτήθηκε τροποποίηση και συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου του Προγράμματος «Εξοικονομώ», αλλαγές που αφορούν στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης στους ΟΤΑ, στη συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Αξιολόγησης, αλλά και στη συγκρότηση του Μητρώου Αξιολογητών του Προγράμματος «Εξοικονομώ».
Λόγω αυτής της καθυστέρησης, ο ΓΓ Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απέστειλε στους ΟΤΑ επιστολή, με την οποία τους καλεί να επιβεβαιώσουν ότι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ».
Με την εν λόγω επιστολή ζητήθηκε από τους ΟΤΑ να συμπεριλάβουν, κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού τους, επιβεβαίωση της δέσμευσης για την καταβολή της ίδιας συμμετοχής στο Πρόγραμμα.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: