Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

«Οικολογικό παραμύθι» από παιδιά με νοητική στέρηση


Δέντρα και φυτά ... δικάζουν την Κοκκινοσκουφίτσα, που έκοψε τα λουλούδια. Οικολογικό μήνυμα από παιδιά με νοητική στέρηση.
Ο Βασίλης, η Γεωργία, ο Κωνσταντίνος, ο Γιώργος, ο Βασίλης, μαζί με άλλα 15 παιδιά θα γίνουν λουλούδια, δέντρα αστυνόμοι, κλητήρες για να δικάσουν την Ντίνα- Κοκκινοσκουφίτσα, που μπήκε στη χώρα των Θαυμάτων κι έκοψε τα λουλούδια. Πρόκειται για παιδιά και νέους, ηλικίας 14-28 ετών, με μέτρια ως βαριά νοητική υστέρηση, τα οποία είναι οι πρωταγωνιστές της παράστασης «Η Κοκκινοσκουφίτσα στη χώρα των Θαυμάτων», που θα δοθεί το Σάββατο 4 Ιουνίου (ώρα 18.00), στο πλαίσιο των Ανοιξιάτικων Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Αναπτυξιακής Αποκατάστασης (ΙΑΑ).
«Η ιδέα ξεκίνησε το Φεβρουάριο από την εθελόντρια Ελένη Παπαδοπούλου, μέσα από μια συζήτηση που είχε με τα παιδιά. Στην αρχή ήταν μόνο μια συζήτηση, αλλά τα παιδιά ήταν τόσο ενθουσιασμένα, το κλίμα τόσο ευχάριστο, που αποφασίσαμε να κάνουμε μια παράσταση. Στην παράσταση αυτή, δύο δικαστές δικάζουν την Κοκκινοσκουφίτσα, επειδή έκοψε τα λουλούδια. Δηλαδή, με την παράσταση αυτή θέλουμε να δώσουμε ένα οικολογικό μήνυμα, 'να μην καταστρέφουμε τα φυτά'. Τα παιδιά, λόγω της κατάστασής τους δεν μπορούν να μιλήσουν καλά, γι' αυτό και ο ρόλος των περισσότερων δεν έχει λόγο. Λίγα λόγια λένε μόνο όσα μπορούν να μιλήσουν καλύτερα. Γι' αυτό, τους ρόλους που έχουν λόγια, τους έχουν αναλάβει ο δάσκαλος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και εθελοντές. Τα παιδιά μετέχουν για πρώτη φορά σε μια τέτοια εκδήλωση και βλέποντας τη χαρά και τον ενθουσιασμό τους σκεφτόμαστε να το συνεχίσουμε», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του Κέντρου Ημερήσιας Απασχόλησης και του Προγράμματος Ανάπτυξης Εθελοντών του ΙΑΑ, Διαλεχτή Βουζίνα.
«Οι Ανοιξιάτικες Εκδηλώσεις Ινστιτούτου Αναπτυξιακής Αποκατάστασης που θα πραγματοποιηθούν 3-5 Ιουνίου έχουν ως κεντρικό μήνυμα 'Είμαστε μια αγκαλιά! Φορέσαμε τα γιορτινά μας και σας περιμένουμε' και γίνονται, με σκοπό την προβολή του έργου και των υπηρεσιών που παρέχονται, στο Ινστιτούτο, στα παιδιά με νοητική υστέρηση, τα οποία μετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις», αναφέρει η θεραπεύτρια- παιδαγωγός και μέλος της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων, Λίντα Σαλαμέρτη.
Η διοικήτρια του ΙΑΑ, Άννα Τριχοπούλου, επισημαίνει ότι η ανταπόκριση των καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης, των πολιτιστικών φορέων και των ερασιτεχνικών σχημάτων αποτελούν εγγύηση, ότι οι εκδηλώσεις θα αποτελέσουν ένα ξεχωριστό τριήμερο για τα παιδιά, τους γονείς και τους επισκέπτες.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς, κουκλοθέατρο, αγώνες ταχύτητας, σκυταλοδρομίας και τσουβαλοδρομίας, παιχνίδια γνωριμίας με εθελοντές και εγκαίνια παιδικής χαράς. Σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα λειτουργεί έκθεση χειροποίητων κατασκευών, που δημιούργησαν εκπαιδευόμενοι στα επαγγελματικά εργαστήρια του ΙΑΑ.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Ινστιτούτου Αναπτυξιακής Αποκατάστασης (Κωσταντινουπόλεως 22, Πεύκα Θεσσαλονίκης, λεωφορείο 64 Σ. Σταθμός- Φίλυρο, τηλ. 2310 673777, 2310 673700) στις 3/6 (18.00-19.30), στις 4/6 (10.00-12.00 και 18.00-21.30) και στις 5/6 (10.00-11.00 και 17.00-21.00).
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: