Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Η ΑΤΕ δίνει δάνεια μόνο σε βιώσιμες συνεταιριστικές οργανώσεις!


«Τέρμα τα ψέματα, είπε ο κ. Πανταλάκης.

Η ΑΤΕ δίνει δάνεια μόνο σε βιώσιμες συνεταιριστικές οργανώσεις!».

Μήνυμα προς τις συνεταιριστικές οργανώσεις ότι θα δανειοδοτούνται μόνο οι βιώσιμες, έστειλε την Τετάρτη 18 Μαΐου ο διοικητής της ATEbank Θεόδωρος Πανταλάκης κατά τα τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Ηράκλειο Κρήτης και απαντώντας σε ερώτηση για τη δανειοδότηση των Ενώσεων με εγγύηση ελληνικού δημοσίου.

«Η τράπεζα ενδιαφέρεται να πάρει πίσω τα χρήματα της από τους δανειολήπτες κι όχι από το ελληνικό δημόσιο, εις βάρος των φορολογουμένων και μετά την κατάπτωση των δανείων» επεσήμανε ο κ. Πανταλάκης.

Σχετικά με το επιτόκιο χορηγήσεων προς τις Ενώσεις (11,5%) ο κ. Πανταλάκης είπε ότι «διαμορφώνεται από την αγορά». Και σε ερώτηση για χαμηλότερα επιτόκια από άλλες τράπεζες (4,5%) ο διοικητής της ΑΤΕ απάντησε προτρέποντας τους επικεφαλής των συνεταιριστικών οργανώσεων «να απευθυνθούν σε αυτές. Δεν υπάρχουν τέτοια επιτόκια στην αγορά. Πρακτικά δεν δίνονται δάνεια με αυτά τα επιτόκια» υπογράμμισε ο κ. Πανταλάκης.

Σχετικά με το δημόσιο χαρακτήρα της ΑΤΕ ο κ. Πανταλάκης είπε ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας το κράτος κατέχει το 51% επί του μετοχικού κεφαλαίου. Επιβεβαίωσε ακόμα τα δημοσιεύματα σχετικά με το ενδιαφέρον ομίλου κινέζικων συμφερόντων για την αγορά μετοχών της ΑΤΕ.«Τέρμα τα ψέματα!»

Ο Θεόδωρος Πανταλάκης που επισκέφθηκε την Κρήτη περιόδευσε σε καταστήματα και προήδρευσε συσκέψεων με τραπεζικά στελέχη. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια στα στελέχη και το προσωπικό της τράπεζας. Μίλησε ακόμα για το δημόσιο χαρακτήρα της ΑΤΕ, χωρίς όμως να αναφερθεί σαφώς αν αυτός ο χαρακτήρας μελλοντικά διατηρηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Πανταλάκη, η συμμετοχή του κράτους τουλάχιστον κατά 51% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΤΕ είναι θέμα της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία πιθανόν μελλοντικά να τροποποιηθεί. Αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου με ποσό τουλάχιστον 984 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και στο ενδεχόμενο συμμετοχής με επιπλέον 171 εκατ. ευρώ. Τόνισε ότι το δημόσιο επενδύει στην τράπεζα και επεσήμανε ότι η ΑΤΕ από την πλευρά της χρειάζεται να του αποδώσει τουλάχιστον το χρηματοοικονομικό κόστος αυτής της επένδυσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη δανειοδότηση των συνεταιριστικών οργανώσεων, ο κ. Πανταλάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθούν δάνεια σε μη βιώσιμες συνεταιριστικές οργανώσεις. «Τέρμα τα ψέματα, είπε ο κ. Πανταλάκης. Η ΑΤΕ δίνει δάνεια μόνο σε βιώσιμες συνεταιριστικές οργανώσεις!».

Ειδικότερα σε ερώτηση σχετικά με τη δανειοδότηση των συνεταιριστικών οργανώσεων με εγγύηση ελληνικού δημοσίου για την αγορά λαδιού ο κ. Πανταλάκης είπε ότι «θα δώσουμε δάνεια μόνο στις συνεταιριστικές οργανώσεις που δεν έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους. Η ΑΤΕ είναι υποχρεωμένη να δίνει δάνεια βάσει της νομοθεσίας. Η τράπεζα ενδιαφέρεται να παίρνει πίσω τα χρήματα της από τους δανειολήπτες και όχι από το δημόσιο, μετά από κατάπτωση δανείων και σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών. Είμαστε δημόσιο, δεν έχουμε κίνδυνο μετόχων, οι εγγυήσεις θα δοθούν. Δεν είναι όμως εκεί το θέμα. Το ζητούμενο είναι να δανείζουμε εκείνους που έχουν βιωσιμότητα και τη δυνατότητα να επιστρέφουν τα δάνεια, χωρίς να επιβαρύνουν το ελληνικό δημόσιο και κατά συνέπεια τους φορολογούμενους»Για τα επιτόκια

«Είμαστε η μόνη τράπεζα που δανειοδοτεί αυτή τη στιγμή τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Ακούγονται χαμηλότερα επιτόκια, όμως δάνεια στην ουσία δεν δίδονται. Προκαλώ μάλιστα τους επικεφαλής των Ενώσεων να απευθυνθούν σε άλλη τράπεζα εάν πράγματι τους δανειοδοτεί με χαμηλότερα επιτόκια» επεσήμανε ο κ. Πανταλάκης απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ύψος των επιτοκίων της ΑΤΕ.

Ο κ. Πανταλάκης εξήγησε ότι για να πέσουν τα επιτόκια θα πρέπει να μας εμπιστευθούν οι αγορές, δηλαδή «να μειωθεί το χρέος, να μειωθεί το έλλειμμα, να μειωθεί το κράτος». Μιλώντας γενικότερα για την οικονομία ο κ. Πανταλάκης τάχθηκε κατά των νέων φόρων, υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής, της μείωσης των εξόδων και της αύξησης των αποκρατικοποιήσεων. «Το κόστος του χρήματος εξαρτάται από τις αγορές» τόνισε.

Παραδέχθηκε μάλιστα ότι τα επιτόκια σήμερα είναι υψηλά, ότι χρειάζεται να πέσουν κάτω από 6% και τόνισε ότι αυτό θα επιτευχθεί μόνο με αποκρατικοποιήσεις, μείωση εξόδων και πάταξη της φοροδιαφυγής.Η ΑΤΕ πουλάει όλες τις συμμετοχές

Το σύνολο των συμμετοχών της σε διάφορες εταιρείες θα πουλήσει η ΑΤΕ όπως είπε ο διοικητής της τράπεζας Θ. Πανταλάκης. Αναφέρθηκε ειδικότερα στη ΒΙΟΧΥΜ που ενδιαφέρει την Κρήτη και τόνισε ότι εκεί η συμμετοχή της είναι χαμηλή. Επανέλαβε ωστόσο και από το Ηράκλειο ότι θα πουληθούν οι συμμετοχές στις εταιρείες ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ. ΕΒΖ και ΕΛΒΙΖ. «Δεν μπορεί το κράτος να πουλάει τσιγάρα!» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο απολύσεων προσωπικού από τις θυγατρικές της ΑΤΕ, μετά την πώληση τους, ο κ. Πανταλάκης είπε ότι «οι απολύσεις εξαρτώνται από την παραγωγή και όχι από το βιομήχανο. Από την ποσότητα της ζάχαρης που παράγει η χώρα μας, εξαρτάται ο αριθμός των εργαζομένων στα εργοστάσια» επεσήμανε ο διοικητής της ΑΤΕ.Νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς

Στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ο κ. Πανταλάκης είπε ότι συζήτησαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη σχετικά με το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς όπου παρουσιάστηκαν απόψεις της τράπεζας. Για την εκκαθάριση των συνεταιρισμών «σφραγίδα» ο κ. Πανταλάκης είπε ότι τα χρέη τους σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους έχουν ήδη περάσει στις ζημίες της τράπεζας και πρόσθεσε το ρητό «Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος….».

Είπε ωστόσο ότι το σύνολο των οφειλών των αγροτικών οργανώσεων προς την ΑΤΕ είναι 1 δις ευρώ.

Τόνισε ακόμα ότι η ΑΤΕ αποτελεί την τράπεζα των αγροτών, με 85.000 αγρότες και άσκηση πίστης υψηλού επιπέδου. Σε ερώτηση για ρύθμιση δανείων είπε ότι πάντα η τράπεζα κάνει ρυθμίσεις και όποιος δυσκολεύεται να εξοφλήσει τις δόσεις του μπορεί να απευθυνθεί στο κατάστημα από το οποίο δανειοδοτήθηκε.Μείωση λειτουργικών δαπανών της ΑΤΕ

Σχετικά με τις λειτουργικές δαπάνες της τράπεζας ο κ. Πανταλάκης είπε ότι θα επιδιωχθεί η μείωση μέσω της συνταξιοδότησης 600 υπαλλήλων σε όλη την Ελλάδα την επόμενη τριετία. Παράλληλα σε 50 καταστήματα της χώρας που λειτουργούν με ζημία, διότι οι χορηγήσεις είναι εξαιρετικά χαμηλές, θα τους αφαιρεθεί ο τομέας των δανειοδοτήσεων (π.χ. κατάστημα Κανδάνου Χανίων), αλλά θα λειτουργούν κανονικά για αναλήψεις, καταθέσεις κλπ. Όλα αυτά θα συνοδευθούν από την αναδιάταξη του προσωπικού της τράπεζας.Για Κινέζους επενδυτές

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Πανταλάκης επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα για το ενδιαφέρον Κινέζων επενδυτών. Όπως είπε, όμιλος στον οποίο συμμετέχουν κινέζικα κεφάλαια με επιστολή του στην Τράπεζα της Ελλάδος και την ΑΤΕ, εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Κατά τον κ. Πανταλάκη θα μπορούσε να απευθυνθεί στο βασικό μέτοχο αν θέλει να πουλήσει κι όχι αν θέλει να συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Πέλλα Λασηθιωτάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια: