Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Άλλαξε τα δρομολόγια των δουλεμπόρων η Frontex

Άλλαξε τα δρομολόγια των δουλεμπόρων η Frontex
«Κρυφτούλι» με τους συνοριοφύλακες, τις δυνάμεις της Frontex και τις τούρκικες στρατιωτικές περιπόλους «παίζουν» οι δουλέμποροι, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν αλλάξει τα δρομολόγιά τους επιλέγοντας να κινηθούν προς το νότιο τμήμα του νομού Έβρου και τη «σιγουριά» των εκατοντάδων περασμάτων κατά μήκος του ποταμού.

Στο μεταξύ, η δύναμη της Frontex, που αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή του Έβρου τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό, ενώ αστυνομικοί έχουν εναποθέσει αρκετές από τις ελπίδες τους στην κατασκευή του συρματοπλέγματος στα χερσαία σύνορα, οι εργασίες του οποίου θα ξεκινήσουν πιθανότατα στις αρχές Μαΐου.

Στα νότια περάσματα
Αστυνομικοί που υπηρετούν στον Έβρο έχουν διαπιστώσει πως το τελευταίο διάστημα οι δουλέμποροι έχουν αλλάξει τα δρομολόγιά τους στρέφοντας και πάλι την «προτίμησή» τους στα περάσματα του ποταμού στο νότιο τμήμα του νομού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συλλήψεις στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με τον αριθμό των συλλήψεων στο βόρειο τμήμα του νομού, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα χερσαία σύνορα, ενώ μέχρι πριν από μερικούς μήνες ίσχυε το αντίστροφο.


Από πληροφορίες προκύπτει ότι από τις αρχές του μήνα μέχρι και πρόσφατα συνελήφθησαν περίπου 400 λαθρομετανάστες στην περιοχή ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, δηλαδή στο βόρειο Έβρο, ενώ στην ίδια περιοχή από την αρχή του χρόνου οι συλλήψεις ανέρχονται σε περίπου 2.000.

Στην περιοχή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης οι συλλήψεις από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και πριν από μερικές ημέρες ξεπερνούσαν τις 1.000, γεγονός που δείχνει ότι τα κυκλώματα «αναπροσαρμόζουν» τα δρομολόγιά τους.

«Αυτό σημαίνει ότι οι διακινητές αποφεύγουν όσο μπορούν το χερσαίο κομμάτι των συνόρων και ''επιστρέφουν'' και πάλι στα αμέτρητα περάσματα κατά μήκος του ποταμού, ο οποίος είναι πολύ πιο δύσκολο να ελεγχθεί. Μόλις βλέπουν ότι η στάθμη των νερών ''πέφτει'' δίνουν το ''πράσινο φως'' και αρχίζουν τα δρομολόγια με τις πλαστικές βάρκες», εξηγεί συνοριοφύλακας.

Μειώθηκε η δύναμη
Παράλληλα, από τις αρχές Μαρτίου έχει μειωθεί σχεδόν κατά 50% και η δύναμη της Frontex που παραμένει στον Έβρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 30 άτομα έχουν απομείνει στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, ενώ άλλοι 60 στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, από τους περίπου 200 συνολικά που είχαν αρχικά φτάσει στον ακριτικό νομό στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Αυτό που ανησυχεί τους αστυνομικούς είναι ότι το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως δεν προχωράει το θέμα του συρματοπλέγματος, που αναμένεται να τοποθετηθεί στα 12,5 χιλιόμετρα των χερσαίων συνόρων.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το Μάιο και θα διαρκέσουν ένα με ενάμιση μήνα. Kατά μήκος του συρμάτινου «τείχους» θα λειτουργούν τουλάχιστον δεκατρείς σταθερές κάμερες, οι οποίες θα δίνουν εικόνα στο κέντρο που θα δημιουργηθεί.

Για 200 άτομα
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη επιλεγεί από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στρατόπεδο στην περιοχή της Καρωτής Διδυμοτείχου, το οποίο αναμένεται σύντομα να μετατραπεί σε Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών για τουλάχιστον 200 άτομα, το δεύτερο Κέντρο που θα λειτουργήσει στον Έβρο μετά το Φυλάκιο.

Όπως επισημαίνουν αστυνομικοί, το στρατόπεδο «έκλεισε» πριν από περίπου δύο χρόνια και οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται σε καλή κατάσταση. 


inpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: