Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

Πολιτική "στον" και "για" τον Πολιτισμό

Πολιτική (η επιστήμη της διακυβέρνησης του κράτους)   
-          ( επιτήδειος τρόπος ενέργειας – συμπεριφοράς )

 Πολιτισμός ( ο βαθμός ανάπτυξης των υλικών και πνευματικών συνθηκών  της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων )
-          ( ημερότητα ηθών στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων )

Τι κρίμα που θα πρέπει να διαχωρίσω αυτές τις δυο λέξεις . Θα προσπαθήσω όμως να  βρω τις ομοιότητες  και από την άλλη τις διαφορές.
Στην πραγματικότητα θα έπρεπε η μια λέξη να είναι η σημασία της άλλης .
Δεν ξέρω αν πάνω από όλα είναι η πολιτική , για μένα πάνω από όλα ο πολιτισμός!  Ο πολιτισμός δημιούργησε την πολιτική ως λέξη ως έννοια  ως ύπαρξη . Δημιουργήθηκε από την αναγκαιότητα του πολιτισμού για καλύτερη διαβίωση , σωστότερη διακυβέρνηση , για να νομοθετήσει  να οριοθετήσει σε πλαίσια πολιτισμού. Πολιτισμού με την ευρύτερη έννοια.
Σε πλαίσια πολιτισμού γεννήθηκε η πολιτική , η δημοκρατία , η ελευθερία  λόγου, έκφρασης  και τόσα αλλά . Με λίγα λόγια και όσο πιο απλά μπορώ να το πω ο Πολιτισμός μονό καλά είχε να προσφέρει στην εξελικτική πορεία της κοινωνίας . Άλλωστε όλοι οι μεγάλοι , αρχαίοι πολιτικοί ή φιλόσοφοι «γεννήθηκαν» σε τόπους με υψηλό πολιτισμικό επίπεδο .
Έτσι ο νονός πολιτισμός βάπτισε την πολιτική . Θα μου πείτε γένους θηλυκού , δεν έχει όμως σημασία γιατί εκπροσωπείται και από τα δυο φύλα .
Λοιπόν , τι έκανε η βαφτιστήρα στον νονό της ;
Προσπάθησε να κρατήσει και να διασώσει της ρίζες της όπου αυτή προνόησε και ενήργησε γρήγορα . Διαφύλαξε τα ευρήματα και καπηλεύτηκε κάποια αλλά  ασχολείται και ερευνά τον πολιτ
ισμό για να καταλάβει πως δημιουργήθηκε .

Το κατάλαβε ; Αν ναι , στην πορεία  μάλλον ξέχασε τον πολιτισμό για να ασκήσει πολιτική . Δεν θα επεκταθώ στο τρόπο άσκησης της πολιτικής ούτε στην μορφή της . Είναι ένα μεγάλο θέμα και ίσως δεν είμαι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να αναλύσω κάτι τέτοιο . Το μόνο που έχω να πω είναι πως οι πολιτικοί μας , εάν ήταν περισσότερο πολιτισμένοι , θα προσπαθούσαν μέσω της πολιτικής  να προσφέρουν την ευημερία στους περισσότερους και όχι σε μεμονωμένες , ρουσφετολογικά περιπτώσεις ασκώντας « κοινωνική πολιτική ».
Αυτό το κακό έχουν κάνει και στον πολιτισμό, τον έχουν κάνει προνόμιο για λίγους . Δεν επένδυσαν ποτέ στον πολιτισμό με συνεπεία να γίνει ακριβός .
Τα λαϊκά στρώματα στερούνται του δικαιώματος να μορφωθούν πολιτιστικά διότι το κόστος δεν τους το επιτρέπει .Σαφέστατα υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που επιζητούν λύσεις όπως υγειά ανεργία και άλλα , αλλά εμείς μιλάμε για τον πολιτισμό .
Αν φρόντιζαν να διαφυλάξουν , να διασώσουν και να διαδώσουν τον πολιτισμό , ενώ παράλληλα θα παρήγαγαν πολιτιστικό έργο , τα πράγματα στις κοινωνίες μας θα ήταν καλύτερα . Όχι ότι δεν συμβαίνει ως ένα βαθμό , η εμπειρία μου όμως από μικρά ταξίδια σε άλλους τόπους  με κάνει να βγάζω το συμπέρασμα , ότι στην κοινωνία που ζούμε , όλα τα παραπάνω δεν γίνονται σωστά . Με απλούς χειρισμούς και πράξεις μπορούν να αναδειχτούν θαυμάσια πολιτιστικά και φυσικά μνημεία , που ορίζουν ταυτότητα και ιστορία . Με την  ανάδειξη αυτών  και την παράλληλη παραγωγή πολιτιστικού έργου , γίνεται σωστός πόλος έλξης τουρισμού . Έτσι ο επισκέπτης έχει ερεθίσματα , κίνητρα αλλά βρίσκεται και κοντά , διπλά στην πολιτιστική / πολιτισμική ιστορία κάθε τόπου . Εμπλουτίζεται με γνώσεις ο κάτοικος της κάθε περιοχής , παράλληλα ευαισθητοποιείται  και σέβεται τον τόπο στον οποίο ζει και προσπαθεί για το καλύτερο .
Εδώ πρέπει και χρειάζεται η πολιτική . Με πολιτικές πρωτοβουλίες και χειρισμούς πραγματοποιούνται οι προτάσεις που απαιτεί η κοινωνία .
Με αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων , με διασυνοριακές και όχι μόνο συνεργασίες για ανάδειξη , αποκατάσταση και αξιοποίηση μνημείων και φυσικού πλούτου (Υπάρχουν αλλά μένουν ανεκμετάλλευτα) . Με επιχορηγήσεις / επιδοτήσεις και προώθηση κάθε μορφή πολιτιστικής παραγωγής από άκρη σε άκρη της χώρας . Με κίνητρα και πόρους για να στηθούν υποδομές , να διδαχθεί σωστά στα σχολεία και να εμπλουτιστεί με πραγματικές ώρες απασχόλησης σε σχέση με τον πολιτισμό . Άλλωστε πολιτισμός  σημαίνει παιδεία και παιδεία πολιτισμός .. 
Τοπικά επίσης θα πρέπει να μας γίνει σαφές ότι ο πολιτισμός μόνο ανάπτυξη μπορεί να φέρει . Πολιτισμός ίσον πόλος έλξης τουρισμού . Πόλος έλξης τουρισμού ίσον αφύπνιση ιδιωτών παροχής εστίασης , καταλυμάτων , ειδών λαϊκής τέχνης , πολιτών προς τους επισκέπτες . Αφύπνιση για καλύτερη εξυπηρέτηση , εκσυγχρονισμό  υπηρεσιών και υποδομών , συμπεριφοράς και σωστότερης και αμεσότερης εξυπηρέτησης . Η περιοχής μας είναι θησαυρός φυσικού πλούτου , ιστορίας , λαϊκής παράδοσης , αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτλ 
Μη τα αφήσουμε να μαραζώσουν , μη τα αφήσουμε να γεράσουν μαζί με εμάς , μη τα αφήσουμε στην κατηφόρα και την κατρακύλα που βλέπουμε μπροστά μας . Όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη να σπρώξουμε προς την ανηφόρα , όσο είναι ακόμα νωρίς , όσο έχουμε ακόμα κάποια περιθώρια . Ας αφυπνιστούμε όλοι κι ας δούμε τα πράγματα λίγο πιο σοβαρά με μόνο σκοπό το μέλλον μας . Άλλωστε τι άλλο είναι πολιτική , ακόμα και στον πολιτισμό ; Οι αποφάσεις και οι πράξεις που θα γίνουν σήμερα να έχουν θετικό αποτέλεσμα για το αύριο .
Σωστά , συντονισμένα , με σοβαρότητα , με σωστή προβολή , δουλειά και ιδέες που υπάρχουν παντού γύρω μας και δυστυχώς πέφτουν στο κενό .
Και επιτέλους  ας πάρουμε κάποτε στα σοβαρά τον πολιτισμό με όλες του τις προεκτάσεις ...
  Καιρός να σχεδιάσουμε ξανά , να δημιουργήσουμε και νέα  σχήματα , χρώματα , ήχους , μυρωδιές …και να τα μοιραστούμε … αφού πρώτα τα γνωρίσουμε , τα αγκαλιάσουμε ..τα αγαπήσουμε …!! 

souflievros.

Δεν υπάρχουν σχόλια: