Κυριακή, 6 Μαρτίου 2011

Στο Γκίνες η Ξάνθη για τη μεγαλύτερη αποκριάτικη μάσκα


 Η πόλη της Ξάνθης μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness για την κατασκευή της μεγαλύτερης αποκριάτικης μάσκας.
Η πόλη της Ξάνθης φιγουράρει από σήμερα το μεσημέρι στις σελίδες του παγκόσμιου βιβλίου των Guinness World Records για την κατασκευή της μεγαλύτερης αποκριάτικης μάσκας.
Δεκάδες κάτοικοι της Ξάνθης όλων των ηλικιών, υπό την επίβλεψη του γλύπτη Φώτη Στεργίου με τη συμπαράσταση της Δημοτικής Επιχείρησης Ξάνθης, για έναν ολόκληρο μήνα εργάζονταν με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να κάνουν πραγματικότητα μια μεγάλη επιθυμία, να συμπεριληφθεί η πόλη τους στο διάσημο παγκόσμιο βιβλίο με τα μεγαλύτερα ρεκόρ.
Οι τελευταίες εργασίες για την κατασκευή της αποκριάτικης μάσκας ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ στο κλειστό γυμναστήριο «Φίλιππος Αμοιρίδης» και από σήμερα το πρωί δεκάδες κάτοικοι, επισκέπτες, μικρά παιδιά, το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης αλλά και η Δημοτική Αρχή με επικεφαλής το δήμαρχο Μιχάλη Στυλιανίδη έσπευσαν να παρακολουθήσουν από κοντά τα αποτελέσματα των κριτών.
Από νωρίς το πρωί η εκπρόσωπος των Guinness World Records Β.Χάμινγκς και οι συνεργάτες της από τη Μεγάλη Βρετανία έκαναν όλες τις απαραίτητες μετρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν η αποκριάτικη μάσκα πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει ένα ακόμα παγκόσμιο ρεκόρ.


Η φιλοτέχνηση - κατασκευή της μεγαλύτερης αποκριάτικης μάσκας στον κόσμο, αποτέλεσε μια μεγάλη γιορτή που στήθηκε μέσα στο «Φίλιππος Αμοιρίδης» με κλόουν, ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους και δεκάδες μικρούς καρναβαλιστές.
Η εντυπωσιακή μάσκα που φιλοτεχνήθηκε έχει την εικόνα χαρακτικού και δανείζεται στοιχεία από το ελληνικό θέατρο σκιών, το οποίο και αποτελεί κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών στην Ξάνθη.
Η μεγαλύτερη αποκριάτικη μάσκα στον κόσμο ζυγίζει 2.000 κιλά, είναι εξολοκλήρου από φελιζόλ, έχει ύψος 12 μέτρα, πλάτος 8,5 μέτρα και καταλαμβάνει εμβαδόν 75 τετραγωνικών μέτρων, ενώ το κόστος της, σύμφωνα με τις δηλώσεις των διοργανωτών, ανήλθε στο ποσό των 50.000 ευρώ.
Ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της προσπάθειας και τόνισε ότι κάθε χρόνο ο Δήμος Ξάνθης επιφυλάσσει για όλους τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της μια μεγάλη έκπληξη στο πλαίσιο των μεγάλων καρναβαλικών εκδηλώσεων που για φέτος ήταν η κατασκευή της μεγαλύτερης αποκριάτικης μάσκας στον κόσμο.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ξάνθης Μανώλης Φανουράκης αναφέρθηκε στις δυσκολίες του εγχειρήματος και παρέλαβε με ιδιαίτερη χαρά από την εκπρόσωπο των Guinness World Records το πιστοποιητικό συμμετοχής της Ξάνθης, στο παγκόσμιο βιβλίο των ρεκόρ Guinness.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

tongchen@seattle είπε...

Greetings from USA! Your blog is really cool.
You are welcomed to visit me at:
http://blog.sina.com.cn/usstamps
Thanks!

Ανώνυμος είπε...

Αντε βρε την επομενη φορα θα ειναι το ΣΟΥΦΛΙ