Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011

Πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνάντηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δ. Σουφλίου

Πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δ. Σουφλίου στην αίθουσα Δ.Συμβουλίου .
Αρχικά να πούμε για όσους ρωτάνε και δεν ξέρουνε πως η επιτροπή διαβούλευσης αποτελείται από μέλη που δραστηριοποιούνται σε συλλόγους ,( πολιτιστικούς , αθλητικούς , επαγγελματικούς , δασκάλων ή καθηγητών , γονέων και κηδεμόνων ,συνταξιούχων , φορέων  κ.α )   εκπροσωπώντας τους συλλόγους και τα μέλη τους καθώς επίσης και από πολίτες , επαγγελματίες και μη . Οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι το σύνολο όσων δραστηριοποιούνται σε όλους τους κοινωνικούς τομείς  και μη εκπροσωπούνται στην επιτροπή διαβούλευσης από ολόκληρο το Καλλικρατικό Δήμο . 
Στο Δήμο Σουφλίου ο αριθμός των μελών αγγίζει τους 40 και πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος ο οποίος άνοιξε με κάποια εισήγησή του την πρώτη συνεδρίαση .
Ξεκινώντας ο Δήμαρχος  έκανε μια εισαγωγή για την τεράστια έκταση που έχει ο νέος δήμος καθώς και για  την οικονομική κατάσταση την οποία χαρακτήρισε τραγική και δύσκολη μιας και τα χρέη  θα αγγίξουν τα 15.000.000 . Συγκεκριμένα για το Σουφλί είπε η θέση που βρίσκεται σήμερα δεν του αρμόζει . Περίμενε ότι το Σουφλί θα ήταν σε διαφορετική μοίρα αλλά δυστυχώς έμεινε πολύ πίσω και πέφτει συνεχώς τα τελευταία χρόνια . Για τη διαβούλευση είπε και τόνισε ότι είναι χαρούμενος που βλέπει τόσο μεγάλη ανταπόκριση από όλους τους φορείς κι ότι είναι πρόθυμος να τη λειτουργήσει για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα .
Βέβαια ήρθε λίγο απροετοίμαστος μιας και στα μέλη δεν μοιράστηκε το τεχνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα ούτε το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη βάση των οποίων θα είχε να γνωμοδοτήσει η επιτροπή . Υποσχέθηκε ότι θα γίνει τις επόμενες ημέρες κι έτσι μετά από την γνωριμία με τον κάθε ένα και τι αυτός εκπροσωπεί ξεκίνησε να γίνεται διάλογος .Ακούστηκαν αρκετές απόψεις και θέσεις αν και λίγο αμήχανα στην αρχή μιας και δεν υπήρχε κάτι ώστε να πατήσουν όμως κάποιοι πήραν το λόγο κι έτσι ξεκίνησε . 


Σημαντικός ήταν ο προβληματισμός που ακούστηκε σε σχέση με τα σχολεία , του Τυχερού αλλά και των υπόλοιπων σε σχέση με τις δαπάνες θέρμανσης αλλά και προβλήματα προσωπικού . Επίσης το πρόβλημα της έλλειψης Πολεοδομίας από το Δήμο μας με συνέπεια να μη μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες , με τη χάραξη δρόμων στην επέκταση σχεδίου πόλεως με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην εύρεση άρτιων οικοπέδων  για αγορά . Αναφέρθηκε μια πρόταση για πρόγραμμα ανακύκλωσης στα σχολεία , πήραν το λόγο κάποιοι σύλλογοι . Το βασικό και θέμα που σχεδόν κυριάρχησε στην διαβούλευση ήταν αυτό σε σχέση με την ανάπτυξη τον τουρισμό και τον πολιτισμό , που βασικό κομμάτι του είναι το οικοτουριστικό κέντρο της Δαδιάς , το Κουκούλι , Το Μουσείο του Μπρίκα .κα Δέσμευση που πήρε ο Δήμαρχος είναι ότι δεν θα κλείσει ο τομέας των καλλιτεχνικών τμημάτων (ΔΕΠΤΑΣ) όπως τα ξέρουμε μέχρι σήμερα . Ο Δήμαρχος προφασίστηκε κακές κτιριακές υποδομές , "μαύρους υπαλλήλους ", κακή λειτουργία των επιχειρήσεων χωρίς κανένα έλεγχο σε οικονομικά αλλά και σε προσωπικό , και φυσικά αυτό που είπε ήταν ότι τα κλείσαμε για να γλιτώσουμε τα χρέη από τις εισφορές σε ΙΚΑ ΔΟΥ κτλ . Υπήρξαν θέσεις που στήριξαν ότι αν θέλουμε να υπάρξει ανάπτυξη , πρέπει να στηρίξουμε τον τουρισμό , τον πολιτισμό , με νέο σχεδιασμό για νέες προοπτικές , με σωστή προβολή , να μη κλείνουμε τα πάντα πριν καν εξαντλήσουμε όλες τις πιθανές λύσεις και μηδενίζουμε μια περιοχή που συνεχώς φθίνει αλλά να επαναπροσδιορίσουμε τα πράγματα .Κι αν ακόμα υπάρχουν προβλήματα σε κάποια κτίρια , ακούστηκε η πολλή απλή πρόταση να ενταχθούν σε προγράμματα προς αποκατάσταση αυτών και όχι εγκατάλειψη .
Ο θησαυρός που λέγεται δάσος Δαδιάς -Λευκίμης -Σουφλίου , το μετάξι μας , το τσίπουρο , η φύση μας , η θέση μας , η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά δεν πρέπει να παραμεληθούν και να αφεθούν . Ακόμα ακόμα , και στην λογική του Δημάρχου ότι δεν μπορούμε να πληρώνουμε πετρέλαιο για να μαθαίνει του καθενός το παιδί σκάκι , υπήρξε η απάντηση ότι 5000 το χρόνο για μια τέτοια δαπάνη είναι κοινωνική πολιτική και όχι σπατάλη , σε παιδιά μιας περιοχής που ήδη στερούνται πολλά .
Επίσης συζητήθηκε το θέμα του βιολογικού καθαρισμού και τις συνδέσεις με αυτόν ότι είναι πλέον απαραίτητο να συνδεθούν όλοι οι κάτοικοι που περνάει ο βιολογικός από την περιοχή τους , διαφορετικά όποιος δεν συνδέεται θα του κόβεται η ύδρευση τόνισε ο δήμαρχος , καθώς επίσης ότι μειώθηκαν τα τέλη σύνδεσης σχεδόν στα μισά με παλαιότερα .   Επίσης αναφέρθηκαν και  κάποια τέλη τα οποία θα πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες αλλά και ο δημοτικός φόρος που θα μπει ξανά στα καταστήματα εστίασης καφετέριες και ξενοδοχεία ο οποίος όμως πλέον είναι ο,30 % και όχι 2% που ήταν παλαιότερα  . Ο δήμαρχος ενημέρωσε τέλος ότι στο δήμο έχουν εγκατασταθεί ορκωτοί λογιστές για να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με τα οικονομικά κι ότι ίσως αν κάπου έχουν γίνει ατασθαλίες κάποιοι θα πρέπει να απολογηθούν .

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ?

Ανώνυμος είπε...

Θα δείξει στην πορεία ..αν και όπως είπε ο Δήμαρχος , τα παραπάνω θα μείνουν ανοιχτά μέχρι να βρεθούν χρήματα για τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων και μετά κλείσιμο . Ξέρετε οι αρχικές θέσεις , δεν θα πω πολιτικές ..γιατί οι πολιτικές στοχεύσουν σε στόχους και μέλλον , οι αρχικές θέσεις λοιπόν είναι και οι αποφάσεις τους . Δηλαδή κλείσιμο .
Ο Ντόλιος άλλωστε έκανε ξεκάθαρο πως για να μη κλείσουν αλλά και να μη απολυθούν οι εργαζόμενοι , ή έστω να μετακινηθούν στους δήμους θα πρέπει να αλλάξουν οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου . Ο Δήμαρχος επιμένει σε έτοιμη λύση και έτοιμα λεφτά απο το υπουργείο .. Άρα ; δεν υπάρχει συνεννόηση ή συμμόρφωση ..οπότε ; Θα δείξει η συνέχεια αν κάτι αλλάξει .