Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Παραίτηση πρωθυπουργού στην Πορτογαλία

Η παραίτηση έγινε την παραμονή της πολύ κρίσιμης ευρωπαϊκής συνόδου για την σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ.
Ο Σοσιαλιστής Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες υπέβαλε αργά σήμερα την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας, Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, δύο ώρες μετά την ομόφωνη απόρριψη από το κοινοβούλιο της χώρας του σχεδίου λιτότητας που παρουσίασε η κυβέρνησή του, ανακοινώθηκε από την πορτογαλική προεδρία, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Lusa. Η παραίτηση Σόκρατες έγινε την παραμονή της πολύ κρίσιμης ευρωπαϊκής συνόδου για την σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ.
«Αυτή η πολιτική κρίση, αυτή τη στιγμή, θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για την εμπιστοσύνη που έχει ανάγκη η Πορτογαλία έναντι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και αγορών», δήλωσε ο κ. Σόκρατες. «Σήμερα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα που στόχευαν στο να αποφευχθεί η προσφυγή της Πορτογαλίας σε ένα πρόγραμμα εξωτερικής οικονομικής βοήθειας» ανέφερε ο κ. Σόκρατες σε ανακοίνωσή του προς το έθνος. «Η αντιπολίτευση αφαίρεσε από την κυβέρνηση όλες τις 


προϋποθέσεις να κυβερνά. Ως εκ τούτου, επέδωσα την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας», κατέληξε.
Τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης, από την Αριστερά έως την άκρα Δεξιά, ψήφισαν ομόφωνα την απόρριψη του τετάρτου σχεδίου λιτότητας που παρουσιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο και προέβλεπε τη μείωση από 4,6% σε 3% του δημόσιου ελλείμματος για να αποφευχθεί η προσφυγή της χώρας σε εξωτερική οικονομική βοήθεια.
Μετά το τέλος της πεντάωρης συνεδρίασης του κοινοβουλίου, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πέδρο Σίλβα Περέιρα κατάγγειλε την «ανευθυνότητα» μιας «αρνητικής συμμαχίας» η οποία απέριψε «ενα σημαντικότατο εργαλείο δράσης της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό είχε λάβει την έγκριση και την ψήφο των ευρωπαϊκών θεσμών και των ευρωπαίων εταίρων της Πορτογαλίας».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: