Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

Χωρίς… Συμπαραστάτη οι πολίτες σε 10 περιφέρειες


Δύο μήνες έχουν συμπληρωθεί από την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» και τη θεσμοθέτηση του Συμπαραστάτη του Πολίτη στις νέες αιρετές περιφέρειες και μόνον σε τρεις από αυτές -Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης- η σχετική ψηφοφορία στα περιφερειακά συμβούλια είχε θετικό αποτέλεσμα, με τη συγκέντρωση των 2/3 των ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή του. Στις υπόλοιπες δέκα, οι Συμπαραστάτες... αναζητούνται από τους πολίτες  
Στην Περιφέρεια Αττικής, Συμπαραστάτης με συντριπτική πλειοψηφία αναδείχθηκε η πρώην εφέτης Μαρία Παπασπύρου. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο δικηγόρος Σάκης Νούσας -στηρίχθηκε από περιφερειακή Αρχή και µεγάλο µέρος της µείζονος αντιπολίτευσης-, ενώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης εξελέγη ο πολιτικός µηχανικός Λάζαρος Τσακµακίδης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, ο πρώην δήμαρχος Πάτρας Ανδρέας Καράβολας έχασε στο... νήμα -για μία ψήφο- την εκλογή του στη θέση του Συμπαραστάτη του Πολίτη.
Συμπαραστάτης του Δημότη
Η εικόνα δεν είναι καλύτερη και στους δήμους της χώρας για την εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Καλαμπάκας, όπου υποβλήθηκαν... 41 υποψηφιότητες! Αλλά και το χθεσινοβραδινό της Αθήνας, όπου η αποχή Κακλαμάνη και οι «συμπαραστάτες» του δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της «Χρυσής Αυγής» Νίκου Μιχαλολιάκου μετέθεσαν, στην πρώτη περίπτωση, την εκλογή Συμπαραστάτη του Πολίτη, μετέτρεψαν, δε, στη δεύτερη περίπτωση, τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας σε... ρινγκ (βλ. σχετικό παρασκήνιο για το θέμα στο http://www.aftodioikisi.gr/paraskinia/10387).
Χωρίς Συμπαραστάτη του Πολίτη έμεινε, τελικά, χθες και η Θεσσαλονίκη, καθώς οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης, του Κώστα Γκιουλέκα, απείχαν από την ψηφοφορία με το δικαιολογητικό πως ήθελαν περισσότερο χρόνο για να γνωρίσουν τους υποψηφίους (βλ. σχετικό θέμα στο http://www.aftodioikisi.gr/dhmoi/10379).
Τι είναι ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και ο Συμπαραστάτης του Δημότη
Ο θεσµός του Συµπαραστάτη του Πολίτη στις περιφέρειες και του Συµπαρασ τάτη του Δηµότη σε δήµους άνω των 20.000 κατοίκων καθιερώθηκε µε τον «Καλλικράτη». Στις αρµοδιότητές του είναι να δέχεται καταγγελίες από πολίτες και επιχειρήσεις για περιπτώσεις κακοδιοίκησης των υπηρεσιών. Ο Συµπαραστάτης διαµεσολαβεί για να επιλυθούν τα όποια προβλήµατα και είναι υποχρεωµένος να απαντά στους ενδιαφεροµένους εντός 30 ηµερών.

Αυτοδιοίκηση .Gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: