Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Ποια είναι τα κριτήρια για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων;

Η Υφυπουργός Ευη Χριστοφιλοπούλου  απάντησε στον Βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αλέξανδρο Δερμεντζοπουλο σε ερώτηση που είχε υποβάλλει για τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων.

Η απάντηση της Υφυπουργού ήταν η εξής :

«Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 8640/7-1-11, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος σχετικά με τις καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων στον Νομό Έβρου, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν στην ίδρυση, κατάργηση, συγχώνευση σχολικών μονάδων γίνεται μετά από πλήρη και επαρκώς εμπεριστατωμένη εισήγηση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης, του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης καθώς και γνωμοδότηση του αρμόδιου οργάνου της τοπικής Αυτοδιοίκησης.Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση των σχολείων θα γίνει αυστηρά με Παιδαγωγικά Κριτήρια υπηρετώντας τον μαθητή και την εκπαιδευτική κοινότητα


Ο Βουλευτής Έβρου Αλέξανδρος Δερμεντζοπουλος είχε αναφέρει  χαρακτηριστικά στην ερώτηση του : «..Πριν να παρθεί η οριστική απόφαση για κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κάποιοι συγκεκριμένοι παράγοντες: Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον Νομό  (βροχές, χιόνια, παγετός), σε συνδυασμό με το άθλιο οδικό δίκτυο, καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνη την οδική μετακίνηση πολλών χιλιομέτρων για την ασφάλεια, τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των μαθητών.

….Η κατάργηση σχολικών μονάδων σίγουρα θα έχει αρνητικές κοινωνικές συνέπειες σε έναν Νομό που τα φαινόμενα της εσωτερικής μετανάστευσης και της αστυφιλίας είναι ήδη έντονα. Λογικό επακόλουθο θα είναι αρκετοί κάτοικοι να σκεφτούν να μετακινηθούν προκειμένου να προσφέρουν στα παιδιά τους την καλύτερη δυνατή μόρφωση. Αυτό όμως θα έχει ως συνέπεια την ερήμωση των χωριών τα οποία τα θα κλείσουν.

Τέλος, ακούγεται ότι οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις σχολείων θα γίνουν με «παιδαγωγικά κριτήρια». Δεν λαμβάνεται όμως υπόψη ότι αν οι μαθητές αναγκάζονται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να πάνε (και να επιστρέψουν) στο σχολείο τους, αυτό θα σημαίνει ταλαιπωρία και σπατάλη χρόνου για τους μαθητές και σίγουρα καταπατάται η αρχή του Συντάγματος περί ίσης μεταχείρισης των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: