Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011

Συμβούλιο της Ευρώπης:Παιδιά μεταναστών δεν πρέπει να κρατούνται σε χώρους υποδοχής ή κράτησης

Τα παιδιά των μεταναστών δεν θα πρέπει να κρατούνται στους χώρους υποδοχής ή κράτησης, υποστηρίζει, ο Επίτροπος για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμμαρμπεργκ.
Τον φόβο και την ανασφάλεια βιώνουν τα παιδιά των μεταναστών, που έφθασαν ασυνόδευτα ή με τους γονείς τους σε ευρωπαϊκές χώρες και κρατούνται σε φυλακές και χώρους υποδοχής μεταναστών, χωρίς τα ίδια να έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα, επισημαίνει ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΣτΕ Τόμας Χάμμαρμπεργκ.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τονίζει, τα παιδιά των μεταναστών στερούνται πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης και είναι εκτεθειμένα σε πράξεις βίας εναντίον τους.
Παρόλο που δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία οι αναλύσεις των υπηρεσιών του ΟΗΕ και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αποδεικνύουν ότι χιλιάδες παιδιά μεταναστών εξακολουθούν να κρατούνται συστηματικά, παρά τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρινίζει ο Επίτροπος.
Ο κ. Χάμμαρμπεργκ υπενθυμίζει ότι η πολιτική που εφαρμόζεται από τις


ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν είναι ανθρώπινη και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που ορίζει ότι η κράτηση “πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατο μέτρο, για το ελάχιστο απαιτούμενο χρονικό διάστημα, και λαμβάνοντας υπόψη το ύψιστο συμφέρον του παιδιού ως πρωταρχικής σημασίας.”
Φέρνοντας ως παράδειγμα την Γαλλία, όπου το 2009 κρατήθηκαν 368 παιδιά μεταναστών, με μέσο όρο ηλικίας τα οκτώ χρόνια, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, ο Επίτροπος παροτρύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αλλάξουν την πολιτική τους έναντι των παιδιών των μεταναστών και υπενθυμίζει σχετική απόφαση της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με βάση την οποία είχε διαπιστωθεί ότι “τα παιδιά των μεταναστών δεν πρέπει να υπόκεινται σε καμίας μορφής κράτηση.”
Αναφερόμενος, τέλος, στην Αγγλία, η οποία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ανήλικων παιδιών μεταναστών που βρίσκονται υπό κράτηση, ο κ. Χάμμαρμπεργκ επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει τέλος σε αυτές τις συλλήψεις και παρ’όλο που μέχρι στιγμής η απόφαση αυτή εφαρμόζεται μόνο εν μέρει ο αριθμός των παιδιών που κρατούνται έχει ήδη μειωθεί σημαντικά. Αυτό είναι καλή είδηση, καταλήγει ο Επίτροπος.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: