Κατεβάζουν ρολά τα εμπορικά καταστήματα στις 23 Φεβρουαρίου
Κατεβάζουν τα ρολά τα εμπορικά καταστήματα στις 23 Φεβρουαρίου 2011 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές που επιχειρούνται από την κυβέρνηση τόσο στο φορολογικό νομοσχέδιο όσο και στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς.

Έπειτα από από πολύωρη συζήτηση σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, αποφασίστηκε να εγκριθεί η πρόταση του προέδρου Β. Κορκίδη για τριήμερο κινητοποιήσεων από τις 21 έως τις 23 Φεβρουαρίου, με αποκορύφωση το κλείσιμο των καταστημάτων πανελλαδικά την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011.

Οι κινητοποιήσεις αποτελούν την αντίδραση του εμπορίου στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και της υπαγωγής του εμπορίου, από την Τρόικα, στα κλειστά επαγγέλματα τα οποία θα πρέπει να «ανοίξουν». Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι με τη θέση αυτή, του κλεισίματος των καταστημάτων δεν συμφωνεί η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών 


Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και όπως ανέφερε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο πρόεδρός της Δ. Ασημακόπουλος «δεν βοηθάει σε τίποτα τις θέσεις των μικρομεσαίων το να κλείσουν μια μέρα τα καταστήματά τους».

Αντίθετα η ΓΣΕΒΕΕ συμφωνεί με τη θέση του εμπορικού κόσμου ότι η κρίση και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει προκαλέσει μια σημαντική μείωση του τζίρου και οι αλλαγές που επιχειρούνται ουσιαστικά αναδιανέμουν «την πίτα» υπέρ των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων που θεωρητικά θα πωλούν σε χαμηλότερες τιμές αλλά χωρίς όμως, όπως σημειώνει ο κ. Ασημακόπουλος να αυξάνεται και ο δείκτης της απασχόλησης κάτι που επιτυχώς συμβαίνει με τη δράση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Ασημακόπουλος εκτιμά ότι επιχειρείται βίαια έξοδος των μικρομεσαίων από την αγορά. Σύμφωνα με τους εμπόρους οι αλλαγές που επιχειρούνται απελευθερώνουν την ανεξέλεγκτη δυνατότητα εγκατάστασης πολυεθνικών υπερκαταστημάτων και επιτρέπουν την λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου χωρίς φραγμούς ''ενώ ήδη η πλειοψηφία των ΜΜΕ εμπόρων βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενή, αν όχι τραγική, κατάσταση εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων των καταναλωτών'' όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης.

Όπως σημειώνεται και σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, σε αυτό το πλαίσιο και με την αυξανόμενη πίεση που δέχονται η αγορά και τα ελληνικά νοικοκυρά είναι υποχρεωμένο το εμπόριο να κλιμακώσει με πιο δυναμικό τρόπο την αντίδρασή του «για να αναδείξει σε όλους τους τόνους τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό εμπόριο στην τρέχουσα συγκυρία». Η ΕΣΕΕ θα γνωστοποιήσει αναλυτικά όλες τις ενέργειες των κινητοποιήσεων των Ομοσπονδιών και των Εμπορικών Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Αγγελιοφόρος