Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

Frontex «Ανευ προηγουμένου εισροή»

«Άνευ προηγουμένου» χαρακτηρίζει η Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνεργασίας Συνόρων) την κατάσταση της εισροής λαθρομεταναστών από τα ελληνικά χερσαία σύνορα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή».

    Στην έκθεση γίνεται λόγος για αριθμό-ρεκόρ εισόδου ανθρώπων από την «πύλη» του Έβρου, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, 31.000 παράνομοι μετανάστες, κυρίως Αφγανοί και Αλγερινοί, εντοπίσθηκαν το διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος στην προσπάθειά τους να μπουν στο ελληνικό έδαφος από την Τουρκία. Σημειώνεται, δε, ότι πιθανότατα ο αριθμός των λαθρομεταναστών από τον Έβρο είναι πολύ υψηλότερος, καθώς δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για εκείνους, που κατάφεραν τελικά να προωθηθούν στη χώρα, χωρίς να εντοπισθούν.

    Η Frontex μιλά για μία από τις μεγαλύτερες εισροές παράνομων μεταναστών στην ιστορία της ΕΕ και αποδίδει το φαινόμενο στην παρουσία των δικών της δυνάμεων στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, που ανάγκασε τους διακινητές να μετατοπίσουν τη δράση τους στα χερσαία. Υπογραμμίζει, ωστόσο, τις ευθύνες της Τουρκίας ως χώρας - τράνζιτ λαθρομεταναστών και κάνει λόγο για πρόβλημα, το οποίο λόγω της έκτασής του, αδυνατούν να διαχειριστούν από μόνες τους οι ελληνικές αρχές.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής επισημαίνει ότι προκειμένου να ανακοπεί η εισροή λαθρομεταναστών στο ελληνικό έδαφος θα επιστρατευτούν παράλληλα με τον φράκτη θερμικές κάμερες, οχήματα αλλά και ειδικές συσκευές ανίχνευσης.

    Επαναλαμβάνει ότι «στην Ελλάδα θα παραμείνουν μόνον οι νόμιμοι μετανάστες και κανείς άλλος» και πως «οι υπόλοιποι θα φύγουν από τη χώρα μας, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό, είτε με υποχρεωτική απέλαση».

    Αναφερόμενος σε αντιδράσεις Ευρωπαίων, ο κ. Παπουτσής κάνει λόγο για υποκρισία. «Είναι υποκρισία όταν κάποιοι μέχρι σήμερα καταγγέλουν την Ελλάδα ότι αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της σύμφωνα με τη συνθήκη του Σένγκεν, να εμφανίζονται τώρα ως επικριτές της, επειδή θέλει το αυτονόητο: να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της».
απε

Δεν υπάρχουν σχόλια: