Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011

Εφαρμογή του νόμου απλοποίησης της διαδικασίας ίδρυσης και αδειοδότησης μίας εταιρείας.

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με αντικείμενο την επίσπευση έκδοσης των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων για την ολοκληρωμένη εφαρμογή του νόμου απλοποίησης της διαδικασίας ίδρυσης και αδειοδότησης μίας εταιρείας.


Στην αναφορά της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:

«Τον Μάιο του 2010 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος 3853/2010 για τη δραστική μείωση των διοικητικών εμποδίων που παρακωλύουν την επιχειρηματική προσπάθεια, όπως επίσης και τη διευκόλυνση των συναλλασσόμενων πολιτών το οποίο βασίζεται στην υλοποίηση και λειτουργία του ηλεκτρονικού Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και στα κατά τόπους Επιμελητήρια, τα οποία θα λειτουργήσουν και ως one stop shop για την αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων. Επίσης με την άμεση εφαρμογή του νομοσχεδίου θα περιορίζονταν σε μεγάλο βαθμό η γραφειοκρατία αλλά και το κόστος έναρξης επιχείρησης, που στην Ελλάδα είναι από τα πλέον υψηλά ανά την Ε.Ε.


Στόχος του νομοσχεδίου είναι να δημιουργήσει ένα υγιές ρυθμιστικό περιβάλλον, που να ενισχύει την επιχειρηματικότητα, να προσελκύει επενδύσεις αλλά και να αναμορφώνει τη δημόσια διοίκηση, ώστε να είναι πιο φιλική προς την επιχειρηματική κοινότητα.Για να εφαρμοστεί όμως ο συγκεκριμένος νόμος χρειάζεται μία σειρά υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες δυστυχώς ακόμη και σήμερα δεν έχουν εκδοθεί. Κυρίως έπρεπε, το αργότερο έως τις 17 Οκτωβρίου, να γίνει το ΓΕΜΗ, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Η ημερομηνία παρήλθε με επίσημη δικαιολογία ότι ο σχετικός διαγωνισμός για το έργο μεταφοράς των δεδομένων ακυρώθηκε, χωρίς να βρεθεί κάποια νέα λύση, ενώ παράλληλα τα επιμελητήρια ζητούν να αναλάβουν τα ίδια το κόστος μεταφοράς προκειμένου να επιλυθεί αυτή η μεγάλη εκκρεμότητα».Με την αναφορά της η κα. Ε. Τσιαούση ζητάει να ενημερωθεί από τον κύριο Υπουργό για τις προθέσεις της κυβέρνησης και τις περαιτέρω ενέργειες προκειμένου να επιταχυνθεί η έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή του νόμου 3853/2010, που θα μπορέσει να απελευθερώσει την διαδικασία ίδρυσης και αδειοδότησης των εταιριών, οι οποίες ασφυκτιούν μέσα στο πλαίσιο της δαιδαλώδους και χρονοβόρας γραφειοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: