Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

Ρυθμίσεις για τις καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ


Την αποπληρωμή των καθυστερημένων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ με την προσαύξηση της τρέχουσας δόσης κατά 15%, πρότεινε η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών στον Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Έτσι, οι οφειλέτες θα πληρώνουν κάθε μήνα μεγαλύτερη εισφορά προς ρύθμιση των παλαιών χρεών και στο τέλος θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις. Ως προς τις εισφορές στο ΙΚΑ, εξετάζεται η σταδιακή μείωση από τον Ιούλιο κατά 10%. Η έκπτωση θ' αφορά σε όσους καταβάλουν κανονικά και έγκαιρα τις οφειλές. Τέλος, συζητήθηκε η υπαγωγή επασφάλιστρου 0,1% σε κάθε συναλλαγή. Οι ρυθμίσεις θα περιληφθούν στο νόμο για τις Επιθεωρήσεις Εργασίας που θα κατατεθεί μέσα στο μήνα στη Bουλή.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για συνεπείς επιχειρήσεις και σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΑΕΕ εξήγγειλε ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο και τον διοικητή του ΟΑΕΕ, Γεράσιμος Βουδούρη ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και το προεδρείο της ΓΣΒΕΕ, ο αναπληρωτής Εργασίας.

Όπως τόνισε το Υπουργείο Εργασίας εξετάζει την παραχώρηση έκπτωσης στις επιχειρήσεις οι οποίες θα προεξοφλούν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ενώ ευνοϊκότερη θα είναι η αντιμετώπιση των συνεπών επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε το Υπουργείο Εργασίας, αναγνωρίζει τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τόνισε ότι δεν θα εφαρμόζονται μέτρα αναγκαστικής ρύθμισης σε επιχειρήσεις που καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές και μέρος από τις εισφορές που αφορούν προηγούμενη ρύθμιση.
Ανακοίνωσε ότι επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών θα απαλλάσσονται από τις αυξήσεις των εισφορών για μια τριετία και επανέλαβε, ότι θα υπάρξει μείωση κατά 10% από 2011 η οποία θα φθάσει ως το 25% των 2013, στις ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων που είναι συνεπείς και θα ενταχθούν στο σύστημα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης εισόδου και εξόδου των εργαζομένων.
Η ρύθμιση θα συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την λειτουργία του ΣΕΠΕ που το Υπουργείο Εργασίας θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τον ερχόμενο μήνα.
Ταυτόχρονα εξετάζεται σχέδιο για την αναδιάρθρωση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ώστε να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους και αναφέρθηκε στο μέτρο της προσωρινής σύνταξης η καταβολή της οποίας θα ξεκινά το αργότερο δυο μήνες μετά την υποβολή των δικαιολογητικών για την έκδοση της κύριας σύνταξης.
Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΕ κ. Βουδούρη από τους 832.000 ασφαλισμένους οι 300.000 έχουν οφειλές τουλάχιστον για μια πενταετία ενώ από τις 60.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση οι 56.000 έχουν πληρώσει την πρώτη δόση. Σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη οι μηνιαίες ανάγκες του Οργανισμού για την καταβολή των συντάξεων ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ.
Κατά τη συνάντηση, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρη Ασημακόπουλο απετέλεσε την κορύφωση πολλών συναντήσεων, εξετάστηκε η δυνατότητα της βελτίωσης των ασφαλιστικών παροχών προς τους ασφαλισμένους και η διευκόλυνση των επιχειρήσεων για την αποπληρωμή των οφειλών τους στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία για την οποία πρόεδρος της Συνομοσπονδίας προέβη στην εκτίμηση ότι θα γίνει περισσότερο δύσκολη κατά το 2011 και το 2912.
Θετικά πάντως εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Εργασίας την πρόταση του προεδρείου της ΓΣΒΕΕ για την επιβολή επασφάλιστρου ένα της χιλίοις επί του μηνιαίου τζίρου των επιχειρήσεων ώστε να ενισχυθεί οικονομικά ο ΟΑΕΕ. 

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: