Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

Συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν

 Την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για όλα τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και για διεθνή περιφερειακά ζητήματα, είχαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Ερζερούμ, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου των τούρκων πρεσβευτών. Στη συζήτηση, αναμενόταν να δοθεί έμφαση στο ζήτημα της λαθρομετανάστευση; και στα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η Ελλάδα για την ενίσχυση των συνόρων της.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, θα μιλήσει στη συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων που γίνεται στο Ερζερούμ, με τη συμμετοχή 180 πρέσβεων. Στόχος της σύσκεψης είναι ο συντονισμός των πρέσβεων που εκπροσωπούν την Τουρκία στο εξωτερικό, ενώ γίνεται ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τεχνοκρατών και πολιτικής εξουσίας .

    Η συμμετοχή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα στην ετήσια σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων, αποτελεί απόδειξη του υψηλού επιπέδου των σχέσεων των δύο χωρών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και χαρακτήρισε "ιστορικό" το γεγονός ότι θα μιλήσουν στους Τούρκους πρέσβεις.

    «Η Τουρκία πάντοτε ανταποκρίνεται στις ειλικρινείς προθέσεις φιλίας και όταν την προσεγγίζουν με αυτό τον τρόπο. Αυτή είναι η πολιτική μας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

   

    Xθες από το Παρίσι, o κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην Ευρώπη και στις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να πάρει, ιδίως για το κεφάλαιο της ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συμπόσιο με τίτλο «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός».

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο μηχανισμός σταθεροποίησης αφορά όλους και πως με τη ρύθμιση εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια και ισοτιμία και πρότεινε παρεμβάσεις, που θα αφορούν την ενίσχυση των αγορών, τον έλεγχο της οικονομικής διακυβέρνησης και την επιβεβαίωση του μηχανισμού σταθερότητας στον χρηματοοικονομικό τομέα, υπογραμμίζοντας ότι «το ευρωομόλογο θα προσφέρει οικονομική σταθερότητα και ευημερία στην Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: