Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

Καταργείται η Αγροφυλακή, ιδρύεται Γραφείο Αντιμετώπισης Αστυνομικής Αυθαιρεσίας

Την κατάργηση της Αγροφυλακής, με μετάταξη του προσωπικού της στις Δασικές Υπηρεσίες και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στο υπουργείο Περιβάλλοντος, προβλέπει νομοσχέδιο που ρυθμίζει ζητήματα των σωμάτων ασφαλείας που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται και ίδρυση Γραφείου Αντιμετώπισης Αστυνομικής Αυθαιρεσίας ενώ με αυτό δημιουργείται και ο θεσμός του «Πυροσβέστη Πενταετούς Υποχρέωσης», στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινοί εποχικοί πυροσβέστες.


Στις δασικές υπηρεσίες οι αρμοδιότητες της Αγροφυλακής


Το προσωπικό της Αγροφυλακής, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μετατάσσεται στις Δασικές Υπηρεσίες του τόπου που υπηρετεί, στις οποίες συνιστώνται αντίστοιχες οργανικές θέσεις, ανάλογα με τα προσόντα του.


Συγκροτείται με αυτό ενιαίος μηχανισμός ελέγχου και προστασίας των δασικών και αγροτικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος.


Στόχος, όπως ανέφερε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσής, είναι ο καλύτερος συντονισμός και αποτελεσματικότερος έλεγχος της άσκησης των αρμοδιοτήτων αυτών αλλά και η επίτευξη σημαντικού δημοσιονομικού οφέλους.


Γραφείο Αντιμετώπισης Αστυνομικής Αυθαιρεσίας


Το Γραφείο Αντιμετώπισης Αστυνομικής Αυθαιρεσίας θα υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στα καθήκοντά του θα είναι:


1) να δέχεται καταγγελίες για περιστατικά προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή βασανιστηρίων ή άλλων περιστατικών αυθαιρεσίας από το ένστολο προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας (ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα, Πυροσβεστικό Σώμα) σε βάρος κάθε ατόμου που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών της ΕΕ.


2) να οδηγεί σε λογοδοσία υπεύθυνους για τέτοια περιστατικά από το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας και «να αποδείξει ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται στις υποδείξεις και τις κατευθυντήριες αρχές των Ευρωπαϊκών Οργάνων που διαμορφώθηκαν με βάση τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη διερεύνηση καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.»


3)να επιλαμβάνεται και αυτεπαγγέλτως ιδίως σε περιπτώσεις που υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο ή σε ΜΜΕ τα οποία περιέχουν επαρκή στοιχεία ώστε να γίνει έρευνα.


4) να μην διερευνά σε καμία περίπτωση το ποινικό σκέλος της υπόθεσης αλλά αν η καταγγελία αφορά αξιόποινη πράξη να την αποστέλλει αμέσως στον αρμόδιο εισαγγελέα


Το Γραφείο λειτουργεί υπό την ευθύνη Τριμελούς Επιτροπής υψηλού κύρους και συγκροτείται από έναν επίτιμο αρεοπαγίτη, ως πρόεδρο και ως μέλη τον Νομικό Σύμβουλο του κράτους στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από έναν επίτιμο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή Εφετών.


Ο πειθαρχικός έλεγχος των δραστών παραμένει στα πειθαρχικά όργανα των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά θα εξετάζεται κατά απόλυτη προτεραιότητα και θα ενημερώνεται και ο καταγγέλλων ιδιώτης για το τελικό πόρισμα.


Η επιτροπή θα υποβάλει κάθε χρόνο αναλυτική έκθεση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Η έκθεση αυτή διαβιβάζεται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής προς ενημέρωση των μελών της.


Εσωτερικές Υποθέσεις ΕΛΑΣ και Λιμενικού
  

Με το νομοσχέδιο διευρύνεται η αποστολή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και σε άλλα αδικήματα των υπαλλήλων και λειτουργών του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και των υπαλλήλων και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια.


Με το νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η διάθεση στις αστυνομικές αρχές και τις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής χερσαίων, πλωτών και εναερίων μεταφορικών μέσων που έχουν κατασχεθεί ως αντικείμενα λαθρεμπορίας , ή ως μεταφορικά μέσα ναρκωτικών ουσιών , λαθρεμπορευμάτων ή λαθρομεταναστών και ως μέσα παράνομης διακίνησης όπλων και αρχαιοτήτων.

  
Ρυθμίσεις για τους Εποχικούς Πυροσβέστες

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται η υπαγωγή των εποχικών πυροσβεστών σε ιδιαίτερη κατηγορία με την ονομασία «Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης», η οποία προβλέπεται να υποκαταστήσει σταδιακά το θεσμό του Εποχικού Πυροσβέστη.


Κύριο καθήκον τους θα είναι η δασοπυρόσβεση και η δασοπροστασία, αλλά θα επικουρούν  παράλληλα το πυροσβεστικό προσωπικό και στα υπόλοιπα καθήκοντά του. Το έργο της Πυροσβεστικής δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο από τις μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό της, σημειώνει το υπουργείο.


Στόχος είναι το Πυροσβεστικό Σώμα να καλύψει επαρκώς αυτές τις ελλείψεις του, καθώς οι προσλαμβανόμενοι που προέρχονται από εποχικούς πυροσβέστες έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον τομέα της δασοπυρόσβεσης και έχουν αποκτήσει πολύτιμη σχετική εμπειρία.


Το νομοσχέδιο προβλέπει πως η πρόσληψη θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια μέσω του ΑΣΕΠ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: