Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010

Να ενισχυθεί και να υποστηριχθεί η λειτουργία του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς - Λευκίμης-Σουφλίου .

Ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Περιβάλλοντος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ερώτησή του ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου είναι ένα εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό τοπίο, ένας πολύ σημαντικός βιότοπος και τουριστικός πόλος έλξης για την περιοχή. Παρόλα αυτά, η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει είναι απογοητευτική καθώς ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου απειλείται στην πράξη με αναστολή λειτουργίας λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από τα τέλη του 2009. Ο Φορέας αδυνατεί πλέον να καλύψει τις στοιχειώδεις λειτουργικές του ανάγκες, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, καθώς δεν έχουν πληρωθεί εδώ και ένα χρόνο. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί εδώ και μήνες και σε άλλους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών σε πολλές περιοχές της χώρας...»


Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τονίζοντας, ότι παρά τις διαμαρτυρίες και τις παρεμβάσεις φορέων της περιοχής, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε το Πάρκο να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γι’ αυτό είναι ανάγκη το αρμόδιο Υπουργείο να έρθει σε συνεννόηση με τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου και να δώσουν λύση στο πρόβλημα γιατί όσο διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση, δεν επιτρέπει καμιά αισιόδοξη προοπτική για αποτελεσματική προστασία και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής.

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο κ. Μητσοτάκης ρωτά την Υπουργό Περιβάλλοντος σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο ως εποπτεύουσα αρχή, προκειμένου να ενισχυθεί και να υποστηριχθεί η λειτουργία του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς - Λευκίμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: