Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

Πως φτάσαμε στην κρίση του ευρώ ....

Σε λίγες ώρες θα αποχαιρετήσουμε το 2010.
Ήταν μια δύσκολη χρονιά, τόσο για την χωρά μας, όσο και για την Ευρώπη ολόκληρη. Το 2010 θα περάσει στην ιστορία ως η χρόνιά της αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής συνοχής. Φεύγοντας, εκτός των άλλων, μας αφήνει και σειρά από αναπάντητα ερωτήματα όπως έχει μέλλον το ευρώ; θα υπάρξει διάσπαση της ευρωζώνης; που το πάει η Γερμανία; θα χρεοκοπήσουν οι χώρες του Νότου;  
Είναι ερωτήματα που έθεταν σε καθημερινή βάση από τις αρχές τουι χρόνου οι πολίτες της Ευρώπης, το πολιτικό προσωπικό των χωρών μελών καθώς οι επενδυτές και οι ειδικοί.
Η κρίση του ευρώ είναι πλέον κοινό μυστικό και βρίσκεται πια σε εκατοντάδες εκατομμύρια στόματα. 
Κι όμως όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες ενδείξεις της νομισματικής κρίσης κανείς δεν ήθελε να πιστέψει τι θα επακολουθούσε.
Ήταν χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Όλι Ρεν «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εάν προκύψει μια τέτοια κατάσταση, δηλαδή αδυναμίας πληρωμών, θα βρούμε τα μέσα και τους τρόπους για να διασφαλίσουμε την σταθερότητα του ευρώ». 
 
Ακόμα και τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν πλέον έγινε ορατή η αδυναμία πληρωμών της Ελλάδας, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος συνέχισε τις μάταιες προσπάθειες να καθησυχάσει με αόριστες διαβεβαιώσεις τις αγορές...
Στον αντίποδα η μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα της ευρωζώνης η Γερμανία διά του εκπροσώπου της, υπουργού Εξωτερικών Γ. Βεστερβέλε συνέχισε μέχρι και τον Απρίλιο του 2010 να απορρίπτει ενδεχόμενη επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όποιος θέλει να επιδείξει πρόωρα τα χρήματα της διάσωσης θα πρέπει να γνωρίζει ότι με τον τρόπο αυτόν η Ελλάδα δεν θα εκτελέσει με τον δέοντα ζήλο και την απαιτούμενη πειθαρχία τα καθήκοντά της. Δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι ο ευρωπαίος φορολογούμενος θα αναλάβει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εσφαλμένη συμπεριφορά κάποιων μεμονωμένων χωρών».
Τον Μάιο του 2010, μερικές ημέρες αργότερα, το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ήταν έτοιμο. Η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να εκτελέσει έναν πρωτοφανές πρόγραμμα περικοπών και εξυγίανσης των δημοσιονομικών της. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βασικός συντελεστής της επιχείρησης διάσωσης της Ελλάδας, διαπιστώνει «Όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν χρέος να υπερασπιστούν στο σύνολό της την σταθερότητα της ευρωζώνης. Αυτή είναι η αποστολή μας και όσο καλύτερα τη φέρουμε εις πέρας τόσο το καλύτερο για την Ευρώπη και κατ` επέκταση για τους Γερμανούς».
Οι αγορές συνέχισαν να παραμένουν καχύποπτες. Το ευρώ έχει χάσει μέρος της αξιοπιστίας του, και το μόνο θετικό είναι ότι αντέχει ακόμη η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου. Οι οίκοι αξιολόγησης βάζουν στο στόχαστρο τους την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Στις Βρυξέλλες επικρατεί πανικός. Μία εβδομάδα μετά την έγκριση του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, οι «27» αναγκάζονται να δημιουργήσουν ένα ταμείο στήριξης για το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν κι άλλες χώρες προβλήματα. Ο εν λόγω μηχανισμός προικοδοτείται με 750 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Εκτιμάται ότι οι επιθέσεις των κερδοσκόπων θα σταματήσουν. Το αντίθετο συμβαίνει. Γερμανία και Γαλλία αποφασίζουν στο Ντοβίλ να τηρήσουν κοινή στάση στο ζήτημα του διαρκούς μηχανισμού στήριξης και της επιβολής κυρώσεων σε απείθαρχες δημοσιονομικά χώρες. Η κατάσταση δεν αποκλιμακώνεται. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο άνθρωπος που διευθύνει το ταμείο διάσωσης προβαίνει σε μια πρόβλεψη που θα μετανιώσει μερικές εβδομάδες αργότερα. «Θεωρώ», είπε «ότι δεν θα χρειαστεί να διακινήσουμε χρήμα, καθώς νομίζω ότι καμία από τις χώρες-μέλη της ΟΝΕ δεν θα χρειαστεί οικονομική στήριξη».Τον περασμένο Νοέμβριο, τα γεγονότα διέψευσαν τον Κλάους Ρέγκλινγκ. Η Ιρλανδία είναι η πρώτη χώρα που αναγκάστηκε να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης.
Παρόλα αυτά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αρνούνται να αυξήσουν το ποσό του ταμείου διάσωσης. Και όχι μόνο, η Άγκελα Μέρκελ επιμένει να απορρίπτει την πρόταση του προέδρου του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την έκδοση ευρωομολόγου. Οι Ευρωπαίοι συμφωνούν να συντονίζουν στο εξής καλύτερα την οικονομική τους πολιτική και υιοθετούν την γερμανική πρόταση για έναν διαρκή μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων μετά το 2013 που θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους προς τις χώρες που θα χρειαστούν βοήθεια.
Νομίζουμε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν αντιληφθεί σε τι κρίσιμο σημείο βρίσκεται η επιβίωση του οικοδομήματος που λέγεται Ε.Ε. Φτάνουν όμως αυτά τα μέτρα για να επέλθει η γαλήνη στις αγορές. Στους πρώτους μήνες του νέου έτους θα ξεκαθαρίσουν όλα. Υπομονή…

ΠΗΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ : Deutsche Welle
http://expression-gr.blogspot.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: