Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Με την απονομή βραβείων και επαίνων σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών πραγματοποιήθηκε η Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών.

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, με θέμα "Πορίσματα από τη μελέτη της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας", τόνισε ότι ο ιστορικός οφείλει να τεκμηριώνει και να διασταυρώνει τα συμπεράσματά του βάσει των πηγών και σε κάθε περίπτωση να εκφέρει λόγο, που αντανακλά πνεύμα κατανόησης και εντιμότητας.

    Ανάμεσα σ' εκείνους που βραβεύτηκαν, ήταν η Ζυράννα Ζατέλη, η Άλκη Ζέη, η Ραχήλ Καπόν, ο Αντώνης Στάβερης, η Χαρά Νικοπούλου, ο Αντώνης Φωστιέρης, ο Κώστας Μπέης, ο Αναστάσιος Αντωνάρας, ο Σταμάτης Περδίος, ο αριστούχος πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Κωστάκης, και οι: Ηλίας Αργυριάδης και Δημήτριος Μηλόπουλος, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους, απεγκλώβισαν και απομάκρυναν με ασφάλεια τέσσερα μέλη οικογένειας από αυτοκίνητο, που είχε πάρει φωτιά.

    Σε δηλώσεις της η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Οπωσδήποτε ευχαριστώ την Ακαδημία Αθηνών για την τιμητική αυτή διάκριση. Προσωπικά, θα συνεχίσω τη δουλειά που κάνω τόσα χρόνια, είτε με βραβεύουν κατά καιρούς γι' αυτό, είτε όχι".

    Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Άλκη Ζέη, με αφορμή την βράβευσή της, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για μένα, γιατί κανένα από τα μυθιστορήματά μου δεν έχει πάρει κρατικό βραβείο. Ευχαριστώ την Ακαδημία Αθηνών γι΄αυτήν τη διάκριση".

    Η εκδότρια Ραχήλ Καπόν σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε τη δουλειά μου και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά όταν δεν ασχολείσαι με την έκδοση εμπορικών βιβλίων. Θα συνεχίσω να προσπαθώ την καλή δουλειά, ανεξάρτητα από το βραβείο, γιατί αγαπώ το βιβλίο και προσπαθώ πάντα να εκδίδω βιβλία υψηλής ποιότητας".

    Σημειώνεται ότι η Ακαδημία Αθηνών τίμησε με έπαινο την πρώτη εκδοτική προσπάθεια των εκδόσεων Καπόν, το 1984, που είχε τίτλο "Μαγνησία Το χρονικό ενός πολιτισμού".

Δεν υπάρχουν σχόλια: