Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

Ο «Καλλικράτης» πέφτει στα βαθιά

Περιφερειάρχες ενώπιον του «Καλλικράτη». 
Από 1η Ιανουαρίου οι 13 μικροί πρωθυπουργοί θα δώσουν τη δική τους μάχη στην προσπάθεια να κερδίσουν ένα συλλογικό αλλά και προσωπικό ο καθένας στοίχημα. 
Ορισμένοι περιφερειάρχες ψάχνουν ακόμη «χώρους» για την ορκωμοσία, άλλοι δίνουν τη μάχη της καρέκλας, καθώς είναι πολύ πιθανόν ορισμένοι σύμβουλοι να μην έχουν πού να κάτσουν στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση. Υπάρχει ασάφεια στις αρμοδιότητες που εκχωρούνται, οι μετατάξεις υπαλλήλων είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.
Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών υπογραμμίζουν ότι όλοι θα είναι στις θέσεις τους. Οι οργανισμοί των περιφερειών με την περιγραφή και τον αριθμό των θέσεων των υπαλλήλων έχουν ολοκληρωθεί με τη σύμφωνη γνώμη των συνδικαλιστικών φορέων και κάθε περιφέρεια θα έχει τους εργαζομένους που της χρειάζονται.
Σίγουρο είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του «Καλλικράτη» μέχρι τον Ιούνιο του 2011 θα είναι μεταβατικό. Σημαντικό είναι να γίνει και δημιουργικό για τα επόμενα χρόνια της Αυτοδιοίκησης.
Σήμερα στην «Ε»  ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης,κ.Γιαννακίδης. 

Αρης Γιαννακίδης: εκλεγμένος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Πρώτο εμπόδιο οι αρμοδιότητες
 
1 Εχω την τύχη ή την ατυχία από το 1994 να είμαι στα αυτοδιοικητικά. Κι έχω την εμπειρία της μετάβασης από την κρατική στην αιρετή Νομαρχία, τότε με τον «Καποδίστρια». Πρώτο εμπόδιο και τότε ήταν η εκχώρηση αρμοδιοτήτων. Χρειάστηκε να εργαστούμε πολύ σκληρά, να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις και παρωχημένες αντιλήψεις, να αντιμετωπίσουμε αιτιάσεις και προσχηματολογίες για να κατακτήσουμε έναν καινούργιο για εκείνη την εποχή θεσμό. Το ίδιο θα γίνει και τώρα, και να ξέρετε ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα ασχοληθεί με τίποτα από όλα αυτά. Σημασία έχει να προχωρήσει ο θεσμός κι αυτό θα γίνει...
2 Φυσικά και η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του «Καλλικράτη», είναι κάτι έωλο προς το παρόν. Ποιος περιμένει ότι το κεντρικό κράτος θα είναι πρόθυμο να εκχωρήσει αρμοδιότητες στην περιφέρεια; Ακόμα κι αν η δυναμική του θεσμού σε πρώτη φάση επιβάλλει να δοθούν αρμοδιότητες, θεωρώ τις παλινωδίες που θα υπάρξουν δεδομένες. Ομως ακόμα κι αν σημειωθούν καθυστερήσεις, αν υπάρξουν προσχηματικές επικλήσεις, η περιφέρεια υπόκειται πλέον σε ένα θεσμικό ρόλο και θα ανταποκριθεί. Αυτό είναι καθοριστικό όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την κοινωνία. Οι κοινωνικές δυνάμεις είναι μαζί μας γιατί ξέρουν ότι όλα αυτά αφορούν τη ζωή τους και θα ενεργοποιηθούν σε έναν κοινό αγώνα, αν χρειαστεί. Ο,τι κι αν γίνει, θα το παλέψουμε και θα το κερδίσουμε...
3 Χρέος της αιρετής περιφέρειας είναι να προσδώσουμε συγκεκριμένη περιφερειακή ταυτότητα στο χώρο μας, ανατέμνοντας χρονοδιαγράμματα και στόχους. Είναι μια δύσκολη συγκυρία λόγω οικονομικής κρίσης, όμως τα ΕΣΠΑ υπάρχουν κι έχουν απορροφηθεί ελάχιστα τα προηγούμενα χρόνια. Πεδίον δόξης λαμπρόν, για να αποδείξουν αυτοί που θέλουν να δουλέψουν ότι ταυτόχρονα μπορούν...
4 Οταν ακούω ορισμένους να λένε ότι η περιοχή έχει «ιδιαίτερα προβλήματα», εννοώντας την ύπαρξη του μουσουλμανικού στοιχείου σε Ξάνθη και Ροδόπη, θυμώνω. Πρόκειται συνολικά για μια περιφέρεια με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, να γίνει ένα εξειδικευμένο διαμετακομιστικό κέντρο. Εχουμε αποδείξει ότι μπορούμε, υπάρχει κοινωνική αποδοχή, συνυπάρχουμε χρόνια όλοι μαζί, βιώνοντας μια κοινή μοίρα, είμαστε όλοι ενεργοί πολίτες, δεν λειτουργούμε με οριοθετήσεις και αποκλεισμούς, κοινωνικούς ή άλλους.
5 Ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ποιος θα υπογράψει την πρόσκληση για την ορκωμοσία την 1η Ιανουαρίου, με ποιο τύπο σφραγίδας, της διοίκησης, της διεύθυνσης ή της πολιτικής ηγεσίας θα υπογράφονται τα έγγραφα, πού ακριβώς θα καθήσουν οι σύμβουλοι στην πρώτη συνεδρίαση, δεν νομίζω ότι είναι προεξάρχουσας σημασίας. Αυτό που προέχει είναι να εμπεδώσουμε τον «Καλλικράτη», κι αυτά θα υπερκεραστούν. 

e-net.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: