Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010

Συνέντευξη Μιχάλη Καρχιμάκη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Γιώργος Παπανδρέου λέει ότι οι θυσίες δεν πάνε χαμένες. Η οικονομία, όμως, παραμένει σε ύφεση, η ανεργία αυξάνεται και οι δημόσιες υπηρεσίες δεν βελτιώνονται. Που πάνε τα λεφτά;

    Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πάνε χαμένες. Ήταν αυτές που βοήθησαν αποφασιστικά -σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης- και στην αποφυγή της χρεοκοπίας και στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας μας. Και οι θυσίες αυτές, όχι μόνο δεν πάνε χαμένες αλλά πιάνουν τόπο, αναγνωρίζονται. Δεν θα μπορούσαμε αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, να συζητάμε για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δις ευρώ, αν δεν είχαμε να παρουσιάσουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, αν με λίγα λόγια, η προσπάθεια που καταβάλουμε για την σωτηρία και την αναμόρφωση της χώρας, δεν είχαν αποδώσει καρπούς.

    Με ρωτάτε που πάνε τα λεφτά. Σας λέω να ρίξετε μια ματιά στο έλλειμμα. Σας θυμίζω ότι η ΝΔ, μας παρέδωσε ένα έλλειμμα 36 δις ευρώ. Σήμερα ένα χρόνο μετά το έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 14 δις ευρώ. Είναι η μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Να, λοιπόν, που πάνε τα λεφτά. Επί τη ευκαιρία: αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια του κ. Παπαθανασίου να κάνει το μαύρο-άσπρο υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ, είναι αυτό που τεχνητά ανέβασε το έλλειμμα. Η ιστορία όμως δεν ξαναγράφεται και αυτό που λέει είναι ότι επί κυβέρνησης ΝΔ και με υπουργό Οικονομίας, τον κ. Παπαθανασίου, όλοι οι δείκτες της οικονομίας, ξέφυγαν από κάθε έλεγχο, οδηγώντας μας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Σε ότι αφορά την ανεργία, ήμασταν απόλυτα ειλικρινείς με τον ελληνικό λαό. Είπαμε ότι ανάμεσα στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι η προσωρινή αύξηση της ανεργίας. Σε αντιστάθμισμα, δεσμευθήκαμε για την εφαρμογή πολιτικών για την προστασία και της εργασίας και των ανέργων. Αυτό, στο μέτρο του δυνατού, το κάνουμε. Σας θυμίζω την πρόσφατη απόφαση μας για πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Τέλος, για να μην αποφύγω καμία παράμετρο της ερώτησης σας, σας τονίζω ότι για πρώτη φορά, γίνεται αυτό που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια. Μια συντεταγμένη προσπάθεια νοικοκυρέματος του κράτους, μια προσπάθεια εξορθολογισμού της λειτουργίας του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, με στόχο με λιγότερο κόστος να προσφέρει ποιοτικότερες υπηρεσίες. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα φανούν σύντομα, δεν μπορούν όμως, να φανούν από τη μια στιγμή στην άλλη.


    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως έχετε κάνει κάποιο λάθος; Μήπως ρίξατε το βάρος σας στις περικοπές και ξεχάσατε την ανάπτυξη;

    Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Τη χρονιά που πέρασε αναγκαστήκαμε, πράγματι, να περικόψουμε μισθούς και συντάξεις, να λάβουμε μια σειρά από επώδυνα μέτρα. Τονίζω το αναγκαστήκαμε γιατί δεν υπήρχε- και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι- άλλος τρόπος για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία της χώρας. Να έλθουμε στο θέμα της ανάπτυξης. Το στοίχημα μας είναι η ανάπτυξη, την οποία τοποθετούμε χρονικά στο τέλος της ερχόμενης δύσκολης χρονιάς, να είναι αυτοτροφοδοτούμενη, και να στηρίζεται και να αξιοποιεί τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, ώστε να είναι βιώσιμη. Αυτή η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται μόνο με νόμους, και απαιτεί σε πρώτη φάση, το νοικοκύρεμα των οικονομικών του κράτους. Αυτό κάνουμε.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως τελικά το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η διαφθορά, αλλά η παραγωγή;

    Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Η χώρα μας αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει πρόβλημα διαφθοράς, η οποία μάλιστα, σύμφωνα με τα όλα στοιχεία των διεθνών οργανισμών γιγαντώθηκε, την περίοδο της διακυβέρνησης αυτών που εμφανίστηκαν ενώπιον του ελληνικού λαού, με τον μανδύα του αδιάφθορου. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και η αντιμετώπιση του απαιτεί συνεχή προσπάθεια, αφού είναι ένα πρόβλημα που έχει διάσταση και ηθική αλλά και οικονομική. Η διαφθορά αποτελεί μια ακόμη μαύρη τρύπα που διεκδικεί την απορρόφηση των θυσιών του ελληνικού λαού και την οποία θα πρέπει να κλείσουμε. Δεν υποτιμώ φυσικά το πρόβλημα της παραγωγής, και ως προς την ποσότητα της και ως προς την ποιότητα της.


    Είναι ανάγκη ταυτόχρονα με τις πολιτικές καταπολέμησης της διαφθοράς και της οικονομικής της διάστασης να ρίξουμε το βάρος στην προσπάθεια διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της χώρας δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την εξωστρέφεια της παραγωγής μας αλλά και την δημιουργία μιας εθνικής καταναλωτικής συνείδησης στα προϊόντα που εμείς παράγουμε.

    Είναι αδιανόητο να μιλάμε για κρίση, και να μην συμμετέχουμε εμείς οι ίδιοι στην διαμόρφωση ενός εθνικού καταναλωτικού προτύπου.

    Στην κυβέρνηση αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να αναδείξουμε τα παραγωγικά μας πλεονεκτήματα, να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα της εθνικής μας παραγωγής σε κάθε επίπεδο και να δημιουργήσουμε με επιμονή, με συστηματικότητα, μια εθνική καταναλωτική συνείδηση, που θα συμβάλουν στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας και θα δημιουργήσουν νέο εθνικό πλούτο απαραίτητο για να βγούμε από την κρίση.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τις επενδύσεις τι γίνετε; Ακούμε για αυτές, αλλά δεν τις βλέπουμε…

    Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Θα βλέπετε όμως την προσπάθεια που καταβάλλουμε για να γίνει η χώρα μας φιλικότερη για επενδύσεις και δεν αναφέρομαι μόνο στην προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων αλλά και στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ένας πολίτης, όταν αποφασίζει να επενδύσει ανοίγοντας μια επιχείρηση. Αν τώρα αναφέρεστε στις δημόσιες επενδύσεις, αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, οι συνθήκες, μας οδήγησαν σε περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Αλλά και αυτή η περικοπή, ήταν η μικρότερη δυνατή και τονίζω ότι είναι βραχυχρόνια. Το ύψος των δημοσίων επενδύσεων θα αποκατασταθεί πλήρως, όταν η δημοσιονομική εξυγίανση που επιχειρούμε, φτάσει στα επίπεδα που θέλουμε.


    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα εθνικά θέματα μοιάζουν βαλτωμένα. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη; Μήπως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να λύσουμε τα προβλήματα, τώρα που λόγω οικονομίας η χώρα μας έχει περιορισμένη διαπραγματευτική ισχύ;

    Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Η Ελλάδα ακόμα και αυτή τη δύσκολη περίοδο, διεκδικεί και έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις. Να σας θέσω και εγώ ένα ερώτημα. Πότε ήταν πιο δυνατή η φωνή της Ελλάδας; Πριν από τρία χρόνια όταν το οικονομικό μας πρόβλημα δεν είχε αποκαλυφθεί στο πραγματικό του μέγεθος ή τώρα που βρεθήκαμε μια ανάσα πριν από τη χρεοκοπία; Στα εθνικά μας θέματα (ελληνοτουρκικά, ονομασία Σκοπίων) εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε χαράξει την «εθνική κόκκινη γραμμή» από την οποία δεν υποχωρούμε, ανεξάρτητα από την οικονομική μας κατάσταση.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό;

    Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ανακατατάξεις, υπάρχουν και στα δεξιά μας, και στα αριστερά μας. Στην γαλάζια πολυκατοικία προστέθηκε ένας ακόμη ένοικος, το κόμμα της κ. Μπακογιάννη ενώ στον χώρο της παραδοσιακής αριστεράς, έχουμε το κόμμα του κ. Κουβέλη και πιθανόν του Αλαβάνου. Το ΠΑΣΟΚ για μια ακόμη φορά και σε μια δύσκολη περίοδο, αναδεικνύεται στην σταθερά του πολιτικού μας συστήματος. Αυτή η σταθερότητα και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο κέντρο αλλά και στο επίκεντρο του πολιτικού συστήματος, μας επιτρέπει να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο τον διάλογο που έχουμε με τις προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, στην προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε μια ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία, που θα στηρίξει και την προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και την προσπάθεια για την αναμόρφωση της Ελλάδας.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος;

    Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Δέσμευση μας είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου και αυτή η δέσμευση εξακολουθεί να ισχύει. Αλλά, όπως λέει και ο λαός μας, κάθε πράγμα στον καιρό του.


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΑΡΦΙ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: