Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

Μετεκλογικά Συμπεράσματα και Προοπτικές Συναίνεσης

Αν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές προσφέρονται για πολλαπλές ερμηνείες, εντούτοις είναι αρκετά τα ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα που εξάγονται:
Α. Η κυβέρνηση δέχθηκε από την κοινωνία ένα ηχηρό μήνυμα για την πολιτική της. Μήνυμα που στάλθηκε και τις δύο Κυριακές, με διάφορους τρόπους:
·         την τεράστια υποχώρηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ,
·         την ελαχιστοποίηση της ψαλίδας ΠΑΣΟΚ- Νέας Δημοκρατίας,
·         την ψήφο διαμαρτυρίας σε μικρότερα κόμματα,
·         την αύξηση των λευκών και άκυρων, και
·         την εντυπωσιακή αύξηση της αποχής.
Β. Για τη Νέα Δημοκρατία, η γενική αποτίμηση είναι θετική, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες της κυβέρνησης να παραμορφώσει την εικόνα:
·         Τις 10,5 μονάδες του Οκτωβρίου ’09 τις μείωσε σε 2 τον Νοέμβριο του ’10.
·         Από τις 13 περιφέρειες κέρδισε τις 5 και σε άλλες η διαφορά κρίθηκε στον «πόντο».
·         Πήρε την πλειοψηφία των νομών, που παραμένουν εκλογικές περιφέρειες στις βουλευτικές εκλογές, ενώ πέρυσι αυτό είχε συμβεί μόνο σε 6.·         Επιπλέον, κέρδος ουσιαστικό, που θα φανεί στο μέλλον, συνιστά το άνοιγμα στην κοινωνία, η διεύρυνση του ακροατηρίου της.
Οι πολίτες στις εκλογές έστειλαν, αναμφίβολα, μηνύματα και προς τη Νέα Δημοκρατία, που οφείλει να τα λάβει υπόψη της, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της κοινωνίας, με τη δική της εναλλακτική πρόταση εξουσίας.
Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη μέρα των εκλογών μας προσγειώνει στη σκληρή πραγματικότητα, με την νέα καταιγίδα μέτρων που προαναγγέλλονται. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που ώθησε τον πρωθυπουργό να ανοίξει τη συζήτηση της συναίνεσης.
Για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία με συνέπεια και υπευθυνότητα ασκεί αντιπολίτευση όλους αυτούς τους μήνες, δεν τίθενται διλήμματα. Το προηγούμενο διάστημα ψήφισε πάνω από τα μισά νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση, και σε καμία περίπτωση δεν υιοθέτησε τον τρόπο αντιπολίτευσης πού άσκησε στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ λέγοντας «όχι σε όλα». Η Νέα Δημοκρατία δεν αμφισβήτησε επενδύσεις, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση της Cosco, ή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Και βέβαια δεν βγήκε στο δρόμο, όπως είχε κάνει ο κ. Παπανδρέου ενάντια στην ήπια, τότε, ασφαλιστική μεταρρύθμιση.  
Όμως η Νέα Δημοκρατία:
απορρίπτει κάθε συναίνεση
·         που σημαίνει απλώς μοίρασμα της εξουσίας και «υπουργικές καρέκλες». Γι’ αυτές άλλωστε προετοιμάζονται εκπρόσωποι της «συμμαχίας των προθύμων», που πρόσφεραν χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση του Μνημονίου στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
·         σε μέτρα που οδηγούν την αγορά σε ασφυξία, τους εργαζόμενους στην ανεργία, τους νέους μας στη μετανάστευση, τις επιχειρήσεις στα «λουκέτα».
παρέχει συναίνεση σε κάθε απόφαση, σε κάθε μεταρρύθμιση
·         που δίνει αναπτυξιακή πνοή και ενισχύει την οικονομία,
·         δημιουργεί θέσεις εργασίας,
·         διορθώνει στρεβλώσεις της αγοράς,
·         φέρνει επενδύσεις,
·         φέρνει πιο κοντά την δυνατότητα να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας.
Για τη Νέα Δημοκρατία αυτή είναι θέση αρχής και ευθύνης και οι πολίτες να είναι βέβαιοι ότι θα συνεχίσει να την κρατά προς όφελος του τόπου και της κοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: