Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010

Αλλού γι' αλλού

του Σταύρου Θεοδωράκη
Σύμφωνα λοιπόν με τον Αντώνη Σαμαρά αυτές οι εκλογές έγιναν για να αποδειχθεί πόσο μεγάλο κόμμα έγινε ξανά η Νέα Δημοκρατία. Μπορεί βεβαίως το κόμμα του να πήρε λιγότερες ψήφους και από αυτές που πήρε το 2009 αλλά αυτό είναι μια μικρή λεπτομέρεια στο γιορτινό σκηνικό που στήθηκε χθες βράδυ στην Ρηγίλλης. Άλλωστε η αποχή ξεπέρασε το 50% και όπως «εξήγησε» ο γαλάζιος αρχηγός όλοι αυτοί απείχαν για να τιμωρήσουν την κυβέρνηση Παπανδρέου! Τώρα γιατί αυτός που ήθελε να τιμωρήσει τους «πράσινους» πήγε εκδρομή και δεν ψήφισε τους «γαλάζιους» ή τους «κόκκινους» αυτό μόνο ένας Παναγιωτόπουλος το ξέρει.
Ο Παπανδρέου στον δικό του επινίκιο λόγο ήταν λίγο προσεκτικότερος. Πανηγύρισε πιο σεμνά την …νίκη του ΠΑΣΟΚ (44 % στις Εθνικές εκλογές – 35 % στις Περιφερειακές) και τουλάχιστον έδειξε προβληματισμένος από την νέα αύξηση των ποσοστών της αποχής, του λευκού και του άκυρου. Νικητές βεβαίως δήλωσαν και οι Τσίπρας - Καρατζαφέρης. Το ότι και οι δύο στοιχημάτιζαν το πρωί της Κυριακής ότι θα πάρουν στην Περιφέρεια Αττικής διψήφιο ποσοστό είναι πάλι μια μικρή ιδιοτροπία της πραγματικότητας που δεν θέλει να συμμορφωθεί στις επιταγές των κομμάτων.

Υπάρχουν τελικά στιγμές που νιώθω ότι αδίκως τους πληρώνουμε. «Αδίκως μας πληρώνετε» για να βάλω μέσα και τον εαυτό μου. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δημοσκόποι είναι μπλεγμένοι μέσα σε ένα φαύλο κύκλο αλληλοπροβολής και αλληλοεκτίμησης. Αλληλοσυγχαίρονται για τις αναλύσεις τους χωρίς να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει έξω από τα τηλεοπτικά στούντιο και τις αίθουσες συσκέψεων των εφημερίδων. Ο Γιώργος Αμυράς για να σας δώσω ένα μικρό παράδειγμα αυτού του ύπνου που έχει καταλάβει τα ΜΜΕ, πήρε 7.5 % για Δήμαρχος της Αθήνας.
Ποιος είναι ο Αμυράς; Ποιο Μέσο φιλοξένησε τις απόψεις του; Και όμως αυτός ο ποδηλάτης - δημοσιογράφος (έτσι αυτοπροσδιορίζεται) βρήκε τον τρόπο να απευθυνθεί στους Αθηναίους και να πάρει πολλές περισσότερους ψήφους από όσους πήρε όλος ο Σύριζα μαζί. Την Πέμπτη που τον αναζήτησα ήταν στο Μετρό. Με παρεμβολές μου έδωσε τις απαντήσεις του για το δισέλιδο που ετοίμαζα για ‘’Τα Νέα’’ του Σαββατοκύριακου. «Είμαστε μια ανεξάρτητη κίνηση πολιτών που προτείνει πρακτικές λύσεις που εφαρμόζονται σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική αλλά φέρνουμε τα αυτονόητα στην Αθήνα με πέντε απλά «πι»: Πεζοδρόμια, Ποδήλατα, Πράσινο, Πάρκινγκ, Πολιτισμός».

Αυτά τα «πι» όμως ουδόλως απασχόλησαν προεκλογικά τα ΜΜΕ. Οι ίδιοι και οι ίδιοι μαϊντανοί συζητούσαν και ανέλυαν ένα μήνα τώρα τον «εκβιασμό του Παπανδρέου», «το διπλό πρόσωπο του Σαμαρά» και την «σιωπή του Καραμανλή». Και στα διαλείμματα των βαθυστόχαστων αναλύσεων τους αναμασούσαν ότι η έκπληξη των εκλογών θα είναι ο Δημαράς (του είχαν ιδρύσει μάλιστα κόμμα κλπ κλπ) ενώ ο Νικήτας – έλεγαν – είναι ανίκητος στην Αθήνα, προβλέποντας κάποιοι ότι θα εκλεγεί και από την πρώτη Κυριακή. Τι ψήφισε ο κόσμος το είδατε. Ο Δημαράς τρίτος στην Περιφέρεια και ο Καμίνης να έχει διαφορά με τον Κακλαμάνη 6 %.


Και μετά ήταν τα «τεσσάρια» που πήρε η νεοσύστατη «Δημοκρατική Αριστερά» (Ο Ψαριανός στην Αττική) και οι υποψήφιοι των Οικολόγων Πρασίνων (ο Διάκος στην Αττική, ο Χρυσόγελος στο Νότιο Αιγαίο) κόντρα στην εχθρότητα των περισσότερων ΜΜΕ στις οικολογικές ιδέες. Στην άλλη άκρη – για να μην αναφέρουμε μόνο τις ευχάριστες εκπλήξεις – ο Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής πήρε στην Αθήνα 5.4%.


Τα καθεστηκότα ΜΜΕ βεβαίως δεν θα μείνουν ασυγκίνητα μπροστά στα ευρήματα της 7ης Νοεμβρίου. Αντιθέτως, από σήμερα κιόλας θα διοργανώσουν συζητήσεις και θα δώσουν απαντήσεις. Όπως θα έκαναν από τον εξώστη και οι γέροι του Μάπετ σόου δηλαδή.

http://www.protagon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: