Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

«Καρωτής Ενθύμιον»


Το νέο βιβλίο του Ζήση Φυλλαρίδη 

Το βιβλίο «Καρωτής Ενθύμιον» παρουσιάζει ένα μοναδικό φωτογραφικό και ιστορικό αρχείο που βγαίνει κατά το μεγαλύτερο μέρος του για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, και αποτυπώνει στο σύνολο του το παρελθόν της Καρωτής. Ένα παρελθόν που πρέπει να αποτελέσει σημείο ενδιαφέροντος τόσο για αυτούς που ασχολούνται με την ιστορική έρευνα αλλά κυρίως και για τους απλούς φίλους της θρακικής παράδοσης, για να θυμούνται την κοιτίδα των παραδόσεων που τόσο πολύ αγάπησαν.
Αυτό το μοναδικό αρχείο που φυλάσσονταν επί ολόκληρες δεκαετίες από τους κατόχους του, αλλά και οι σπάνιες προφορικές παραδόσεις που καταφέραμε να εντοπίσουμε από τους παλαιότερους, σήμερα πλέον είναι διαθέσιμα μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου και βρίσκονται ελεύθερα προς την διάθεση όλων όσων ενδιαφέρονται να γνωρίσουν σε βάθος αυτό τον τόπο.
Ξεφυλλίζοντας αυτό το βιβλίο θα δείτε φωτογραφίες που θα σας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές, φωτογραφίες που σε κάποιους θα φανούν γνωστές ενώ σε άλλους 


θα δείξουν την εικόνα ενός απομακρυσμένου παρελθόντος. Θα ακούσετε ιστορίες και λαϊκές παραδόσεις που σιγά-σιγά θα αρχίσουν να χάνονται όπως ακριβώς χάθηκε και το παρελθόν αυτού του τόπου.
Βέβαια η δημιουργία αυτού του πολυπόθητου εγχειρήματος μας δεν ήταν μία εύκολη εργασία, καθώς ο εντοπισμός των ανθρώπων που θα μπορούσαν  να κρατάνε ακόμη ένα τόσο σπάνιο αρχειακό υλικό, αλλά και η συνάντηση με τους ολίγους εναπομείναντες ανθρώπους που θα μπορούσαν να θυμούνται τις παλιές ιστορίες της λαϊκής παράδοσης του χωριού, ήταν κάτι που χρειάστηκε μεγάλη έρευνα.
Πιστεύω πως με την παρούσα έκδοση συμπληρώνεται ένα μεγάλο κενό στην καταγραφή της τοπικής ιστορίας αλλά και γενικότερα της προφορικής παράδοσης της Θράκης. Εάν παραλείψαμε κάτι από αυτή την έκδοση δεν θα πρέπει να το δούμε ως λάθος αλλά ως ευκαιρία για να ξεκινήσουμε εκ νέου μία καινούργια έρευνα γύρω από την τόσο πλούσια παράδοση της Καρωτής.
                                                                 Από την εισαγωγή του Ζήση Φυλλαρίδη

«Με την εργασία του αυτή, ο Ζήσης φέρνει στη μνήμη μου εικόνες και εμπειρίες μου πριν από 8 δεκαετίες, στα στερημένα εκείνα χρόνια, που παρά τη δυσκολία τους όμως νοσταλγώ, γιατί έκρυβαν τη δύναμη και τη ζέση της νιότης μου. 
Το έργο αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού από προγενέστερους συγχωριανούς μας, όπως ιερείς, δημοδιδάσκαλοι, καθηγητές και άλλους επιστήμονες και πνευματικούς ανθρώπους, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ο κλήρος έπεσε στον Ζήση Φυλλαρίδη να εκπληρώσει αυτήν την ιερά υποχρέωση και είμαι σίγουρος ότι θα αγαπηθεί και θα εκτιμηθεί από όλους τους συγχωριανούς μας και όχι μόνο.»
                                                      Χρόνης Αηδονίδης (Πρόλογος)
«Το λεύκωμα που κρατάτε στα χέρια σας κινείται στην φιλοσοφία της εξερεύνησης και της διατήρησης του τοπικού λαϊκού πολιτισμού. Σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια συμμετέχουν ο Ζήσης Φυλλαρίδης, οι άνθρωποι της Καρωτής, και η Τοπική Ένωση Δήμων και  Κοινοτήτων Έβρου η οποία ως φορέας της τοπικής αυτοδιοίκησης στηρίζει έμπρακτα όλες τις δράσεις που γίνονται με σκοπό την ανάδειξη του τοπικού μας πολιτισμού.»
                   Χρήστος Τοκαμάνης, Πρόεδρος ΤΕΔΚ Νομού Έβρου και  Δήμαρχος Διδυμοτείχου

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

η ΤΕΔΚ είναι ο χορηγός ?

Ανώνυμος είπε...

Εννοείτε, για να βγει ένα τέτοιο βιβλίο δύσκολα το σηκώνει η τσέπη, το κόστος είναι μεγάλο, άρα μόνο με χορηγία

Ανώνυμος είπε...

ο κάθε "ερευνητής" μπορεί να πάρει επιχορήγηση από την ΤΕΔΚ ?? ή πρέπει να μπαμπά τον ....