Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

Έξι ένοχοι για το παραδικαστικό

Ενόχους έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους έξι από τους 17 κατηγορούμενους στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος. Το δικαστήριο έδειξε και πάλι το δρόμο της φυλακής στον βασικό κατηγορούμενο στον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη του οποίου στον αρχιμανδρίτη δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό. Οι υπόλοιποι έντεκα κρίθηκαν αθώοι.

Ποινές για το «παραδικαστικό κύκλωμα»

Ύστερα από διαδικασία που διήρκεσε περίπου 21 μήνες, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους σήμερα τους έξι από τους 17 κατηγορούμενους για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης κρίθηκε ένοχος για συνέργεια σε κακουργηματική απάτη, που φέρεται να διέπραξε η Αντωνία Ηλία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, τετελεσμένη και σε απόπειρα, και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννέα ετών και 11 μηνών.
Στην καταζητούμενη πρώην πρωτοδίκη Αντωνία Ηλία, για την οποία το δικαστήριο 


έχει διαχωρίσει τις κακουργηματικές πράξεις, ώστε να μην παραγραφούν, επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 80 μηνών για πράξεις παράβασης καθήκοντος και πράξεις αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης.
Στην πρώην δικαστή Παναγιώτα Τσέβη επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 58 μηνών για πράξεις παράβασης καθήκοντος και αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης, ενώ στην πρώην δικαστικό Άννα Κοροβέση επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 13 μηνών για παράβαση καθήκοντος.
Ένοχος κρίθηκε και ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών για τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, τετελεσμένη και σε απόπειρα, ενώ στον δικηγόρο Νίκο Εμμανουηλίδη το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 28 μηνών για πράξεις ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος δικαστή και ηθική αυτουργία σε αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης.
Το δικαστήριο αναγνώρισε στο δικηγόρο Σάκη Κεχαγιόγλου το ελαφρυντικό της μετά την πράξη καλής συμπεριφοράς, ενώ στους υπόλοιπους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκαν ομόφωνα τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου όλοι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι κατά πλειοψηφία για την κατηγορία της σύστασης συμμορίας.
Μεταξύ των 11 αθωωθέντων είναι ο πρώην προϊστάμενος της τριμελούς διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθήνας, Γεράσιμος Διονυσάτος, ο οποίος για κάποιες πράξεις κρίθηκε ομόφωνα και για άλλες κατά πλειοψηφία αθώος, ο πρώην εισαγγελέας Νίκος Αθανασόπουλος και ο δικηγόρος Γιώργος Νικολακόπουλος.
Το δικαστήριο έδωσε αναστολή σε όλους τους κατηγορούμενους πλην της φυγόδικης Αντωνίας Ηλία για την οποία μετέτρεψε την ποινή σε εξαγοράσιμη με 10 ευρώ ημερησίως. Στο δικηγόρο Νίκο Εμμανουηλίδη και στην πρώην πρωτοδίκη Άννα Κοροβέση δόθηκε τριετής αναστολή, ενώ στους υπόλοιπους δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Η απόλυτη ξεφτίλα: Διαβάζαμε διαβάζαμε για να καταλύξουμε οτί όλοι πλήρωσαν κάτι ψυχία και την κάνανε για ... Βραζιλία !!!