Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

50.000 μετατάξεις «κόβουν» τις προσλήψεις

Κλείνει οριστικά η στρόφιγγα των προσλήψεων προσωπικού και καθίσταται ιδιαίτερα επισφαλής η θέση των περίπου 55.000 συμβασιούχων που εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες μετά το κύμα των υποχρεωτικών μετατάξεων μόνιμου προσωπικού που έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση και οι οποίες με βάση το μνημόνιο προσμετρούνται στην αναλογία μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις υπαλλήλων στο Δημόσιο. Κυβερνητικοί κύκλοι ανεβάζουν τον αριθμό των υπό μετάταξη υπαλλήλων με βάση τις υφιστάμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε περίπου 25.000, ενώ ως το τέλος του έτους, οπότε θα τεθούν σε ισχύ οι διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, ο αριθμός τους μπορεί να εκτοξευθεί ακόμη και στις 50.000. Η εμμονή της τρόικας για απαρέγκλιτη εφαρμογή της σχέσης πέντε προς ένα, μια απαίτηση που διατυπώθηκε και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, είναι απολύτως βέβαιον ότι θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μη ανανεώσεις των συμβάσεων του προσωπικού ορισμένου χρόνου.

Ειδικότερα ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιος έκανε γνωστό γύρω από τις μετατάξεις τα εξής: Πρώτον, υπάρχουν οι μετατάξεις τις οποίες προβλέπει ο 
 
«Καλλικράτης», οι οποίες γίνονται όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος, με τη σύμφωνη γνώμη της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ο αριθμός των υπό μετάταξη υπαλλήλων αυτής της κατηγορίας υπερβαίνει τις 5.000. Σε αυτόν τον αριθμό ωστόσο θα πρέπει να συνυπολογιστούν και περίπου 15.000 υπάλληλοι που θα μεταταγούν λόγω της κατάργησης ή συγχώνευσης των δημοτικών επιχειρήσεων και των ΝΠΔΔ των δήμων το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Δεύτερον,
υπάρχουν οι μετατάξεις που επιφέρουν οι αλλαγές στον ΟΣΕ. Σε αυτή την περίπτωση ο νόμος του υπουργείου Υποδομών προβλέπει τον αριθμό των υπαλλήλων που θα μεταταγούν (περίπου 2.900), ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει να εξετάσει ανά νομό τις κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν. Με βάση την ενημέρωση που θα έχει το υπουργείο Εσωτερικών θα ζητηθεί από τους υπαλλήλους του ΟΣΕ να επιλέξουν μέσω αιτήσεων τις θέσεις στις οποίες επιθυμούν να μεταταγούν. Η κυβέρνηση ωστόσο προτίθεται να προχωρήσει στην υλοποίηση προγραμμάτων εξυγίανσης σε περίπου 17 δημόσιους φορείς και ΔΕΚΟ, όπως έχει δεσμευθεί έναντι της τρόικας, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια τη σημαντική αύξηση του αριθμού των υπό μετάταξη υπαλλήλων.

Τρίτον,
οι μετατάξεις που θα προκύψουν από το σχέδιο νόμου που αφορά την κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών του Δημοσίου. Σε αυτή την περίπτωση οι υπάλληλοι των συγχωνευόμενων φορέων θα μεταταγούν σε συναφείς θέσεις του δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα στον νομό στον οποίο εργάζονται.

Αν δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις, θα μεταταγούν σε γειτονικό νομό. Σε αυτή την περίπτωση δίνεται στους υπαλλήλους επαρκές χρονικό περιθώριο για να ολοκληρώσουν την αίτησή τους για μετάταξη και, αφού βγει η απόφαση για τη μετάταξή τους, έχουν την υποχρέωση να εμφανιστούν εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος (15 ημέρες) στη νέα τους θέση. Ηδη το σχέδιο νόμου για το πρώτο κύμα των καταργήσεων ή συγχωνεύσεων φορέων που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει την υποχρεωτική μετάταξη περίπου 2.000

υπαλλήλων.


 http://www.tovima.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

οι Υπάλληλοι των Νομαρχιών θα μεταταγούν στους Δήμους ... ??
παράλληλα οι Δημοτικές Επιχειρήσεις από 6000 θα γίνουν 2000 ??(για λόγους οικονομίας ) Παράλογα πράγματα, διότι εάν δεν μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων δεν θα ξελασπώσει η ΤΑ!

θα γίνει χαμός ! όποιος δεν έχει μπάρμπα την πάτησε !