Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

Στον Mario Vargas Llosa το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2010

Σε έναν από τους αγαπημένους μου συγγραφείς απονέμεται το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2010


Στον γνωστό συγγραφέα Μάριο Βάργκας Λιόσα, από το Περού, απονέμεται το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας 2010, όπως ανακοίνωσε από τη Στοκχόλμη η Σουηδική Ακαδημία.
Ο Βάργκας Λιόσα είναι ένας από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους και δοκιμιογράφους της Λατινικής Αμερικής, όπως και ένας από τους πιο διακεκριμένους συγγραφείς της γενιάς του.
Ο Βάργκας Γιόσα έγινε γνωστός στη δεκαετία του 1960 με μυθιστορήματα όπως τα La ciudad y los perros (Η πόλη και οι σκύλοι) (1963), La casa verde (Το πράσινο σπίτι) (1965), και το μνημειώδες Conversación en La Catedral (Συζήτηση στον Καθεδρικό ναό) (1969). Σήμερα παραμένει πολυγραφότατος σε μια ευρεία γκάμα λογοτεχνικών ειδών και στη δημοσιογραφία. Το λογοτεχνικό του έργο περιλαμβάνει κωμωδίες, αστυνομικά, ιστορικά και πολιτικά μυθιστορήματα. Πολλά από


αυτά, όπως το Pantaleón y las visitadoras (Ο Πανταλέων και οι επισκέπτες (1973) και το La tía Julia y el escribidor (Η θεία Χούλια και ο σεναριογράφος) (1977), διασκευάστηκαν και μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο.
Όπως και άλλοι λατινοαμερικάνοι συγγραφείς, ο Βάργκας Λιόσα υπήρξε πολιτικά ενεργός στο μεγαλύτερο μέρος της πορείας του. Ήταν υποψήφιος πρόεδρος του Περού το 1990 με το κεντροδεξιό κόμμα Δημοκρατικό Μέτωπο (FREDEMO).

Επίσης αγαπημένα : Το παλιοκόριτσο , Τα τετράδια του Δον Ριγοβέρτο κ.α .

http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: