Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010

Γουέν Τζιαμπάο :Η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την οικονομική κρίσηΤη στρατηγική σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας - Κίνας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο.

    Στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε ο κ. Παπούλιας με τον Κινέζο πρωθυπουργό, διαβεβαίωσε το συνομιλητή του ότι η αγορά των ελληνικών ομολόγων είναι μια κερδοφόρα επένδυση και εξέφρασε ικανοποίηση για τη διεύρυνση των σχέσεων των δυο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

    Ο κ. Τζιαμπάο τόνισε από την πλευρά του, ότι η ισχυρή φιλία των δυο χωρών είναι θεμέλιο για την περαιτέρω συνεργασία τους.

    Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο Κινέζος πρωθυπουργός, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την οικονομική κρίση.

    Οι συνομιλίες και οι συμφωνίες με την κινεζική αντιπροσωπεία ανοίγουν μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, υποδεχόμενος τον Γουέν Τζιαμπάο στο Κοινοβούλιο.


    Την πρόταση του πρωθυπουργού της Κίνας για συνεργασία σε θέματα που αφορούν την επιστροφή των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών, στον τόπο καταγωγής τους, και ειδικότερα στο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, δέχθηκε το πρωί στην Ακρόπολη ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Τζιαμπάο πληροφόρησε τον Γ. Παπανδρέου σχετικά με την καταστροφή των παλαιών θερινών ανακτόρων (Γιουάν Μινγκ Γιουάν) έξω από το Πεκίνο, από τα βρετανικά στρατεύματα, που διέταξε το 186O ο υιός του λόρδου Έλγιν, Τζέιμς Μπρους, και τη λεηλασία σημαντικών τοιχογραφιών και άλλων θησαυρών.

    Το απόγευμα ο κ. Τζιαμπάο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο Αντ. Σαμαράς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Κίνας, γιατί όπως είπε, την ώρα που η χώρα μας περνά δυσκολίες, η Κίνα έρχεται αρωγός με επενδύσεις και με την αγορά ομολόγων.

    Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έδωσε, χθες, ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση, υπεγράφησαν 13 συμφωνίες, δύο διακρατικές και έντεκα επιχειρηματικές που υποδηλώνουν τη βούληση των δύο χωρών για εμβάθυνση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, ενώ το Πεκίνο έδωσε χειροπιαστή απόδειξη της επιθυμίας του να συμβάλει από κοινού με την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με την αγορά ελληνικών ομολόγων.

    “Με τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα, η Κίνα έχει ήδη αγοράσει ελληνικά ομόλογα και θα συμμετάσχει στην αγορά νέων ομολόγων που θα εκδοθούν από την Ελλάδα”, είπε ο Κινέζος πρωθυπουργός και χαρακτήρισε την Ελλάδα τον πιο αξιόπιστο εταίρο της Κίνας στην ΕΕ και την Κίνα τον καλύτερο φίλο της Ελλάδας στην ιστορία.

    Ο κ. Τζιαμπάο ανακοίνωσε επίσης μια σειρά μέτρων για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Η Κίνα, είπε, είναι διατεθειμένη να διπλασιάσει τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων και να ενθαρρύνει την Ελλάδα να διευρύνει το εμπόριο προς την Κίνα ώστε οι εμπορικές ανταλλαγές να αναπτυχθούν ισορροπημένα και βιώσιμα.

    Η Κίνα προτίθεται επίσης να ιδρύσει ένα ελληνο-κινεζικό αναπτυξιακό ταμείο με 5 δισ. δολάρια για να προσφέρει χρηματοοικονομική υποστήριξη στους έλληνες εφοπλιστές που κατασκευάζουν τα καράβια τους στην Κίνα.

    Επίσης, η Κίνα θα αυξήσει τις επενδύσεις στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά ώστε να μπορεί να διαχειριστεί 800 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια και το 2015 η δυναμικότητα αυτή να φτάσει τα 3,7 δις .

    “Ευχαριστούμε για την ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση για να βάλουμε τη χώρα μας σε τάξη”, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι “η βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας μας έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας αλλά αποτυπώνει και τη θετική διάθεση της φίλης χώρας προς την Ελλάδα. Σήμερα με πνεύμα εξωστρέφειας , δημιουργικότητας, σταθερότητας, συνέπειας και σχεδιασμού προωθούμε δυναμικά τη σχέση μας με την Κίνα, όπως με το ίδιο πνεύμα προχωρούμε να ξεπεράσουμε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και να προχωρήσουμε με επιτυχία στο μέλλον”.

    * Στο Βερολίνο μετέβη το απόγευμα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όπου θα του απονεμηθεί το βραβείο "ΓΚΟΥΑΝΤΡΙΓΚΑ" για την κοινωνική του προσφορά.


ape

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επικίνδυνη χωματερή πετρελαϊκών αποβλήτων ο Αστακός

Η πράσινη ανάπτυξη του κ. Παπανδρέου και τα μεγάλα λόγια ενταφιάζονται στη χωματερή των αραβικών πετρελαϊκών αποβλήτων του Αστακού.
Ήδη δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ που χωροθετεί την μονάδα χωρίς να έχει κατατεθεί καμία από τις επτά μελέτες που απαιτούνται, ούτε καν η μελέτη επικινδυνότητας που υποτίθεται πως ανέθεσε η κ. Μπιρμπίλη στη ΔΕΠΑ.
Μέχρι σήμερα λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας πουθενά στο κόσμο δεν λειτουργεί μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με βάση το LPG.Το LPG είναι γνωστό από δύο μεγάλα ατυχήματα. Το 1984 σε δεξαμενές LPG στο Σαν Χουάν του Μεξικού, το οποίο προκάλεσε το θάνατο σε περισσότερους από 500 ανθρώπους και τον τραυματισμό περίπου 6.000. Ένα ακόμη ατύχημα συνέβη στην Τοσκάνη το 2009 όταν εξερράγη βαγόνι που μετέφερε LPG. Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι.
Το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αποφεύγουν τις μεγάλες εγκαταστάσεις LPG, εμμέσως συνάγεται και από την πρόθεση των επενδυτών να εξάγουν την ηλεκτρική ενέργεια στην Ιταλία και παρ’ όλα αυτά επιλέγουν ως τοποθεσία εγκατάστασης την Ελλάδα. Το ερώτημα εύλογο, γιατί η εγκατάσταση δεν γίνεται στην Ιταλία ; η απάντηση απλή: ουδέποτε η Ιταλία θα δεχόταν την εγκατάσταση μονάδας τόσο μεγάλης επικινδυνότητας στο έδαφος της.
Σημειώνεται ότι πάγια τακτική της γειτονικής χώρας είναι να εγκαθιστά ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες μεγάλης όχλησης ή επικινδυνότητας σε γειτονικές χώρες, όπως συμβαίνει με τα ανθρακικά εργοστάσια σε Αλβανία και Μαυροβούνιο που θα αναπτύξουν ιταλικές εταιρείες.Ενώ εμείς?