Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

"Διαμάχη" των δανειοληπτών με τις τράπεζες

Εκατοντάδες παράπονα και καταγγελίες που αφορούν κυρίως τις τράπεζες δέχονται καθημερινά οι καταναλωτικές οργανώσεις από καταναλωτές -μέλη τους οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

    Ωστόσο, από την πλευρά τους οι τράπεζες επισημαίνουν ότι οι πολίτες εξυπηρετούνται κανονικά, ενώ διευκρινίζουν ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νόμου καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η ενημέρωση όλου του προσωπικού που εργάζεται στις τράπεζες.

    Εξάλλου, αύριο Τετάρτη 15/09 ο προϊστάμενος της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (ΓΓΚ) Δημ. Σπυράκος θα συναντηθεί με εκπροσώπους τραπεζών και καταναλωτικών οργανώσεων προκειμένου να συζητηθεί η σωστή εφαρμογή του νόμου και να πάψουν οι αντιδικίες μεταξύ των δανειοληπτών και των τραπεζών.

    Επίσης, η ΓΓΚ έθεσε την περασμένη εβδομάδα σε λειτουργία ειδική τηλεφωνική γραμμή για την παροχή πληροφοριών στους πολίτες σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Η τηλεφωνική γραμμή έχει τον αριθμό 80111 97367 begin_of_the_skype_highlighting              80111 97367      end_of_the_skype_highlighting (σ.σ.: που προκύπτει, προσθέτοντας στο 80111 τους αριθμούς που αντιστοιχούν στα γράμματα ΧΡΕΟΣ). Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9.00 έως τις 22.00 και το Σάββατο από 9.00 έως 17.00. Η κλήση επιβαρύνεται μόνο με αστική χρέωση, από οπουδήποτε στην Ελλάδα κι αν καλεί ο καταναλωτής.

   

    ΚΕΠΚΑ: "Εμπόδια από τις τράπεζες στη ρύθμιση οφειλών"

   

    Δεκάδες παράπονα καταναλωτών-δανειοληπτών οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν, στο Νόμο 3869/2010, για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων που σχετίζονται με τις τράπεζες, δέχεται καθημερινά το ΚΕΠΚΑ-Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

    Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, τράπεζα αρνήθηκε να παραλάβει την έτοιμη αίτηση του καταναλωτή, για την έκδοση της κατάστασης οφειλών του. Η αίτηση ήταν σύμφωνη, με το υπόδειγμα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, αλλά η τράπεζα επέμεινε ο καταναλωτής να υπογράψει το δικό της υπόδειγμα.

    Επίσης, τράπεζα πίεσε καταναλωτή να κάνει διαπραγμάτευση, απευθείας μαζί της και χωρίς να ζητάει την υπαγωγή του, στο νόμο, άλλη τράπεζα ισχυρίστηκε ότι έχει εγκύκλιο, από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ότι για να γίνει ρύθμιση οφειλών, ο καταναλωτής πρέπει να αποπληρώσει όλη την οφειλή του, σε 4 χρόνια ενώ τράπεζα ζήτησε εκκαθαριστικό εφορίας, για να διασταυρώσει το ΑΦΜ του καταναλωτή κλπ.

    Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γενική Γραμματέας του ΚΕΠΚΑ Ευαγγελία Κεκελέκη "υπάρχει νόμος ο οποίος πρέπει να εφαρμοστεί. Οι τράπεζες από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νόμου δημιουργούν προβλήματα στους καταναλωτές ενώ η πληροφόρηση που παρέχουν τα υποκαταστήματά τους είναι παραπλανητική".

    Σύμφωνα με την κ. Κεκελέκη αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σύσκεψη με τις τράπεζες και τις καταναλωτικές οργανώσεις. "Εχουμε πληροφορίες ότι οι τράπεζες αρνούνται να συμμετάσχουν. Εάν δεν έρθουν επιβεβαιώνουν όλα όσα λέγονται ότι δρουν ανεύθυνα με αρπακτική συμπεριφορά και επιδιώκουν να παραβιάσουν τον νόμο. Οι τράπεζες πρέπει επιτέλους να δανείζουν με υπευθυνότητα" ανέφερε η κ. Κεκελέκη.

   

    ΕΚΠΟΙΖΩ: "Οι τράπεζες να επιδείξουν τη δέουσα σοβαρότητα"

   

    Επίσης και η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ λαμβάνει καθημερινά δεκάδες καταγγελίες από καταναλωτές-δανειολήπτες για την απαράδεκτη αντιμετώπιση που είχαν από τραπεζικούς υπαλλήλους, όταν τους κατέθεσαν τις αιτήσεις για αναλυτικές καταστάσεις οφειλών, όπως προβλέπει το α. 2 του Ν. 3896/2010.

    Σύμφωνα με τις καταγγελίες, υπάρχουν υποκαταστήματα τραπεζών που ζήτησαν χρηματικό ποσό, κατά πλήρη παράβαση του νόμου, για την έκδοση και παράδοση της αναλυτικής κατάστασης οφειλών.

    Άλλες τράπεζες δε δέχονται τις αιτήσεις που τους υποβάλλουν οι οφειλέτες, τις οποίες ως επί το πλείστον έχουν προμηθευτεί από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, και τους υποβάλλουν στη διαδικασία να συμπληρώνουν άλλες αιτήσεις ή τους παραπέμπουν από το ένα υποκατάστημα στο άλλο. Επίσης ζητούν από τους καταναλωτές εκκαθαριστικό εφορίας ή το Ε9 για ακίνητη περιουσία.

    Καταναλώτρια κατήγγειλε ότι υπάλληλος από υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας αντί για αναλυτική κατάσταση των οφειλών της υπέδειξε να γράψει χειρόγραφα σε λογαριασμό του προϊόντος το ύψος της οφειλής.

    "Είμαστε ανεκτικοί επειδή είναι αρχή αλλά ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλποθαράκου.

    Όπως τόνισε η κ. Καλαποθαράκου, οι τράπεζες, στην καλύτερη περίπτωση παρουσιάζουν προχειρότητα στον τρόπο διαχείρισης των αιτήσεων των οφειλετών, στη χειρότερη προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο ή και να αποτρέψουν ακόμα τους καταναλωτές από το να επωφεληθούν των προνομιακών ρυθμίσεων του νόμου.

    "Οι τράπεζες πρέπει να επιδείξουν τη δέουσα σοβαρότητα, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του νόμου και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή πρέπει να επιβάλει τα από το νόμο προβλεπόμενα πρόστιμα σε όσα πιστωτικά ιδρύματα δε συμμορφώνονται" δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Καλαποθαράκου.

    Η κ. Καλαποθαράκου υπενθυμίζει ότι προκειμένου να συνδράμουν οι καταναλωτικές οργανώσεις στην προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού, χρειάζονται τα εξής έγγραφα:

    1. Αντίγραφο αναλυτικής κατάστασης οφειλών εφόσον πρόκειται για οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με διάταξη του νόμου, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να απαντήσουν εντός πέντε εργάσιμων ημερών σε αίτηση του ενδιαφερόμενου, σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά για αναλυτική κατάσταση των οφειλών, κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα.

    2. Εκκαθαριστικά Εφορίας τριών τελευταίων ετών (αντίγραφο).

    3. Ε9 για ακίνητη περιουσία και τυχόν μεταβολές της (αντίγραφο).

    4. Τυχόν λοιπά δικαιολογητικά (προβλήματα υγείας, ανεργία κτλ).

   

    ΙΝΚΑ: "Οι τράπεζες κωλυσιεργούν"

   

    Καθημερινά και το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) δέχεται πλήθος καταγγελιών από καταναλωτές σχετικά με την άρνηση τραπεζών να τους χορηγήσει βεβαίωση οφειλών.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και τις υπόλοιπες τράπεζες. Το γεγονός αυτό το ΙΝΚΑ το κατήγγειλε στην Γενική Γραμματεία καταναλωτή η οποία αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις.

    "Πρόκειται για κωλυσιεργία των τραπεζικών ιδρυμάτων που προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο ή και να αποτρέψουν ακόμα τους καταναλωτές από το να επωφεληθούν των προνομιακών ρυθμίσεων του νόμου. Εμείς συνιστούμε στους καταναλωτές να απευθύνονται μόνο στις καταναλωτικές οργανώσεις και τους αποτρέπουμε να απευθυνθούν στις τράπεζες".

   

    ΕΛΚΕΚΑ: "Οι καταναλωτές να μην δίνουν σε κανέναν χρήματα"

   

    Πολύ λίγες καταγγελίες έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες το ΕΛΚΕΚΑ και όπως ανέφερε ο πρόεδρος Βασίλης Λύγκας αφορούν κυρίως σε επιτήδειους οι οποίοι υπόσχονται σε ανυποψίαστους καταναλωτές ότι θα μεσολαβήσουν για τη ρύθμιση χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ζητούν χρήματα ισχυριζόμενοι ότι εκπροσωπούν συλλογικό φορέα.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασίλης Λύγκας "Οι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, να μην δίνουν σε κανέναν απολύτως χρήματα. Εάν πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή τους θα πρέπει να το καταγγείλουν ώστε να ακολουθήσει η νόμιμη διαδικασία, μέσω δικαιοσύνης. Επίσης οι καταναλωτές πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε αναγνωρισμένες ενώσεις καταναλωτών.".

    Το ΕΛΚΕΚΑ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι ο ρόλος του μεσολαβητή, για τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, έχει ανατεθεί, στους παρακάτω:

    - Συνήγορο Καταναλωτή.

    - Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού, στις κατά τόπους νομαρχίες.

    - Ενώσεις Καταναλωτών, που είναι εγγεγραμμένες, στο Μητρώο, Ενώσεων Καταναλωτών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

    - Μεσολαβητή Τραπεζικών - Επενδυτικών Υπηρεσιών.

   

    Μεσολαβητής Τραπεζικών-Επενδυτικών Υπηρεσιών

   

    Από την πλευρά του, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών-Επενδυτικών Υπηρεσιών Αντώνιος Φώσκολος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει ότι μόνο κατά την πρώτη ημέρα Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου εφαρμογής του νόμου 3869/2010 "Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και άλλες διατάξεις" υπήρξαν παράπονα από τους καταναλωτές που σχετίζονταν με το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν ήταν ενημερωμένες για τις νέες ρυθμίσεις που ισχύουν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διευκολύνουν τους καταναλωτές στην προσπάθεια ρύθμισης των οφειλών τους.

    Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών- Επενδυτικών Υπηρεσιών επικοινώνησε με τις τράπεζες από την πρώτη μέρα με την παράκληση να υπάρξει άμεση πλήρης ενημέρωση όλων των υποκαταστημάτων προκειμένου να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν οποιαδήποτε περίπτωση και οι καταναλωτές να επωφεληθούν των προνομιακών ρυθμίσεων του νόμου.

   

    Τράπεζες: Εξυπηρετούνται κανονικά οι πολίτες

   

    Εξυπηρετούνται κανονικά οι πολίτες που προσφεύγουν στις τράπεζες στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επιτελικά στελέχη μεγάλων τραπεζών.

    Ορισμένα περιστατικά που είδαν το φώς της δημοσιότητας όπως της άρνησης τραπεζών να δεχθούν αιτήσεις για την ένταξη στο Νόμο, πολύ λίγα σε αριθμό, παρουσιάστηκαν μόνο τις δύο, τρεις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του Νόμου καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η ενημέρωση όλου του προσωπικού που εργάζεται στις τράπεζες.

    Η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί κάτι που αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι μετά την πάροδο των πρώτων ημερών και τα σχετικά παράπονα δεν υπάρχουν σχετικές καταγγελίες στο Γραφείο Μεσολαβητή Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών.

    Όπως επισημαίνουν επιτελικά στελέχη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τράπεζες πολύ πριν την εφαρμογή το σχετικού Νόμου έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να διευκολύνουν μεγάλο αριθμό πελατών που αντιμετωπίζει προβλήματα αποπληρωμής των δανειακών του υποχρεώσεων να παραμείνει ενήμερος προς αμοιβαίο όφελος τόσο των τραπεζών όσο και των δανειοληπτών.

    Στο πλαίσιο αυτό έχουν ανακοινώσει σειρά προγραμμάτων για την αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση δανειακών υποχρεώσεων της πελατείας που εμφανίζει προβλήματα είτε με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, συγκέντρωση οφειλών σε ένα μόνον προϊόν, επιμήκυνση της περίοδο χάριτος και σειρά άλλων διευκολύνσεων που μειώνουν σημαντικά το συνολικό μηναίο ποσό που οφείλει να καταβάλει ο δανειολήπτης στην τράπεζα. 

απε

Δεν υπάρχουν σχόλια: