Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2010

Οι δηλώσεις των κομμάτων μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

 Νέα Δημοκρατία
«Χρειάζεται μεγάλο πολιτικό θράσος, για να “βαπτίζει” κανείς: το τσεκούρωμα μισθωτών και συνταξιούχων “πολιτική υπέρ της κοινωνικής συνοχής”, τα λουκέτα των επιχειρήσεων “ενίσχυση της επιχειρηματικότητας” και την ύφεση και την ανεργία “όραμα για την ανάπτυξη”.
Ό,τι και να πει ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να εξωραΐσει την οδυνηρή για το λαό πολιτική του, γιατί η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της».


 «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ επισημαίνει δύο επείγουσες προτεραιότητες αλλαγής στην οικονομική πολιτική: την αύξηση των δημοσίων εσόδων και τη καταπολέμηση της ακρίβειας.
 Δυστυχώς γι΄ αυτούς τους στόχους ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη δεν είπε ούτε μια κουβέντα.
 Η ανασφάλεια της κοινωνίας γιγαντώνεται γιατί την αποτυχία της υστέρησης των εσόδων όλοι/ες γνωρίζουν ότι αναπόδραστα , εφ΄ όσον διαρκεί το Μνημόνιο, θα την ακολουθήσει η πεπατημένη, δηλαδή η μείωση των δαπανών, που για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σημαίνει απαράδεκτη μείωση μισθών και συντάξεων και κοινωνικών προγραμμάτων. 

Όσα αισιόδοξα μηνύματα και αν προσπάθησε να δώσει ο κ. Πρωθυπουργός για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας η πραγματικότητα είναι τόσο κραυγαλέα και επίμονη και οι επιπτώσεις της διακυβέρνησης τόσο χειροπιαστές και αρνητικές για τους Έλληνες πολίτες που δεν μπορούν να με κανένα τρόπο να εξωραϊστούν.
Τα συγκεκριμένα «βήματα» που απαρίθμησε είναι επανάληψη των ασφυκτικών ρυθμίσεων του Επικαιροποιημένου Μνημονίου.
 Η Ελλάδα του «ΝΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ» δεν θα προκύψει με υποσχέσεις, με νοητικά άλματα προς τα μπρος του τύπου: «τώρα ανάπτυξη», όταν όλοι γνωρίζουν ότι το επείγον πρόβλημα είναι η μαύρη τρύπα του ελλείμματος που θα πρέπει να καλυφθεί έως το τέλος του 2010 και φτάνει τα 2,2 δις ευρώ!»ΛΑ.Ο.Σ.  Έκθεση στείρων ιδεών.

    Η ζημιά που προκάλεσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στον τόπο δεν διορθώνεται με ευχολόγια στο κενό.

    Η ελπίδα για κάτι καινούριο από τον Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ, μετατράπηκε σε πλήξη.

    Επιβεβαιώθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ξέρει και δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.

    Η χώρα χρειάζεται Κυβέρνηση Οικουμενικής αντίληψης.

   ΣΥΝ : Τα διαρκή πειράματα επιδεινώνουν την τραγική κατάσταση της χώρας.
Η υλοποίηση της πολιτικής του μνημονίου έχει οδηγήσει την οικονομία σε ένα σπιράλ θανάτου. Κερδισμένοι θα είναι οι λίγοι και οι δανειστές μας. Χαμένοι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Ότι κι αν ψελλίζει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, για σταθερά και σίγουρα βήματα της ελληνικής οικονομίας, για μάχες που δεν έδωσε ποτέ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ακολουθούμενη πορεία οδηγεί στον όλεθρο.

     Είχαμε προειδοποιήσει ότι ο βαθιά ταξικός και αντικοινωνικός χαρακτήρας αλλά και η οικονομική αναποτελεσματικότητα της πολικής του μνημονίου οδηγούν σε αδιέξοδο. Τώρα πια η εκτίμηση αυτή αποτελεί οδυνηρή πραγματικότητα.

     Το πρόβλημα της χώρας μας δεν εντοπίζεται μονάχα στις παθογένειες του αναπτυξιακού μας μοντέλου ή στην κρατική διαφθορά που εξέθρεψαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Ν.Δ., ούτε βέβαια έπρεπε να έρθει το ΔΝΤ για να τα αντιμετωπίσουμε και τα δύο. Είμαστε ταυτόχρονα και κυρίως αντιμέτωποι με τη δομική κρίση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου.

     Κι όμως υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της προστασίας της εργασίας και των λαϊκών εισοδημάτων. Της επαναθεμελίωσης της κοινωνικής ασφάλισης, της φορολογίας και της αναδιανομής του πλούτου. Της μείωσης των στρατιωτικών δαπανών, της δυναμικής αναπτυξιακής παρουσίας ενός νέου δημόσιου τομέα. Αυτός ο δρόμος προϋποθέτει την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, την απεμπλοκή από το μνημόνιο και την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους στα πλαίσια μιας συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπισή του.

    Είναι βαθιά η ανάγκη της δημιουργίας μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα χαράξει μια άλλη πορεία. Η σημασία της συνάντησης της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας αλλά και τις δυνάμεις που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο θα είναι καταλυτική σε αυτή τη νέα πορεία.

ΚΚΕ : Η προκλητική συμπεριφορά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης εναντίον του λαού δεν έχει όρια. Τα συμφέροντα του κεφαλαίου που υπηρετούν, τα ονομάζουν πατριωτική στάση. Και τα ακόμα χειρότερα που ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους, τα λένε αναμόρφωση της Ελλάδας.

    Για να μην ακούσουν ακόμα πιο προκλητικά οι εργαζόμενοι και κυρίως για να μην υποστούν όσα πιο βάρβαρα τους ετοιμάζουν, πρέπει το γρηγορότερο να εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ και τους στυλοβάτες της πολιτικής του, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, και να στρατευθούν με το ΚΚΕ στην πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για την ανάπτυξη σε όφελος του λαού, που την εγγυάται η λαϊκή εξουσία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: