Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ελένη Τσιαούση : Αναφορά για λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη των καπνοπαραγωγών της Θράκης.

Στην  αναφορά  της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Οι  κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες στη Θράκη έχουν συντελέσει στην παραγωγή μιας ποικιλίας ανατολικών καπνών αρίστης ποιότητας, με συνέπεια να αποτελεί κύρια απασχόληση μεγάλου αριθμού αγροτών,  οι οποίοι και παράγουν ετησίως 21.000 τόνους εξαιρετικής ποιότητας καπνά.
Οι καταστροφικές βροχοπτώσεις και η χαλαζόπτωση που έπληξαν την περιοχή της Θράκης αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στους καπνοπαραγωγούς ολόκληρης της Θράκης. Επίσης οι καλλιέργειες του καπνού φέτος προσβλήθηκαν από μια σειρά ιώσεων, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και να εισέρχονται σε άθλια οικονομική κατάσταση. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις όπου οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής εγκαταλείπουν τα χωράφια τους και την παραγωγή καπνού προκειμένου να μεταναστεύσουν, εξαιτίας της αδιέξοδης οικονομικής 

κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει. Η καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων , εξαιτίας των ελεγκτικών μηχανισμών του ΕΛΓΑ που συνεχώς καθυστερούν τους εξατομικευμένους ελέγχους, αλλά και η μη έγκαιρη έκδοση της απαραίτητης  ΚΥΑ για τις αποζημιώσεις των καπνοπαραγωγών, προκαλούν ανασφάλεια στους παραγωγούς της περιοχής για την επιβίωσή τους, ιδιαίτερα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία».

Με την αναφορά της η κα. Ε. Τσιαούση ζητάει να ενημερωθεί από τον κύριο  Υπουργό, για τις προθέσεις της κυβέρνησης και τις περαιτέρω ενέργειες προκειμένου, να εκδοθεί ΚΥΑ για την άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των καπνοπαραγωγών, των οποίων η παραγωγή καταστράφηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: