Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010

Το απόγευμα στο ΕΣΥ αλλά με συμμετοχή!

Το απόγευμα στο ΕΣΥ αλλά με συμμετοχή! Το 20% έως και 30% του κόστους των εξετάσεων και των επισκέψεων που θα πραγματοποιούν οι ασθενείς κατά τις απογευματινές ώρες στα δημόσια νοσοκομεία θα καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους, σύμφωνα με το σχέδιο για την ολοήμερη λειτουργία του ΕΣΥ που προωθεί το υπουργείο Υγείας και παρουσιάζει σήμερα η «Κ.Ε.».
Οι εμπνευστές του εγχειρήματος υπόσχονται ωστόσο καλύτερη ξενοδοχειακή υποδομή, καθώς θα εξασφαλιστεί εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ειδικός χώρος υποδοχής και νοσηλείας, ενώ οι ώρες λειτουργίας μπορεί να επεκτείνονται έως τις 12 τα μεσάνυχτα. Η σχετική υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες έχει ήδη συνταχθεί και βρίσκεται στα χέρια του Ανδ. Λοβέρδου, ο οποίος αναμένεται να την υπογράψει εντός των ημερών.
Και... εκπτώσεις
Οπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, το ποσοστό συμμετοχής θα εξαρτάται από το εύρος των εξετάσεων που θα πραγματοποιούν οι ασθενείς και ευνοημένοι θα είναι όσοι λαμβάνουν «πακέτο» υπηρεσιών. Οσοι δηλαδή επισκέπτονται ένα νοσοκομείο το απόγευμα και απασχολούν τις υπηρεσίες για μία και μόνο εξέταση πρέπει να πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους. Αντίθετα, όσοι θα λαμβάνουν πολλές υπηρεσίες μαζί θα έχουν την... έκπτωσή τους και η συμμετοχή τους στα έξοδα θα περιορίζεται.
Μελέτη που βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δείχνει ότι στη χώρα μας η συμμετοχή των ασθενών στο κόστος των υπηρεσιών υγείας βρίσκεται στο κατώτατο σημείο της Ε.Ε. και αγγίζει μόλις το 9%, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται στο 32%. 


1 Το σχέδιο προβλέπει ότι ορισμένα τμήματα θα λειτουργούν ακόμη και έως αργά τα μεσάνυχτα, κάτι που θα εξαρτάται από τη ζήτηση των υπηρεσιών που θα προσφέρουν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι κλινικές που θα... ξενυχτούν είναι εκείνες που σήμερα έχουν αναμονή για ραντεβού δύο και τρείς μήνες, ορισμένες και παραπάνω.
2 Τα χειρουργεία που θα προκύπτουν από τους απογευματινούς ασθενείς θα πραγματοποιούνται Παρασκευή και Σάββατο, εκτός των έκτακτων περιστατικών, που θα προωθούνται άμεσα.
3 Οι γιατροί που θα απασχολούνται το απόγευμα θα αμείβονται σχεδόν με τα ίδια ποσά που ίσχυαν. Θα τηρείται κλίμακα αποδοχών ανάλογα με τη βαθμίδα του καθενός. Για το υπόλοιπο προσωπικό αναμένεται να καθορισθεί ένα ενιαίο επιμίσθιο με κάποιες διαφοροποιήσεις που θα εξαρτώνται από το μέγεθος της υπευθυνότητας.
4 Οσο για τα κονδύλια που απαιτούνται, οι αρχικές αντιρρήσεις των διοικητών των τεσσάρων βασικών ταμείων φαίνεται πως έχουν καμφθεί, καθώς συμφώνησαν να καλύπτουν τους ασφαλισμένους τους με την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί η τιμολόγηση των υπηρεσιών και ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές απογευματινό περιβάλλον για τους ασθενείς.
5 Στο πλαίσιο αυτό τα «πακέτα» που θα πωλούνται θα περιλαμβάνουν και ειδικούς χώρους στα νοσοκομεία, καθώς υπάρχει πρόβλεψη να καθορισθούν συγκεκριμένες κλινικές που διαθέτουν καλύτερη υποδομή για τη φιλοξενία των ασθενών που θα πληρώνουν από την τσέπη τους.
6 Η αρχική συμφωνία με τους διοικητές των τριών μεγαλύτερων ταμείων, του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ (ο ΟΓΑ προς το παρόν μένει εκτός σχεδίου), προβλέπει την κάλυψη των εξετάσεων και των πράξεων σε τέτοιο βαθμό ώστε οι προϋπολογισμοί τους να μην υπερβαίνουν τους σημερινούς. Γι' αυτό και θα περικοπεί περίπου το 20% με 25% των συμβάσεων που έχουν σήμερα με μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτικά και διαγνωστικά κέντρα, που ούτως ή άλλως τους κοστίζουν πολύ ακριβότερα από το ΕΣΥ εξαιτίας της υπερτιμολόγησης, ώστε αυτό το ποσοστό να μεταφερθεί στο ΕΣΥ.
Στη συμφωνία αυτή αναμένεται να συμμετάσχουν και κάποιες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, τα οικονομικά των οποίων δεν είναι ιδιαιτέρως ανθηρά και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο μεγάλο κόστος του ιδιωτικού τομέα της υγείας.
7 Το ποσό που επιδιώκει να εξασφαλίσει το υπουργείο Υγείας από τα ταμεία που σήμερα διατίθεται στον ιδιωτικό τομέα και θα προκύψει από τη διακοπή ορισμένων συμβάσεων, πλησιάζει τα 300 εκατ. ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το ταμείο του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) διαθέτει περί τα 600 εκατ. ευρώ για γιατρούς, εξετάσεις και υπηρεσίες των ασφαλισμένων του σε ιδιώτες.
Σε επτά νοσοκομεία
8 Στην ολοήμερη λειτουργία θα ενταχθούν στην πρώτη φάση τα επτά μεγάλα περιφερειακά πανεπιστημιακά νοσοκομεία, τα πέντε μεγάλα του κέντρου της Αθήνας (Ευαγγελισμός, Γ. Γεννηματάς, Λαϊκό, Σωτηρία, Ερυθρός Σταυρός) και τα τέσσερα ογκολογικά νοσοκομεία (τρία στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη).
9 Για την παρακολούθηση και την υλοποίηση του όλου σχεδίου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας -όπως αναφέρουν πληροφορίες- αναζητεί πενταμελή ομάδα ειδικών ακόμη και από τον ιδιωτικό τομέα ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος.
Πάντως, στην προσπάθεια εφαρμογής της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών, καθώς έχουν διαμηνύσει πως το σχέδιο αυτό αποτελεί για εκείνους casus belli.
Και αυτό διότι θεωρούν ότι σήμερα δεν μπορούν να εξασφαλιστούν καν τα κονδύλια για τις εφημερίες πόσω μάλλον οι αμοιβές των γιατρών για την επιπλέον απογευματινή εργασία. Επίσης εκτιμούν πως η ολοήμερη λειτουργία δημιουργεί ασθενείς δύο ταχυτήτων, καθώς οι έχοντες θα απολαμβάνουν καλύτερες και πιο άμεσες υπηρεσίες από το ΕΣΥ σε σύγκριση με τους πληβείους που θα εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται στα υπερφορτωμένα πρωινά.

ε-νετ

Δεν υπάρχουν σχόλια: