Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Υπόμνημα Καραμανλή για το ΒατοπέδιΑπεστάλη από τον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, το υπόμνημα που του είχε ζητηθεί από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και τις ενδεχόμενες ευθύνες πέντε υπουργών της Νέας Δημοκρατίας.

    Κατά τον κο Καραμανλή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε «οριστικοποιημένο» το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βισθωνίδας, οπότε, «δεσμευόμενοι» από τις υπουργικές αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ «και λόγω του κοινωνικού προβλήματος που είχε δημιουργηθεί στους κατοίκους των γειτονικών περιοχών και της αξίωσής τους να αντιμετωπισθεί το πρόβλημά τους, αλλά και λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων πόρων για τυχόν απαλλοτριώσεις, οι υπουργοί της ΝΔ, ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, υιοθέτησαν την καθ’ όλα νόμιμη διαδικασία των ανταλλαγών».

    Ο πρώην Πρωθυπουργός, στο υπόμνημά του προς την Προανακριτική Επιτροπή, εκτιμά επίσης πως «ουδέν το επιλήψιμο προέκυψε» από τις δύο Εξεταστικές Επιτροπές που συγκροτήθηκαν για την υπόθεση, «ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα - και αυτό, παρά την εμφανή εμπάθεια και προκατάληψη που επιδείχθηκε από διάφορες πλευρές». Και, αν και δηλώνει πως δεν είναι 
σε θέση να αξιολογήσει τις αποτιμήσεις της αξίας των ακινήτων, σημειώνει πως «τέσσερις εκθέσεις εκτιμήσεων που διενεργήθηκαν, δύο από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών και δύο από ξένους ανεξάρτητους οίκους, δεν εντόπισαν οτιδήποτε μεμπτό, επιλήψιμο, ούτε ζημία του Δημοσίου. Και είναι επιεικώς περίεργο, ότι η ύπαρξη των εκθέσεων αυτών, αποσιωπήθηκε στην δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή, όπως επίσης και το γεγονός, ότι μόλις τώρα ζητείται η διενέργεια επιπρόσθετων εκτιμήσεων».

    Εξάλλου, ο κος Καραμανλής υπενθυμίζει πως η κυβέρνησή του, σύστησε Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση και ανακάλεσε τις «αποφάσεις περί κυριότητας των εν λόγω περιοχών», ώστε να μην υπάρχει υπόνοια βλάβης του δημοσίου συμφέροντος - και πως ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, όπως είναι «χρέος του εκάστοτε Πρωθυπουργού», για οτιδήποτε απασχολεί τον δημόσιο βίο, «έστω και αν πιστεύει ότι ούτε κατ’ ελάχιστον υφίστανται επιλήψιμες συμπεριφορές από πλευράς πολιτικών προσώπων».

    Από πλευράς των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, το υπόμνημα χαρακτηρίζεται «μνημείο συγκάλυψης της αλήθειας». Ο Κώστας Καραμανλής, κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «δεν θέλει να συμβάλλει στην ουσιαστική προσπάθεια της Επιτροπής, αλλά επικαλείται ένα σωρό ανακρίβειες - αλλάζει για τρίτη φορά θέση: Μιλά για ευθύνες υπουργών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και λέει πως δεν υπάρχει ζημία του Δημοσίου, ενώ ακόμα και με τις εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών υπάρχει ζημία ύψους 110 εκ. ευρώ».

    Από πλευράς ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος παρατήρησε πως το υπόμνημα Καραμανλή, «κινείται στα πλαίσια της υπερασπιστικής γραμμής της ΝΔ. Επιβεβαιώνεται η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ». Για τον Θ. Πλεύρη (ΛΑΟΣ), «η ουσία ήταν να έρθει εδώ ο Κώστας Καραμανλής και όχι να αποστείλει υπόμνημα. Το ΠΑΣΟΚ έπαιξε το παιχνίδι του πρώην Πρωθυπουργού». Όσο για τον Θ. Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ), ο κος Καραμανλής «προσπαθεί με τεχνάσματα να σκεπάσει την πραγματικότητα, ειδικά εκεί που αμφισβητεί την ύπαρξη ζημίας του Δημοσίου και που αναφέρεται στις αρμοδιότητες των υπουργών του».

    - Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Δ. Τσιρώνης, ερωτηθείς σχετικά με τις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας, για την μη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης που να αποδεικνύει την ζημία του Δημοσίου από την υποτίμηση της αξίας των ανταλλαγέντων εκτάσεων, ή την υπερεκτίμηση της λίμνης Βισθωνίδας, υπενθύμισε πως η πρώτη Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση, συγκροτήθηκε επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να παραγγείλει τέτοια πραγματογνωμοσύνη. Από την άλλη, «ένα τέτοιο επιχείρημα, θα είχε νόημα, μονάχα αν η λίμνη Βισθωνίδα ανήκε στην Μονή Βατοπεδίου και εμείς ερευνούσαμε τις αξίες των οικοπέδων που ανταλλάχθηκαν με αυτή. Η λίμνη όμως, ανήκει στο Δημόσιο και οι υπουργοί του κου Καραμανλή, παραιτήθηκαν από κερδισμένη δίκη, για να δοθούν στη συνέχεια στη Μονή Βατοπεδίου, τα καλύτερα οικόπεδα. Σε κάθε περίπτωση, εμείς προχωράμε στην ανάθεση νέας πραγματογνωμοσύνης» ανέφερε ο κος Τσιρώνης.

     Συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή σχολιάζοντας όσα διέρρευσαν από κύκλους του ΠΑΣΟΚ για την επιστολή του πρώην πρωθυπουργού στην προανακριτική επιτροπή έλεγαν:

    «Να κάνουν καλύτερα τις προσθέσεις και τις αφαιρέσεις τους. Να μην αμφισβητούν πραγματικά στοιχεία που είναι αδιάσειστα και κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει».

    Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου

    Για "άρνηση της πραγματικότητας" και "υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών" κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή και τη ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σε δήλωσή του σχετικά με την επιστολή του τέως πρωθυπουργού προς την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι.

    "Είναι δικαίωμα του κ. Καραμανλή να μη θέλει να απαντήσει επί της ουσίας στη κλήτευση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, και έργο της Επιτροπής η αξιολόγηση της επιστολής του", ανέφερε ο κ. Πεταλωτής.

    Υπογράμμισε δε ότι "το να υιοθετεί, όμως, ο πρώην πρωθυπουργός, ακόμα και σήμερα, ισχυρισμούς για ανυπαρξία ευθυνών υπουργών της κυβέρνησής του, αλλά και να προτάσσει τις παντελώς ανυπόστατες θέσεις της ΝΔ, περί μη ύπαρξης ζημίας του Δημοσίου, αποτελεί άρνηση της πραγματικότητας και υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών".


απε

Δεν υπάρχουν σχόλια: