Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010

Σπύρος Δανέλλης: "Τα κράνη των μοτοσικλετιστών δεν μπορεί να φορολογούνται ως είδη πολυτελείας"


Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκοπό τη μετάταξη του κράνους μοτοσικλετιστή στον κατώτατο συντελεστή ΦΠΑ ζητά με γραπτή ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σπύρος Δανέλλης
Ο ευρωβουλευτής επισημαίνει πως η μη-ένταξη των κρανών σε σχετικό παράρτημα μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ της κοινοτικής οδηγίας 2006/112 δένει τα χέρια πολλών κρατών μελών σε ένα ζήτημα που αφορά άμεσα τόσο την οδική ασφάλεια, όσο και την προστασία του περιβάλλοντος.
  Επιπλέον, σημειώνει πως "η γενικότερη τάση δημοσιονομικής προσαρμογής φέρνει αυξήσεις ΦΠΑ σε αρκετά κράτη-μέλη, καθιστώντας τα κράνη ασφαλείας ακόμη ακριβότερα".
Υπογραμμίζοντας τη σημασία του κράνους, ο Σπύρος Δανέλλης αναφέρει στοιχεία που δείχνουν πως η χρήση του μειώνει κατά 50% τις θανατηφόρες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, στις οποίες άλλωστε


οφείλεται το 80% των θανάτων μοτοσικλετιστών σε δυστυχήματα (ΕΣΑΜ 2003).
  Η Επιτροπή αναμένεται μέχρι το τέλος του 2010 να παρουσιάσει προτάσεις στο Συμβούλιο της Ε.Ε. σχετικά με την τροποποίηση των ισχυόντων κοινοτικών ρυθμίσεων για τον ΦΠΑ και η ένταξη νέων αγαθών και υπηρεσιών στις καταστάσεις μειωμένων συντελεστών θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος των προτάσεων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ - ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ !!