Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

Συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Τ. Κατσέλη, στο ραδιοφωνικό σταθμό 102FM της Θεσσαλονίκης


Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Πως σας φαινόμαστε; Εδώ στη Βόρεια Ελλάδα βλέπετε αισιοδοξία; Χαμόγελο; Γιατί είναι λίγο βαρύ γενικότερα το κλίμα εδώ. Φαντάζομαι ότι ανάλογο είναι και στην Αθήνα.

    Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σαφέστατα είναι βαρύ το κλίμα, διότι είμαστε στη μέση μιας ύφεσης, η οικονομική δραστηριότητα πέφτει, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βλέπουν και βιώνουν τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης με χαμηλούς τζίρους και, επομένως, το ζήτημα είναι τι κάνουμε. Το μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη είναι ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, ότι όλοι μαζί υλοποιούμε πολιτικές, που από τα μέσα του 2011 και μετά θα βάλουν την Ελλάδα σε μια τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό είναι το μήνυμα.

    Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Κυρία Κατσέλη, σας φοβίζει το τεράστιο κοινωνικό κόστος, το οποίο σημαίνει η ύφεση έτσι κι αλλιώς, και από ό,τι φαίνεται ο χειμώνας θα είναι εξίσου, αν όχι, δυσκολότερος. Σας φοβίζει το κοινωνικό κόστος;

    Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν φοβίζει με την έννοια του φόβου του πολιτικού. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι, όταν η οικογένεια δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, αισθάνεται την πίεση, αισθάνεται το άγχος και αισθάνεται την ανασφάλεια. Αυτό που πρέπει ο κόσμος να καταλάβει είναι ότι, δυστυχώς, αυτό είναι το αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών εδώ και μια πενταετία, που έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.    Με την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθεροποίησης της οικονομίας και την εξοικονόμηση πόρων, την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, είμαστε αυτή τη στιγμή στην περίοδο της μετάβασης, μιας πολύ επώδυνης μετάβασης. Αν θέλετε να το πούμε πολύ απλά, είναι σαν κάποιος να είναι άρρωστος και του κάνεις χημειοθεραπεία. Δεν μπορεί να είναι, όταν έχει αυτή τη χημειοθεραπεία, ευτυχής. Βιώνει ακριβώς τα αποτελέσματα αυτού του σοκ, αυτής της προσαρμογής.

    Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Στη χημειοθεραπεία όμως, αγαπητή μου, κα Κατσέλη, υπάρχει προηγούμενο. Ξέρουμε ότι κάποιοι άλλοι, οι οποίοι είχαν το ίδιο πρόβλημα, κάποια στιγμή θεραπεύτηκαν. Εδώ πλέον δοκιμάζουμε μια συνταγή, της οποίας το αποτέλεσμα δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι ακόμη. Είναι μια συνταγή πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, γιατί μπορεί να δοκιμάστηκε αλλού, αλλά οι αντοχές της οικονομίας ενδεχομένως, ξέρω εγώ, της Βρετανίας, όπου υπάρχουν περικοπές, της Γαλλίας και αλλού είναι διαφορετικές απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Αυτό είναι το ζήτημα.

    Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Βενιέρη, να σας πω κάτι σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εμπειρίες. Μέσα στις δυσκολίες που περνάμε υπάρχει ένα θετικό, ότι έχουμε ένα ΕΣΠΑ, ένα Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, οι οποίοι μπορούν εν μέρει να αμβλύνουν το κόστος της προσαρμογής. Το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που υπάρχει αυτή η κρίση ρευστότητας στην αγορά, ενεργοποιούμε τα Ταμεία Επιχειρηματικότητας, ταμεία κεφαλαίου με κοινοτικούς πόρους, είναι ένα μικρό αντίδοτο, που δεν το είχαν άλλες χώρες, και αυτό είναι κάτι, το οποίο πραγματικά μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κρίση.

    Αλλά το βασικό είναι τώρα να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, τις βιώσιμες επιχειρήσεις, να προσαρμοστούν, όπως και τα νοικοκυριά. Γι' αυτό κάναμε και την ανατιμολόγηση των φαρμάκων, τη μεγάλη τομή για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και μια σειρά άλλων πολιτικών. Να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο μπορούμε, με όποια εργαλεία έχουμε και, ταυτόχρονα, να βάλουμε τις βάσεις με ένα επενδυτικό πρόγραμμα και από τον ιδιωτικό τομέα και από το δημόσιο τομέα, ώστε από το 2012 και μετά να μπορεί η οικονομία να κρατηθεί στα πόδια της.

    Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Κυρία Κατσέλη, επειδή σας παρακολουθώ, και σας παρακολουθώ πάντα με ενδιαφέρον, και όταν ήσασταν στην Αντιπολίτευση, πείτε μου λίγο, αυτή η πολιτική που ακολουθείτε τώρα, που είστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσετε, είναι κατ’ εσάς, φαντάζομαι, ένα αναγκαίο κακό. Γιατί έχετε αλλάξει ρότα και σε ό,τι αφορά απόψεις δικές σας προσωπικές, οι οποίες είναι πολιτικές απόψεις που εκπορεύονται από την ιδιότητά σας ως μέλος του ΠΑΣΟΚ, έχετε αλλάξει σημαντικά τη γραμμή πλεύσης…

    Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν έχω αλλάξει καθόλου γραμμή. Κοιτάξτε, προσωπικά ούτε απόψεις έχω αλλάξει ούτε ρότα έχω αλλάξει.

    Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Όχι, μιλώ για την πολιτική που ακολουθείτε, που ακολουθείτε εννοώ ως Κυβέρνηση.

    Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Βενιέρη, δεν είναι έτσι. Η πολιτική που ακολουθείται, η πολιτική του Μνημονίου, είναι μια πολιτική που η χώρα αναγκάστηκε να εφαρμόσει, προκειμένου να έχει τη χρηματοδότηση των 110 δις.

    Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Συμφωνούμε και είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που είχατε εσείς.

    Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι κάτι το οποίο δεν το διαλέξαμε και να σας πω και κάτι; Θα μπορούσες με άλλες παρεμβάσεις να εξοικονομήσεις πόρους. Να σας πω ένα παράδειγμα. Με την τομή που κάναμε για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων, τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε ένα χρόνο κερδίζουν 1,3 δις, πολύ περισσότερα από όσα κερδίζεις με τη μείωση του 13ου και 14ου μισθού.

    Αλλά υπήρχε μια διαφορά. Όταν βρεθήκαμε τον Απρίλιο στη στιγμή της κρίσης και έπρεπε να πείσουμε τους άλλους Ευρωπαίους να δώσουν 110 δις και τους λέγαμε ότι αυτά μπορούμε να τα εξοικονομήσουμε με τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, παραδείγματος χάριν, και της σπατάλης στο νοσοκομειακό σύστημα, μας έλεγαν ‘ναι, αλλά αυτό θα γίνει από το 2011 και μετά, αυτό θα γίνει, αν πάρετε τις πολιτικές που πρέπει, εάν υλοποιηθούν έτσι όπως τα σχεδιάζετε, και αυτή τη στιγμή δεν έχετε χρήματα να πληρώσετε ούτε συντάξεις’.

    Αυτή είναι η διαφορά που ο κόσμος πρέπει να καταλάβει. Δηλαδή, ενώ αυτά τα μέτρα, η αύξηση του ΦΠΑ ή η μείωση μισθών και ιδιαίτερα συντάξεων, είναι μέτρα με τα οποία τελικά μειώνεις την αγοραστική δύναμη και εισπράττεις λιγότερα απ’ ό,τι μπορείς να εισπράξεις με ισοδύναμα άλλα μέτρα, η χρονική υστέρηση απόδοσης των άλλων μέτρων είναι εκείνη η οποία απέκλειε την υιοθέτησή τους το Μάρτιο.

    Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Ξέρετε, κα Κατσέλη, εγώ, επειδή είμαι ρεαλιστής, πιστεύω ως άνθρωπος, αντιλαμβάνομαι πάρα πολύ καλά την αναγκαιότητα, το αναγκαίο κακό, όπως το περιγράφετε εσείς πολιτικά. Αλλά από την άλλη πλευρά, με όρους πολιτικής θα έλεγε κανείς ότι όλο αυτό, το οποίο επιβάλλεται από το Μνημόνιο από την Τρόικα, δεν είναι κάτι το οποίο έχει πάρει την έγκριση…

    Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν επιβάλλεται από το Μνημόνιο ή από την Τρόικα και αυτό θέλει πολύ προσοχή.

    Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Τέλος πάντων, το πλαίσιο το οποίο περιγράφετε, να το πω έτσι απλά.

    Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, με συγχωρείτε, επιβλήθηκε από τις προηγούμενες πολιτικές, οι οποίες έφεραν τη χώρα σε μια τεράστια κρίση αξιοπιστίας και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

    Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Ωραία, να το δεχτώ κι έτσι. Αυτό δεν χρειάζεται να έχει μια κοινωνική, εκλογική, πολιτική νομιμοποίηση;

    Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως, χρειάζεται. Αλλά νομίζω ότι ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα αντιλαμβάνεται, παρόλο που αυτή τη στιγμή πιέζεται υπερβολικά, ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση εκείνη τη στιγμή.

    Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Αυτό έθεσε υπόψη και εκπροσώπων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Αυτή η άλλη πολιτική τι ακριβώς είναι, δηλαδή, στις λεπτομέρειές της, για να καταλάβω, γιατί ακούγεται πολύ εύκολα το ‘χρειάζεται μια άλλη πολιτική’, αλλά αυτή η άλλη πολιτική πρέπει να έχει χαρακτηριστικά της οποίας ακόμη πράγματα δεν έχουμε ακούσει. Είναι αλήθεια αυτό.

    Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Φυσικά, χρειάζεται. Ταυτόχρονα, αυτό που πρέπει να απαντήσουμε και στον κόσμο και στα κόμματα της Αντιπολίτευσης είναι ότι η άλλη πολιτική ήδη υλοποιείται. Και ποια είναι η άλλη πολιτική; Η άλλη πολιτική είναι να κάνει κανένας τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που χρειάζονται, ώστε να υπάρχει ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, να τονωθούν οι επενδύσεις, να στηριχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να υπάρξει ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας, το οποίο ποτέ δεν είχαμε στη χώρα μας με αποτελεσματικό τρόπο.

    Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Πάντως, θα συμφωνείτε μαζί μου, κα Κατσέλη, ότι η πολιτική, η οποία πλέον ακολουθείται, είναι πιο κοντά στις ιδέες μιας φιλελεύθερης παράταξης παρά στις ιδέες και στο πρόγραμμα μιας σοσιαλδημοκρατικής.

    Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δε θα το δεχόμουν αυτό, διότι ή σοσιαλιστική Κυβέρνηση ήσουν ή φιλελεύθερη Κυβέρνηση, όταν βρισκόσουν το Μάρτιο στα πρόθυρα του να μην μπορείς να δανειστείς ούτε ένα ευρώ, θα έκανες αυτό που δυστυχώς σου ζητάνε οι δανειστές σου.

    Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Όχι, η συνταγή αυτή καθαυτή είναι φιλελεύθερη συνταγή, αυτό λέω.

    Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, με συγχωρείτε, δεν είναι φιλελεύθερη συνταγή τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δεν είναι φιλελεύθερη συνταγή η μείωση της τιμής των φαρμάκων…

    Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Ναι, αυτά δεν είναι, αυτές είναι τομές και παρεμβάσεις πολύ σημαντικές.

    Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είναι το νέο φορολογικό σύστημα, που πέρασε και θα εφαρμόζεται από το 2011, δεν είναι η κοινωνική πολιτική μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, που ασκείται με την επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτά δεν είναι νεοφιλελεύθερες συνταγές. Αυτά είναι συνταγές μιας Κυβέρνησης η οποία θέλει να στηρίξει το πραγματικό εισόδημα των ανθρώπων και να δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας.

    Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Κυρία Κατσέλη, σας εύχομαι καλή επιτυχία προσωπικά, αλλά και στο Υπουργείο σας, γιατί η επιτυχία η δική σας θα είναι αποτέλεσμα και για εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: