Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010

Γιώργος Τσιακίρης : Μετάξι με ονοματεπώνυμο

Στην κατεύθυνση να καταστεί το Μετάξι Σουφλίου επώνυμο προϊόν, «γεωγραφικής ένδειξης», εργάζονται το τελευταίο διάστημα ο τοπικός δήμος, οι επαγγελματίες του κλάδου και οι εκτροφείς της περιοχής, σε συνεργασία με την νομαρχία Έβρου. 
«Θέλουμε την πιστοποίηση του προϊόντος και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε την διαδικασία», σχολίασε στην Ε.ΡΑ. ο ιδιοκτήτης του μουσείου Τέχνης Μεταξιού, Γιώργος Τσακίρης, υπογραμμίζοντας ότι «εάν δεν πιστοποιηθεί το προϊόν με την ονομασία προέλευσης, δεν θα είναι εφικτή η αντιμετώπιση της λαίλαπας των Κινέζικων προϊόντων που αυτήν την στιγμή έχουν κατακλύσει την Ελληνική αγορά». 
«Το προϊόν είναι επιδοτούμενο από την Ευρωπαίκή Ένωση, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να δώσει οικονομική ανάσα στην περιοχή και να γίνει μοχλός ανάπτυξης, ενώ φέτος η παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει τους 15 τόνους σε κουκούλι», είπε ο κ. Τσακίρης.

O κύριος Τσιακίρης μίλησε επίσης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ για το ίδιο θέμα τονίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε για την ανάδειξη αλλά κυρίως για την πιστοποίηση του προϊόντος  σε συνεργασία με τον γνωστό σχεδιαστή Γιάννη Τσεκλένη . 
Μίλησε για την αύξηση της παραγωγής αλλά και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις εκτροφείων στον Έβρο και όχι μόνο στο Σουφλί , και αυτό τονίζει θα μπορούσε να αναδειχθεί σε τεράστιο μοχλό ανάπτυξης . Λόγω του παραδοσιακού του χαρακτήρα , ευνοείται και η αύξηση των τουριστών στην περιοχή και όχι μόνο από Έλληνες αλλά και από πολλούς ξένους .
Μεγάλο μέρος πλέον στην πληροφόρηση του κοινού αλλά και των ξένων τουριστών γίνεται και από το διαδίκτυο που άμεσα ο καθένας  πληροφορείται και είναι γνώστης του τι θα βρει και τι θα δει στο Σουφλί αλλά και πολλές πληροφορίες για την ιστορία και την εξέλιξη του μεταξιού . 

Ερτ- Σκαϊ-Souflievros 
Φωτογραφία: Ελίζα Καλέση

Δεν υπάρχουν σχόλια: