Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010

Τρόικα: Στο μικροσκόπιο και τα οικονομικά των ΟΤΑ

Ο έλεγχος των δαπανών στους ΟΤΑ θα είναι ένα από ζητήματα που πρόκειται να θέσουν κατά την νέα επίσκεψη τους στη χώρα μας που ξεκινά σήμερα οι ελεγκτές της τρόικας της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ.

‘Ετσι μετά τους ιδιώτες ελεγκτές που σκέπτεται το υπουργείο Οικονομικών να στείλει το επόμενο διάστημα στα λογιστήρια των ΟΤΑ , τα οικονομικά των δήμων πρόκειται να περάσουν από το «κόσκινο» και της τρόικας. 

Στα λογιστήρια των ΟΤΑ αναμένεται να πιάσουν δουλειά το επόμενο διάστημα πέντε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, στις οποίες το υπουργείο Οικονομικών θα αναθέσει τον έλεγχο και το νοικοκύρεμα των ταμείων σε Τοπική Αυτοδιοίκηση, ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία.

Το υπουργείο έχει καταλήξει στις ελεγκτικές εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, να υλοποιήσουν πλήρη και αναλυτική καταγραφή των δαπανών.

Μέσω των ελέγχων το υπουργείο επιχειρεί να έχει συνολική εικόνα για πιθανές οικονομικές υποχρεώσεις των ελεγχόμενων φορέων, για τις οποίες έχει άγνοια το ΓΛΚ. Επιπλέον παραμένει ως αυτοσκοπός και η εφαρμογή νέων συστημάτων ελέγχου των δαπανών.  

Αυτοδιοίκηση


Δεν υπάρχουν σχόλια: