Τρίτη, 6 Ιουλίου 2010

Το ασφαλιστικό και οι τζάμπα μάγκες…

 Του Σωτήρη Κούκιου

Καλώς ή κακώς η κυβέρνηση υπέγραψε ένα μνημόνιο με το ΔΝΤ. Καλώς ή κακώς αυτό μνημόνιο προβλέπει αλλαγές στο ασφαλιστικό. Καλώς ή κακώς ο Υπουργός Εργασίας προτείνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Καλώς ή κακώς επέλεξε να το φέρει στην Βουλή. Καλώς ή κακώς πρέπει να συζητηθεί και καλώς η κακώς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας, χθες σε συνέντευξή του.Και παράλληλα υπάρχει μια έντονη φημολογία, για αντάρτικο, αντάρτες, διαφωνούντες, δυσαρεστημένους, απογοητευμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι οποίοι ετοιμάζουν από αυτά που ακούω και είδος ανταρσίας. Ήδη στην αρμόδια επιτροπή ακούστηκαν αψιμαχίες και ενστάσεις.
Πάμε λοιπόν σε μια συζήτηση με αδιέξοδο; Υπάρχει πραγματική δυνατότητα καταψήφισης του. Προσωπικά το βρίσκω έως και απίθανο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όλοι όσοι θα προσπαθήσουν να διαφοροποιηθούν επικοινωνιακά μέσα στο ΠΑΣΟΚ, επί της ουσίας, αποφασίζουν να “αυτοκτονήσουν” πολιτικά. Δες τε και το άσχημο επικοινωνιακό παιχνίδι του Λοβέρδου.
Γιατί εγώ θα πω ότι η ψηφοφορία θα είναι μάλλον ονομαστική. Και εκεί ο καθείς παίρνει την ατομική του ευθύνη. Και αν καταψηφίσει είναι χαμένος από όλες τις πλευρές : Από την κυβέρνηση και το κόμμα γιατί μάλλον θα τεθεί εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας, από αριστερά γιατί κανείς δεν θα τον πιστέψει ότι τώρα τον έπιασε ο πόνος, από τα δεξιά γιατί πάει την χώρα μάλλον σε εκλογές μαζί με άλλους συναδέλφους του.
Και το κυριότερο : ας υποθέσουμε ότι πραγματικά καταψηφίζεται το νομοσχέδιο. Και το ΔΝΤ αντιδρά αρνητικά σε μια τέτοια εξέλιξη. Τι είναι μετά; Το κόστος εθνικών εκλογών τώρα θα ήταν πολύ “βαρύ”. Και ποιος το αντέχει και το θέλει πραγματικά; Και εκτός αυτού, αν το μνημόνιο ενταφιαστεί τότε τι είναι μετά; ο δανεισμός από τις αγορές ή η πτώχευση;
Δεν εκτιμώ ότι θα γίνει πάντως κάτι άλλο εκτός έντονων συζητήσεων. Αν όμως προχωρήσει παραπέρα το ζήτημα και μεταφραστεί σε αρνητικές ψήφους τότε ας είμαστε όλοι έτοιμοι για το μετά. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες! Και δύσκολα θα υπάρξουν τζάμπα μάγκες αυτή την φορά, με ανέξοδα επικοινωνιακά τρικ. Από όλες τις πλευρές!

http://koukios.wordpress.com/2010/07/05/pensionslaw/

Δεν υπάρχουν σχόλια: