Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010

Δάσος Δαδιάς: Εθνικό Πάρκο... υπό διάλυση

Σοβαρότατο πρόβλημα συνέχισης της ομαλής λειτουργίας του αντιμετωπίζει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Από τη Δευτέρα, οι 3 από τους 4 εργαζόμενους του Φορέα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, καθώς έχουν να πληρωθούν 9 ολόκληρους μήνες, ενώ, για ακόμη μία χρονιά, το δάσος βρίσκεται στο «έλεος του Θεού», σε ό,τι αφορά την αντιπυρική προστασία του.
«Είναι κρίμα να οδεύει προς αφανισμό η βάση της οικοτουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή μας», λέει στη «Γ» ο εδώ και λίγους μήνες πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Γιώργος Δεμερίδης, τονίζοντας έτσι τη σοβαρότητα της κατάστασης. Όπως σημείωσε, από τη Δευτέρα, οι 3 από τους 4 εργαζόμενους του Φορέα, η συντονίστρια του προγράμματος και δύο συνοδοί επισκεπτών, αποφάσισαν και προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, καθώς έχουν να πληρωθούν εδώ και 8-9 μήνες. Μάλιστα, την Κυριακή, αναμένεται στη Δαδιά ένα λεωφορείο από την Αθήνα, με δεκάδες επισκέπτες, για την ξενάγηση των οποίων, μετά την ανακοίνωση της επίσχεσης, μάλλον δεν θα υπάρχει κανείς!
Μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών που τράβηξαν πριν λίγες μέρες Άγγλοι επισκέπτες του δάσους με τα σκουπίδια και τα νεκρά ζώα σε ένα σημείο του, η πιθανότητα οι επόμενοι επισκέπτες να βρουν ένα έρημο από εργαζόμενους Εθνικό Πάρκο είναι κάτι παραπάνω από πιθανή...»

«Για τους εργαζόμενους έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Μου κοινοποίησαν την απόφασή τους να προχωρήσουν σ’ αυτή την απεργία επ’ αόριστον κι εγώ έχω φροντίσει να ενημερώσω τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Από εκεί και πέρα, απλώς περιμένουμε», αναφέρει ο κ. Δεμερίδης.

Να σημειωθεί πως δεν έχει δοθεί η χρηματοδότηση του Φορέα για το 2009, ούτε βέβαια για το 2010. Τα χρήματα για το 2009 είχαν εγκριθεί πριν από καιρό, ωστόσο, μετά από κάποιες οικονομικές εκκρεμότητες που προέκυψαν από το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο, η χρηματοδότηση «πάγωσε», με αποτέλεσμα, εκτός από τους μισθούς, να μην υπάρχουν χρήματα ούτε για τις λειτουργικές δαπάνες του Φορέα, να μην έχει προχωρήσει κανένα έργο και να μην έχει καταβληθεί και καμία άλλη υποχρέωση του Φορέα προς προμηθευτές, τρίτους κτλ.
«Ψάχνουν, κεντρικά, μέσα από μία δαιδαλώδη γραφειοκρατική διαδικασία, να βρουν τι οικονομικές ατασθαλίες υπήρξαν, αν υπήρξαν στο παρελθόν. Μέχρι να αποφανθούν, δεν θα πάρουμε καθόλου χρήματα για τον Φορέα μας», σημειώνει ο κ. Δεμερίδης, προσθέτοντας ότι καθυστερεί και η έγκριση του τεχνικού δελτίου για την χρηματοδότηση του 2010, η οποία προέρχεται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χωρίς αντιπυρική προστασία
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, αν και ήδη βγαίνει ο Ιούνιος, το δάσος της Δαδιάς είναι ουσιαστικά απροστάτευτο απέναντι στις πυρκαγιές.
Σύμφωνα με τον κ. Δεμερίδη, σήμερα θα υπάρξει συνάντηση του Φορέα με την γενική γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜΘ Θεοδώρα Κόκλα, ώστε να υπάρξει η ανάλογη πίεση, προκειμένου να εγκριθούν γρήγορα οι μελέτες και το τεχνικό δελτίο, να τρέξει η χρηματοδότηση και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για την προστασία του δάσους από μία ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Παρέμβαση του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων σε Φορείς Διαχείρισης
Στην ανακοίνωση του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
«Αν και έχουν ληφθεί οι απαραίτητες αποφάσεις από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για την διάθεση απαραίτητων οικονομικών πόρων στο Φορέα Διαχείρισης, λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα, οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες αρνούνται να προχωρήσουν στην εκταμίευση των εγκεκριμένων πιστώσεων.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης, στα τέλη Ιανουαρίου του 2010, έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες (επιστολές, αιτήματα, τηλεφωνικές επικοινωνίες κ.λ.π.) για να λυθεί το οικονομικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει ο Φορέας, αλλά δυστυχώς μέχρι και σήμερα καμιά θετική εξέλιξη ή έστω πρόταση για τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος δεν φαίνεται να υπάρχει από το ΥΠΕΚΑ.
Αποτέλεσμα της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, από τον Οκτώβριο του 2009, εκκρεμούν πληρωμές προμηθευτών και εργολάβων, οι αμοιβές του προσωπικού του Φορέα και οι ασφαλιστικές τους εισφορές, ενώ ο Φορέας αδυνατεί να καλύψει και άλλες βασικές λειτουργικές του δαπάνες όπως πάγια έξοδα (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.), φορολογικές εισφορές κλπ.

Είναι προφανές ότι ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου απειλείται με άμεση αναστολή της λειτουργίας αφού οι εργαζόμενοι του έχουν φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο ενώ ταυτόχρονα δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν οι στοιχειώδεις λειτουργικές του ανάγκες.
Ελπίζουμε ότι η άσκηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους (και η όποια εξέλιξη αυτή συνεπάγεται) να αποτελέσει την τελευταία λύση και όχι μονόδρομο για την επίλυση του προβλήματός τους.
Καλούμε το ΥΠΕΚΑ να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά ώστε να βρεθεί σύντομα διέξοδος και να επιλυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης του Φορέα Διαχείρισης ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος υποβάθμισης ή ακόμη και καταστροφής ενός πολύ σημαντικού δασικού οικοσυστήματος της χώρα μας».

Πηγή: Εφημερίδα Η ΓΝΩΜΗ (Κική Ηπειρώτου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: