Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010

Siemens, Βατοπαίδι και Ομόλογα, Χρηματιστήριο…υπάρχει λύση για διώξεις εκ των υστέρων;

 Του Σωτήρη Κούκιου

Όπως και να συζητήσουμε το θέμα των εξεταστικών που συνέστησε η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ, με στόχο την απόδοση ευθυνών για τα 4 αυτά σκάνδαλα, έχουν προκύψει ιδέες για την τυχόν δυνατότητα εκ των υστέρων άσκησης δίωξης. Έτσι ώστε να δημιουργηθεί έστω και καθυστερημένα μια αίσθηση δικαιοσύνης σε αυτή την χώρα και το πολιτικό σύστημα. Και όχι μόνο αυτό: ελλοχεύει και ο κίνδυνος, οι απλοί συνεργοί να δικαστούν και να καταδικαστούν και οι αυτουργοί των αδικημάτων να πίνουν καφέ στο Κολωνάκι.

Εγώ θα δώσω 2 διαστάσεις του θέματος :

1. Σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ 5 του Συντάγματος, δίνεται η δυνατότητα στον ίδιο τον κατηγορούμενο ή στους κληρονόμους του να ζητήσουν την συνέχιση της διαδικασίας με σύσταση ειδικής επιτροπής για τον έλεγχο της κατηγορίας. Άρα όλοι οι πολιτικοί που εμπλέκονται, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν μόνοι τους την συνέχιση της διαδικασίας ακόμη και αν έχει παραγραφεί. Για να μην τους μείνει η ρετσινιά όπως λέει και ο λαός. 

2.  Σύμφωνα με την απόφαση της 4.11.1999 του Συμβούλιου της Ευρώπης  για την δημιουργία Σύμβασης Αστικού Δικαίου για την διαφθορά, υποχρεούνται τα κράτη μέλη να έχουν προβλέψει την διαδικασία αίτησης αποζημίωσης αυτών που έχουν θιχτεί από πράξεις διαφθοράς. Και αποζημιώνονται από το κράτος ή ακόμη και από αρμόδια αρχή.
Με βάση λοιπόν της απόφασης αυτής που είναι σε ισχύ και δεσμευτική για τα κράτη μέλη, αν θεωρήσει κάποιος πολίτης ότι δεν έχει καλυφθεί με τις νομοθετικές ρυθμίσεις της χώρα μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο Δικαστικής Συνεργασίας της ΕΕ ή και στο Διεθνές Δικαστήριο και να ζητήσει την ακύρωση του νόμου εναντίον της χώρας. Βέβαια και μια τέτοια απόφαση σε επίπεδο δεσμευτικότητας θα επέφερε την τιμωρία ενδεχομένως της χώρας, αλλά θα άνοιγε τον δρόμο για αγωγές εναντίον όλων των πρωταγωνιστών των σκανδάλων. Παρ όλα τα θέματα απόδειξης του έννομου συμφέροντος, θα αποτελούσε νομική διέξοδο για την περαιτέρω συνέχιση της διαδικασίας (που τουλάχιστον δεν έχουν περάσει το όριο των 10 ετών από την τέλεση της πράξης).

Λέτε να πετυχαίναμε την δήμευση περιουσιών;

Tempel or Rebel ;  

Δεν υπάρχουν σχόλια: