Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010

Γ.Ντόλιος: Δεν είμαι υπουργός των Φερών αλλά όλης της Ελλάδας


Η διαμαρτυρία των κατοίκων στην γενέτειρά του τις Φέρες δεν είναι και ότι ευχάριστο, αφού ο υφυπουργός των Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και την συνένωση του δήμου που υπηρέτησε και ως δήμαρχος με την Αλεξανδρούπολη κάτι που βρήκε την καθολική αντίδρασή τους και δέχθηκε τα πυρά τους. Ο υφυπουργός μίλησε για τον Καλλικράτη στον «Χρόνο», σχολίασε την επίσκεψη Ερντογάν και φάνηκε αποφασισμένος να προχωρήσεις στα επόμενα βήματα που θα επιφέρουν συρρίκνωση προσωπικού και ένα άλλο τοπίο αυτοδιοικητικό.

Υφυπουργέ είστε στο στόχαστρο, βρίσκεστε στο μάτι του κυκλώνα γιατί ο Καλλικράτης έπεσε πάνω σας και μάλιστα υπήρξε και σφοδρή επίθεση και από τον χώρο που προέρχεστε τις Φέρες όπου κι έγινε διαμαρτυρία…
-Καταρχήν θέλω να σας πω ότι εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε λογικά πράγματα σε όλη την Ελλάδα και στον Έβρο, την Ροδόπη και στην Ξάνθη. Νομίζω ότι τα έχουμε καταφέρει καλά. Εγώ έχω ένα πρόβλημα με τον Δήμο στον οποίο ήμουν δήμαρχος, εκεί που γεννήθηκα, εκεί που μεγάλωσα, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν ότι εγώ δεν είμαι υπουργός των Φερών, δεν είμαι υπουργός του Έβρου αλλά υπουργός όλης της Ελλάδας. Με παρακολουθεί όλη η χώρα και θα πρέπει με τον ίδιο τρόπο που λειτουργώ σε όλη την Ελλάδα να λειτουργήσω και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου και αν υπήρχε περίπτωση να λειτουργήσω κάπως διαφορετικά, μου αφαιρέθηκε αυτή η δυνατότητα γιατί αυτή την διαφωνία την δημοσιοποίησαν σε όλη την χώρα, το ξέρει όλη η χώρα πλέον ότι δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό.
Όλη η νησιωτική Ελλάδα όμως διασώθηκε…
-Διασώθηκαν τα μικρά νησιά. Ας μην ξεχνάμε ότι στα μεγάλα νησιά κάναμε τις πιο τολμηρές αλλαγές. Η Λέσβος είναι ένας δήμος. Η Κέρκυρα είναι ένας δήμος παρά τις αντιρρήσεις, η Ρόδος είναι ένας δήμος, η Σάμος, η Λευκάδα, η Κεφαλονιά βλέπετε έγιναν τα πιο τολμηρά και γενναία βήματα στην νησιωτική Ελλάδα.
Πιστεύετε ότι ο Καλλικράτης τώρα θα προχωρήσει; Έχει δύο χρόνια μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως.
-Θα σας πω ότι μόλις ψηφιστεί και πιστεύω ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα τον έχουμε ψηφίσει, αμέσως έχουμε έτοιμα «17 βήματα» όπως τα έχουμε ονομάσει, προετοιμασίας για την εφαρμογή του Καλλικράτη. Στόχος να υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας της χώρας, της τοπικής αυτοδιοίκησης από 1-1-2011. Σε αυτά τα «17 βήματα» περιλαμβάνεται η εκπόνηση 13 Οργανισμών για κάθε μια από τις 13 αιρετές Περιφέρειες, περιλαμβάνονται 6-7-8 πιλοτικοί οργανισμοί για τους δήμους ανάλογα με το μέγεθος τους, έτσι ώστε από 1 Ιανουαρίου όλες οι αιρετές αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης να ξέρουν πως θα τοποθετήσουν το προσωπικό τους. Αυτοί οι οργανισμοί μπορούν να αλλάξουν αποφάσεις των δημοτικών ή περιφερειακών συμβουλίων, αλλά επειδή στηρίζονται σε υπαρκτά δεδομένα οι όποιες αλλαγές θα είναι εντελώς περιορισμένες.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό βήμα είναι ότι γίνεται μια μελέτη που βλέπει πως θα γίνουν αυτές οι συγχωνεύσεις και τι θα γίνει με το προσωπικό των συγχωνευόμενων υπηρεσιών των δήμων, των νομαρχιών αλλά και των νομικών τους προσώπων είτε ιδιωτικού είτε δημόσιου τομέα και βεβαίως εκείνο που θα ξεκινήσουμε άμεσα είναι η εκπαίδευση του προσωπικού, αμέσως μετά τον Καλλικράτη έτσι ώστε μέχρι τέλος της χρονιάς θα έχουν εκλεγεί και οι αιρε
τοί και θα υπάρχει μια πρώτη εκπαίδευση των εκλεγμένων αρχών.
Όλη αυτή η διαδικασία δεν θα γίνει ανώδυνα κ. υπουργέ…Θα βρεθεί κόσμος στους δρόμους
-Για τα δύο πρώτα χρόνια που λέτε συγχωνεύονται οι δημοτικές επιχειρήσεις σε μια ομοειδή σε κάθε δήμο. Στην μεταβατική περίοδο των δύο ετών προβλέπεται μια μεταβατικότητα η οποία έχει σχέση και με την πλήρη άσκηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων. Θα υπάρξουν δήμοι που δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν όλες τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες γιατί δεν έχουν την απαραίτητη υποδομή και προσωπικό, σε αυτά τα δύο χρόνια θα κοιτάξουμε να αποκτήσουν και το προσωπικό και την υποδομή, αλλά υπάρχουν και ζητήματα που έχουν σχέση με την κατανομή του προσωπικού, το οποίο θα μεταταγεί στους δήμους ή τις περιφέρειες εθελοντικά σε πρώτη φάση, υποχρεωτικά στην συνέχεια κι εφόσον δεν τελεσφορήσει, δεν αποδώσει καρπούς η εθελουσία θα κοπούν οι συμβάσεις.
Πόσες χιλιάδες προσωπικό θα φύγει με συνταξιοδότηση, με αποχώρηση ακούγεται ένα μυθικό νούμερο.
 
-Εγώ αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι δεν απολύεται κανείς μόνιμος υπάλληλος, βέβαια κινδυνεύει η θέση του, αλλά δεν κινδυνεύει κανενός η θέση που έχει σύμβαση αορίστου χρόνου, είτε σε δήμο, είτε σε νομαρχία, είτε σε νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. Το θέμα των συμβασιούχων δεν αντιμετωπίζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο με τον Καλλικράτη, όταν λήξουν οι συμβάσεις τους αποχωρούν και οι νέοι συμβασιούχοι που θα προσληφθούν, θα προσληφθούν με τις ίδιες διαδικασίες που θα προσλαμβανόταν αν δεν είχε γίνει ο Καλλικράτης.
Υπολογίζεται βέβαια ότι το προσωπικό το οποίο θα χρειαστεί, θα είναι λιγότερο, δηλαδή οι νέοι συμβασιούχοι θα είναι πολύ λιγότεροι.
Θέλω να πω ότι εμείς σχεδιάζουμε να υπάρξει και μια προκήρυξη θέσεων μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, για να στελεχώσουν συγκεκριμένες υπηρεσίες σε δήμους που δεν μπορούν να τις οργανώσουν από μόνοι τους. Δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει Καλλικράτειος δήμος χωρίς οικονομική υπηρεσία και χωρίς τεχνική υπηρεσία. Αυτή μας η επιλογή δεν θα βαρύνει δημοσιονομικά το 2010, θα βαρύνει το 2011 και ίσως σε κάποιο μέρος και το πρόγραμμα Ελλάδα κατά την μεταβατική περίοδο.
Θέλω επίσης να τονίσω ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να μην διασφαλίσουμε ότι αυτό το εξειδικευμένο προσωπικό που θα προσληφθεί για τους συγκεκριμένους δήμους δεν θα έχει καμία δυνατότητα να μετακινηθεί, όπως συνέβη με τον Καποδίστρια, γιατί το είχαμε παρακολουθήσει το έργο και δεν θέλουμε να ξανασυμβεί…
Όσον αφορά τα οικονομικά του υπουργείου; Βρισκόμαστε ήδη σε περίοδο σκληρής λιτότητας.
-Τα οικονομικά του υπουργείου είναι περιορισμένα, όπως όλων των υπουργείων. Αναγκαζόμαστε για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση αυτή την δύσκολη περίοδο να περικόπτουμε τους δικούς μας πόρους, του υπουργείου, έτσι ώστε να μην υπάρχει μεγάλη μείωση στους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε είναι ΚΑΠ, είτε είναι ΣΑΤΑ και στις δύο περιπτώσεις νομίζω ότι έχουμε πάει καλά, παρά τις διαμαρτυρίες των δημάρχων η άποψη μου είναι ότι το δίκαιο το οποίο έχουν είναι πολύ μικρό και δεν υπάρχει αυτή η μείωση που ακούγεται, ότι έχουν μειωθεί τα έσοδα τους κατά 35%, δεν είναι αλήθεια. Εμείς ανταποκριθήκαμε ακόμη και στα παρακρατηθέντα και στην ΣΑΤΑ φροντίσαμε να τα δώσουμε, παρά την δημοσιονομική κρίση και στους ΚΑΠ υπήρξαν οι δόσεις των παρακρατηθέντων, 213 εκατομμύρια στα οποία ήμασταν συνεπείς.
Να αλλάξουμε θέμα κ. υπουργέ έχουμε άμεσα την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα, ο οποίος ακολουθείται από 10 υπουργούς και από μια κουστωδία πολλών επιχειρηματιών οι οποίοι λέγεται ότι έρχονται να αλώσουν την οικονομικά εξαθλιωμένη Ελλάδα. Πως το ακούτε αυτό;
-Δεν μου αρέσει έτσι όπως το ακούω, εκείνο το οποίο εγώ έλεγα πάντα, τουλάχιστον εδώ στην Θράκη με ξέρετε καλά, είναι ότι η Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, παρά τα τελευταία προβλήματα που έχει θα πρέπει να συνομιλεί με τους γείτονες της και με την Τουρκία. Αν κάποια χώρα φοβάται τις επαφές αυτή δεν είμαστε εμείς, γιατί δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε, αυτή η χώρα πρέπει να είναι η Τουρκία. Θεωρώ ότι η ανάπτυξη σχέσεων, ιδιαίτερα οικονομικών, είναι χρήσιμη και για τις δύο χώρες. Αυτό που πίστευα και πιστεύω είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει ότι έχει την υποστήριξη την δική μας στον Ευρωπαϊκό της προσανατολισμό και κυρίως στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού της αλλά θα πρέπει να καταλάβει καλά ότι εμείς εννοούμε αυτό που λέμε, Ευρωπαϊκός προσανατολισμός σημαίνει και εκδημοκρατισμός, σημαίνει και κανόνες και αρχές μέσα στην ίδια την Τουρκία, σημαίνει κανόνες και αρχές και στις σχέσεις της με τους γείτονες.

Εφημερίδα " Ο Χρόνος "

Δεν υπάρχουν σχόλια: