Πέμπτη, 6 Μαΐου 2010

Κατέθεσε στην Εξεταστική για το σκάνδαλο Βατοπαιδίου ο Απ. Φωτιάδης.... Τι μας λές ;;;;


Ο πρώην υφυπουργος Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης κατέθεσε την Τρίτη ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.
O Eβρίτης πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ ανέφερε στην κατάθεσή του «Καμία απολύτως πολιτική ευθύνη δεν πιστεύω ότι υπάρχει από πλευράς μου. Αντίθετα, η τήρηση της νομιμότητας είναι επιβεβλημένο καθήκον του κάθε υπουργού. Ο υπουργός, ακόμα και με τις προσωπικές του απόψεις για το ισχύον νομικό πλαίσιο, οφείλει να εφαρμόζει τους νόμους».

Βαρυνόμενος με την αποδοχή των αποφάσεων των Γνωμοδοτικών Συμβουλίων του υπουργείου του, που στερούσαν από το Δημόσιο την περιοχή της λίμνης Βιστωνίδας, έναντι της Μονής Βατοπαιδίου, ο κ. Φωτιάδης ανέφερε πως «ο ρόλος των Συμβουλίων αυτών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος και πως ο ίδιος σαν υπουργός, δεν θα ήταν δυνατόν να μην σεβαστεί την απόφασή τους, εφόσον τουλάχιστον δεν θα είχε υπόψη του κάποια άλλη επιχειρηματολογία προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι την ώρα που ήρθαν οι φορείς της Ξάνθης να διατυπώσουν διαφορετική άποψη, δεν μπορούσα να αντικρούσω την τεκμηριωμένη, αναλυτικά και νομικά απόφαση-γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων. Ούτε είχα και τη δυνατότητα, καθώς η κυριότητα είναι νομικό και όχι πολιτικό ζήτημα. Η θέση μου άλλαξε όταν πραγματικά ήρθαν οι φορείς και μου είπαν τα ζητήματα…»
«Τότε, ο ίδιος προχώρησα σε αναπομπή της υπόθεσης εκ νέου στο Συμβούλιο, και η αναπομπή αυτή, κατά την παγιωθείσα θέση της επιστήμης, αποτελεί αρχή ανακλήσεως».
Στο ερώτημα γιατί δεν προχώρησε σε απευθείας ανάκληση, ο κ. Φωτιάδης απάντησε πως «η ανάκληση χρειάζεται μια αντίστροφη διαδικασία. Αν κινείτο όπως κινήθηκε αργότερα ο Α. Μπέζας, η απόφασή του θα συναντούσε διοικητικά και νομικά εμπόδια»...»

Σε ερώτηση αν είχε ακούσει κάτι για τις κινήσεις και τις προθέσεις των μοναχών, ο κ. Φωτιάδης απάντησε αρνητικά.Κληθείς να σχολιάσει επιστολή του Γ. Ανωμερίτη, με την οποία ο πρώην υπουργός Γεωργίας, κατηγορούσε όσους αποδέχθηκαν και συνυπέγραψαν την μεταβολή κυριότητας της λιμνοθάλασσας, ότι πλην άλλων παραβίασαν ευθέως το Σύνταγμα της χώρας, λέγοντας μάλιστα πως το υπουργείο Γεωργίας ουδέποτε αποδέχθηκε θέμα κυριότητας της λίμνης Βιστωνίδας, ο κ. Φωτιάδης απάντησε λέγοντας «φωνάξτε τον κ. Ανωμερίτη να σας δώσει τις διευκρινίσεις που λέει».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργου Παπανδρέου στην Ολομέλεια της Βουλής που είπε ότι "είχατε τελέσει αξιόποινες πράξεις - αυτό είναι το νόημα των λόγων του - αλλά ότι ήρατε το αξιόποινο και άδικο αποτέλεσμα δια της μετέπειτα συμπεριφοράς σας, δηλαδή της αναπομπής", δημιουργώντας ένα πρωτοφανές νομικό σχήμα στο οποίο πράξεις τελεσθείσες, αν έχουν τελεσθεί σε βαθμό κακουργήματος, αίρονται με μεταγενέστερη συμπεριφορά του δράστη, κάτι το οποίο δεν υπάρχει στο ισχύον δίκαιο, ο κ. Φωτιάδης απάντησε «Εγώ αυτό που θέλω να πω πολιτικά είναι ότι από την πρώτη στιγμή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ρωτήθηκε τρεις φορές και στις τρεις φορές απάντησε συγκεκριμένα, ότι δεν υπάρχει καμία ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ γι’ αυτήν την ιστορία. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω το περιεχόμενο. Μένω και στην εισήγηση-πρόταση των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή, που με καλύπτει απόλυτα, ότι δηλαδή δεν υπήρξε καμία ευθύνη -ούτε πολιτική ούτε ποινική- των Υπουργών του ΠΑΣΟΚ».

ape

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Από κάποιους άλλους μαλάκες είναι 1000 φορές προτιμότερος ο Φωτιάδης