Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010

Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ « Η μεταρρύθμιση δεν αφορά μόνο την τοπική αυτοδιοίκηση, αφορά και το κράτος και τη δημόσια διοίκηση.»

 Λίγο πριν τη Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για Καλλικράτη ο Γ. Ντόλιος έδωσε την παρακάτω συνέντευξη .
Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Πηνελόπη Γαβρά.
Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ξεκινάει επί της ουσίας η αντίστροφη μέτρηση για την καθιέρωση της νέας αυτής αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης. Περιμένετε ενστάσεις από’ δω και στο εξής; Ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε;»
Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Θα ήμουν ακόμα πιο ευχαριστημένος εάν είχε διεξαχθεί μια ευρύτερη συζήτηση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου του Καλλικράτη. Η μεταρρύθμιση δεν αφορά μόνο την τοπική αυτοδιοίκηση, αφορά και το κράτος και τη δημόσια διοίκηση συνολικά.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα δοθεί σήμερα το χωροταξικό;»
Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Θα δοθεί το χωροταξικό. Είναι χωροταξικό, το οποίο πιστεύουμε ότι δεν έχει λάθη. Είναι ένα χωροταξικό, το οποίο έχει μια ενιαία λογική σε όλη την Ελλάδα. Έναν ενιαίο κανόνα. Έχει προσδιορισμένες εξαιρέσεις και σε κάθε νομό αυτό, το οποίο κάνουμε θα είναι εξηγήσιμο. Αυτό που δεν θέλουμε να περάσει ως άποψη είναι ότι η νέα χωροταξία της χώρας έγινε με βάσεις μικροπολιτικές και μικροκομματικές προσεγγίσεις.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πόσοι δήμοι θα γίνουν σε κάθε νομό;»
Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Νομός από νομός είναι διαφορετικός. Δεν κρατάμε κανένα δήμο κάτω από 12.000 που να είναι μόνος του.»


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αναδεικνύεται με αυτήν την απόφαση της κυβέρνησης κάθε νησί να αποτελεί και ένα ξεχωριστό δήμο, με εξαίρεση την Κρήτη και την Εύβοια. Έχουν ακουστεί παρατηρήσεις επ’ αυτού.»
Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Για τα μεν μεγάλα νησιά, τα οποία γίνονται ένας δήμος προβλέπουμε αρμοδιότητες, οι οποίες δεν θα υπάρχουν στους δήμους της Ηπειρωτικής Ελλάδας ανάλογου μεγέθους, αρμοδιότητες, οι οποίες στην υπόλοιπη Ελλάδα θα ασκούνται από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να έχουμε στα μεγάλα νησιά δήμους κυβερνεία, οι οποίοι θα μπορούν να εξυπηρετούν τους πολίτες και να διεκπεραιώνουν όλες τις υποθέσεις μέσα στο νησί. Άλλη πρόνοια που υπάρχει για τα μεγάλα νησιά είναι ότι ο αντιδήμαρχος σε κάθε καποδιστριακό δήμο θα είναι και πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου. Αυτό δεν θα συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα και επίσης, θα έχει αρμοδιότητες, τις οποίες δεν θα έχουν οι άλλοι τοπικοί αντιδήμαρχοι στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εξυπηρετούνται τα μικρά νησιά υποχρεωτικά από το κοντινότερο προς αυτά δήμο.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όταν μεταφέρονται οι αρμοδιότητες της πολεοδομίας από τις νομαρχίες στους δήμους, αυτό δεν δημιουργεί ένα πρόβλημα όσον αφορά στα κρούσματα ενδεχομένως διαφθοράς που μπορούν να παρατηρηθούν;»
Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Όχι, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Δεν εκτελείται καμία απόφαση συλλογικού οργάνου, εάν δεν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο. Όλοι οι δήμοι στον προληπτικό έλεγχο του ελεγκτικού συνεδρίου. Τρίτον και ίσως η πιο σημαντική παρέμβαση είναι ότι δημιουργείται μια υπηρεσία εποπτείας είναι ο ελεγκτής νομιμότητας, η οποία θα έχει χαρακτηριστικά ανεξάρτητης αρχής, η οποία θα έχει 3 διευθύνσεις, έτσι ώστε να μπορεί να ασκεί ελέγχους σε όλα τα επίπεδα.» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η ΚΕΔΚΕ αντιδρά μάλλον και λέει ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη για θεσμοθέτηση των νέων αρμοδιοτήτων;»
Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Θα έχουμε ένα πολύ προσεγμένο, ένα στέρεο νομοθέτημα, το οποίο δεν θα μπορεί να το πλήξει κανείς με προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας κ.λ.π. Ένα νομοθέτημα, το οποίο θα μας βοηθήσει να ασκηθούν σε μια μεταβατική περίοδο δυο ετών όλες οι αρμοδιότητες, οι οποίες καταγράφονται με σαφήνεια και μια – μια στο νομοσχέδιο.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχετε πει για μετατάξεις κάποιων ανθρώπων, ωστόσο υπάρχουν και οι άλλοι, όπως οι συμβασιούχοι, οι οποίοι τελικά δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις;»
Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Δεν κινδυνεύει κανένας μόνιμος υπάλληλος. Δεν κινδυνεύει κανένας συμβασιούχος αορίστου χρόνου, όπου και να δουλεύει είτε στο δήμο είτε σε επιχείρηση, νομικό πρόσωπο του δήμου, το οποίο θα κλείσει. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να απασχοληθούν στα συναινούμενα νομικά πρόσωπα θα απασχοληθούν εκεί. Εάν πλεονάζουν ως προσωπικό θα μεταφερθούν στους δήμους. Οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, ή οι συμβασιούχοι έργου θα έχουν την τύχη που θα είχαν και χωρίς τον Καλλικράτη. Εάν λήξουν οι συμβάσεις τους θα φύγουν θα έφευγαν και χωρίς να γίνει ο Καλλικράτης. Εάν χρειαστούμε άλλους συμβασιούχους εάν χρειαστούν οι δήμοι, ή οι περιφέρειες άλλους συμβασιούχους μετά τον Καλλικράτη θα προκηρυχθούν οι θέσεις κανονικά μέσω του ΑΣΕΠ και θα προληφθούν καινούργιοι συμβασιούχοι. Είναι βέβαιο ότι αυτοί, οι οποίοι θα χρειαστούν στα νέα σχήματα θα είναι λιγότεροι.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει περίπτωση να τροποποιηθεί κάτι από όλο αυτό το σχέδιο;» Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Θα ήταν πολύ αλαζονικό εκ μέρους μας να πούμε ότι είμαστε αλάνθαστοι και ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές. Θα υπάρξει αυτή η δυνατότητα, όπου διαπιστωθεί ότι κάναμε λάθη και να σας πω ότι υπάρχουν και περιοχές, στις οποίες έχουμε πρόβλημα, έχουμε δίλλημα. Οι λύσεις που υπάρχουν και κινούνται εντός των κριτηρίων, των κανόνων που έχουμε βάλει είναι περισσότερες από μία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: