Σάββατο, 17 Απριλίου 2010

Στα εργαστήρια των αρχαιολόγων τα ευρήματα του Τυχερού

Ευρήματα, τα οποία τοποθετούνται χρονικά στη Ρωμαϊκή ή Βυζαντινή περίοδο, είναι αυτά τα οποία έφερε στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών στον κήπο του σπιτιού του κάτοικος του Τυχερού, πριν από λίγες ημέρες. Το σημείο όπου βρέθηκαν οι ανθρώπινοι σκελετοί και τα τέσσερα βραχιόλια επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής ο αρχαιολόγος της ΙΘ' ΕΠΚΑ κ. Κουτσουμανής Ματθαίος ο οποίος δήλωσε: « πρόκειται για ένα γυναικείο λακκοειδή τάφο, ο οποίος τοποθετείται χρονικά από τα Ρωμαϊκά μέχρι και τα Βυζαντινά χρόνια, χωρίς όμως μέχρι αυτή τη στιγμή να μπορούμε να δώσουμε την ακριβή περίοδο».
Ο επιστήμονας προσθέτει «Εμείς,σήμερα παραλάβαμε δύο χάλκινα και δύο γυάλινα βραχιόλια. Δεν μπορούμε να χρονολογήσουμε, αλλά μπορούμε να πούμε πως τοποθετούνται από τα Ρωμαϊκά μέχρι τα Βυζαντινά χρόνια, μπορεί να μιλάμε δηλαδή για 2 ή 4ο αιώνα μ.χ. Πρέπει να καθαριστούνε για να μπορούμε με ακρίβεια να πούμε την περίοδο στην οποία ανήκουν».


Στην ερώτηση για εάν υπάρχει η εκτίμηση πως μπορεί η αυλή να έχει ενδιαφέρον από αρχαιολογικής πλευράς τονίζει: « Πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι τάφοι, και εάν γίνει ανασκαφή στο σημείο αυτό να έρθουν στο φως και άλλα στοιχεία, αλλά αυτή τη στιγμή μιλάμε για ευρήματα που κατά καιρούς έχουμε και σε άλλους τάφους αυτής της εποχής στην περιοχή μας» Για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, που ξαφνικά βρέθηκε να έχει στην αυλή του «παρέα» από άλλη εποχή ο κ.Κουτσουμανής πρόσθεσε : «από τον ιδιοκτήτη, αυτό που ζητήσαμε σαν υπηρεσία είναι να ενημερωθούμε για οποιαδήποτε εργασία κάνει προκειμένου να είμαστε και εμείς εδώ και να εξετάσουμε τα πιθανά ευρήματα»
Τέλος, για τη σφαίρα που βρέθηκε στο ίδιο σημείο η οποία γράφει «Ε.Σ 1880» είπε, πως : «επιφανειακά, πολλές φορές στις ανασκαφές υπάρχουν, αλλά δεν συνδέονται με τους τάφους».
Τι είχε προηγηθεί
Της επίσκεψης του κ. Κουτσουμανή, στον τόπο όπου βρέθηκαν τα βραχιόλια και οι σκελετοί είχαν προηγηθεί επισκέψεις των ανδρών του Α.Τ. Τυχερού και της ιατροδικαστική υπηρεσίας, όταν ο κάτοικος ενημέρωσε τις αρχές πως με μερικές ημέρες καθυστέρηση, και ενώ έκανε εργασίες στον κήπο του βρέθηκε μπροστά σε δύο σκελετούς ανθρώπων. Στο σημείο υπήρχαν τα βραχιόλια και η σφαίρα του ελληνικού στρατού, κάτι το οποίο δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση στην τοπική κοινωνία.
Οι κάτοικοι δηλώνουν, πως «το θέμα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό γεγονός, καθώς η είδηση για τους σκελετούς και τους τάφους παίρνει δημοσιότητα», ενώ προσθέτουν πως αναμένουν τις εκτιμήσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας

telegramm

Δεν υπάρχουν σχόλια: