Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010

Γιορτή πελαργών στο Πραγγί Διδυμοτείχου

Δε φεύγω απ' το Πραγγί. Εσύ?
Αυτό είναι το σύνθημα της φετινής πρώτης Γιορτής των Πελαργών που διοργανώνει ο Δήμος Διδυμοτείχου στον οικισμό Πραγγίου την ερχόμενη Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010 στις 5.00 το απόγευμα.
Όλα ξεκίνησαν πριν από 2 χρόνια όταν με πρωτοβουλία του Δημάρχου Διδυμοτείχου κ. Χρήστου Τοκαμάνη  και σε συνεργασία με την Διεύθυνση της Δ.Ε.Η. Αλεξανδρούπολης αποφασίσθηκε δημιουργία ενός πάρκου για πελαργούς σε λιβάδι έκτασης 2,5  χιλ. στρεμμάτων στην περιοχή κάμπου -Πραγγίου.
Το χωριό Πραγγί, είναι από τους πιο δημοφιλής τόπους προορισμού των συμπαθητικών σε όλους μας πελαργών, κάτι που αποδεικνύεται από το αδιαχώρητο που παρατηρούνταν μέχρι τότε στις φωλιές τους οι οποίες δεν επαρκούσαν με αποτέλεσμα τα πτηνά να βρίσκονται σε αδιέξοδο και να αναγκάζονται να μεταναστεύουν αλλού.
Έτσι αποφασίσθηκε η δημιουργία του πάρκου πελαργών, όπου σήμερα έχουν  παραχωρηθεί και εγκατασταθεί δωρεάν από τους τεχνικούς της ΔΕΗ 30 μη ηλεκτροφόροι στύλοι με την ειδική φωλιά έτοιμη να υποδεχθεί την νέα οικογένεια πελαργών.
Σύμφωνα με τον κ. Τοκαμάνη, «με το πάρκο αυτό δίνεται διέξοδος στους πελαργούς κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, ενώ παραμένουμε ακόμη στους στόχους μας που είναι η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου της ζωής των πελαργών αλλά και η διεύρυνση του πάρκου με άλλα ζώα δίνοντας μια πιο πλούσια διάσταση στην προσπάθεια αυτή.»
Στην γιορτή των πελαργών εκτός των άλλων οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν με την συνεργασία της Ομάδας νέων Γυναικών Πραγγίου,  χειροτεχνήματα και ζωγραφιές που έχουν σχέση με τα αποδημητικά αυτά πουλιά.
Μια ξεχωριστή γιορτή για τον ερχομό της Άνοιξης, με πρωταγωνιστές τα ασπρόμαυρα πτηνά, που πέραν των σχετικών ομιλιών, περιλαμβάνει και την διοργάνωση ενός παραδοσιακού γλεντιού, με την προσφορά της πατροπαράδοτης φασολάδας.
Την συνδιοργάνωση της εκδήλωσης έχουν η Νομαρχία Έβρου και το Δ.Π.Θ.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
5 : 00 μ.μ. Χαιρετισμοί
5 : 30 μ.μ. Ευστάθιος Τσαχαλίδης
                 Καθηγητής Δ.Π.Θ. τμήμα Δασολογίας.
                 Ομιλία με θέμα: "Διαχρονική παρακολούθηση της μεταναστευτικής πορείας των πελαργών"
6 : 00 μ.μ. Νικόλαος Παραλυκίδης
                Διδάσκων Σχολής Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ.
                Ομιλία με θέμα: "Πελαργός: ένα υπέροχο πτηνό: παρελθόν, παρόν & μέλλον στον Έβρο"
6 : 30 μ.μ. Συζήτηση - τοποθετήσεις
7 : 00 μ.μ. Γλέντι στο Δημοτικό σχολείο Πραγγίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: