Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010

Η Αστυνομία στο Πολυτεχνείο: το τέλος του πάρτι.

της Κατερίνας Μπακογιάννη
Έγινε λοιπόν είδηση η εφαρμογή του νόμου: ο πρύτανης του Πολυτεχνείου της Αθήνας κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης κάλεσε τον εισαγγελέα και την αστυνομία να εισέλθουν στους χώρους της Πολυτεχνειούπολης τα ξημερώματα της Κυριακής, επειδή, όπως ο ίδιος δήλωσε στα «ΝΕΑ», άγνωστοι απειλούσαν την ζωή του νυχτοφύλακα.

Ήταν νομίζω η πρώτη φορά που επετράπη η είσοδος της αστυνομίας σε χώρο που ανήκει στο Πολυτεχνείο. Συνελήφθησαν τριάντα άτομα εκ των οποίων, όπως πάλι διάβασα στα ΝΕΑ, μόνο οι πέντε ήταν φοιτητές. Οι εικοσιπέντε δεν ήταν. Όλοι αφέθησαν ελεύθεροι (καμία έκπληξη) καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία εναντίον τους.

Τι έγινε όμως πραγματικά; Στην ουσία τίποτα. Η επέμβαση της αστυνομίας δεν όξυνε τα πνεύματα. Δεν έγινε, δηλαδή, τίποτα χειρότερο. Είχαν ήδη προηγηθεί διαρρήξεις σε γραφεία, βανδαλισμοί, και εμπρησμός ενός αυτοκινήτου. Το άσυλο είχε ήδη καταστρατηγηθεί στην πράξη. Απλώς, σε αυτή την περίπτωση, εφαρμόστηκε και ο νόμος.

Δεύτερον. Προκύπτει ένα ρητορικό ερώτημα (ή ερώτημα για τους μη υποψιασμένους): Γιατί φοιτητές αλλά και εξωπανεπιστημιακά στοιχεία αλώνιζαν στην Πολυτεχνειούπολη ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή και, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες που είχε ο πρύτανης, έσπαγαν πόρτες και προκαλούσαν φθορές; Μα, επειδή έκαναν πάρτι.
Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που γίνεται πάρτι στην Πολυτεχνειούπολη. Ούτε η πρώτη φορά που δημόσια περιουσία καταστρέφεται κατά την διάρκεια ενός πάρτι. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τα πάρτι σχεδόν πάντα καταλήγουν σε βανδαλισμούς και εμπρησμούς στους χώρους μέσα και πέριξ του πανεπιστημίου από αγνώστους που μπαινοβγαίνουν στο άσυλο παίζοντας κρυφτό με την αστυνομία.

Το 2006 έγινε γνωστό ότι ένας 22χρονος φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού σε φοιτητικό πάρτι στον χώρο του πανεπιστήμιου και νοσηλεύτηκε για μέρες στην εντατική. Γενικά πέφτει πολύ ξύλο στις φοιτητικές οργανώσεις για το θέμα των πάρτι. Στελέχη φοιτητικών παρατάξεων ζουν από τα όσα βγάζουν από τα πάρτι. Από τις πωλήσεις αλκοόλ και από τα εισιτήρια. Τα πάρτι των κομματικών παρατάξεων είναι business, όχι ιδεολογία. Και οι πρυτανικές αρχές τα επιτρέπουν σε μία ιδιότυπη συναλλαγή με τους επικεφαλής των κομματικών παρατάξεων.

Εάν κάποια παιδιά κατέστρεφαν το σπίτι τους κατά την διάρκεια ενός πάρτι, το πιθανότερο είναι ότι οι γονείς τους δεν θα τους επέτρεπαν να ξανακαλέσουν τους φίλους τους. Στα ελληνικά πανεπιστήμια όμως τα πάρτι συνεχίζονται. Με την ανοχή των πρυτανικών αρχών.

Οπότε τα ερωτήματα είναι τελικά πολλαπλά: Γιατί επιτρέπονται πάρτι σε πανεπιστημιακά κτίρια όταν, τις περισσότερες φορές, συνδέονται με φθορές στην πανεπιστημιακή περιουσία; Επιτρέπεται να πωλούνται αλκοολούχα ποτά; Να συμμετέχουν στα πάρτι και μη φοιτητές; Ενδεχομένως και ανήλικοι ή, ακόμη, και υπερήλικοι;

Πριν από λίγο καιρό έτυχε να συνομιλήσω με συνδικαλιστές φοιτητές και ανίχνευσα απίστευτο μίσος ανάμεσα στα υψηλά κομματικά κλιμάκια. Φυλετικό μίσος. Το μίσος του χουλιγκάνου Ολυμπιακού εναντίον του χουλιγκάνου Παναθηναϊκού. Και το αντίστροφο.

Εντάξει. Ίσως ήταν «ακραίοι» αυτοί με τους οποίους συνομίλησα. Δεν είναι όμως τυχαίο ότι η ΕΦΕΕ έχει πολλά χρόνια να συγκροτηθεί σε σώμα. Τα κόμματα στο πανεπιστήμιο δεν προωθούν την κουλτούρα διαλόγου αλλά την τυφλή σύγκρουση. Οι αφίσες πιο συχνά διαφημίζουν πάρτι παρά προβάλλουν ιδεολογικά φοιτητικά συνθήματα. Ποιος θα ήθελε να πάει σε πάρτι φανατικών στοιχείων; Ίσως κάποιοι άλλοι φανατικοί για να τα κάνουν μπάχαλο.

Ο κ. Μουτζούρης εφάρμοσε το νόμο για πρώτη φορά. Έστω και εάν φάνηκε ότι ένιωσε την ανάγκη σχεδόν να δικαιολογηθεί (σε ποιο φοιτητικό ακροατήριο;) ότι ζητήθηκε η συνδρομή του εισαγγελέα γιατί κινδύνευε η ζωή ενός ανθρώπου, του φύλακα, και όχι για τις υλικές φθορές. Επιβεβαιώθηκε έτσι το ρητό που λέει ότι στην Ελλάδα δεν χρειαζόμαστε άλλους νόμους – απλώς να τηρούμε αυτούς που ήδη υπάρχουν. Υπάρχει λοιπόν νόμος που να προβλέπει και να ρυθμίζει τα πάρτι στα πανεπιστήμια; Και εάν ναι, τι προβλέπει ο νόμος για τις ζημιές; Ποιος καλείται να πληρώσει τη νύφη; Σίγουρα ο Έλληνας φορολογούμενος. Δυστυχώς, όμως, και η παιδεία στην Ελλάδα.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: