Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2010

Κρίσιμη η κατάσταση στον Έβρο

Κρίσιμη θεωρείται από τις τοπικές αρχές η κατάσταση στον Έβρο, ο οποίος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, ενώ όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

"Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Τα νερά που έρχονται από τη Βουλγαρία είναι πάρα πολλά και περιμένουμε να έρθουν κι άλλα. Ο ποταμός Έβρος αυτή τη στιγμή είναι πολύ φουσκωμένος, τα νερά έχουν φτάσει στα 6,90 μέτρα, στο ύψος δηλαδή του 2007, όταν είχαν γίνει οι μεγάλες καταστροφές. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί οτιδήποτε. Το μεσημέρι ήμασταν στη Νέα Βύσσα, στην "πράσινη πόρτα", εκεί που χθες έσπασε το τούρκικο ανάχωμα, το οποίο κατάφεραν να κλείσουν . Σήμερα όμως που έρχονται πολλά νερά μπορεί να προκύψει το ίδιο πρόβλημα , να σπάσει και να πλημμυρίσει όλη η περιοχή. Ανοίξαμε κάποια υπερβλητά αναχώματα και διοχετεύουμε τα νερά σε μια περιοχή, που φτάνει μέχρι το ωοειδές της Ορεστιάδας, με στόχο να εκτονώσουμε την περιοχή προς την Αδριανούπολη, όπου δέχεται μεγάλες πιέσεις το τούρκικο ανάχωμα, που προστατεύει τη Βύσσα. Υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα, αν συμβεί κάτι και δεν αντέξει το τουρκικό ανάχωμα, μπορεί να σπάσουμε και το ανάχωμα στο ωοειδές για να εκτονωθεί η κατάσταση, ενώ υπάρχει σχέδιο από το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο και για εκκένωση του χωριού αν χρειασθεί " δήλωσε από τη Νέα Βύσσα ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης, που μαζί με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γεώργιο Ντόλιο, ο οποίος όλες αυτές τις μέρες της κρίσης συντονίζει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεοδώρα Κόκλα επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές.
" Όλα τα παραποτάμια αγροκτήματα του Διδυμοτείχου, του Ισαακίου, των Ψαθάδων, του Αμορίου, των Λαβάρων, της Κορνοφωλιάς έχουν πλημμυρίσει. Στο Πύθιο το νερό μπήκε στα πρώτα σπίτια που βρίσκονται στο κεντρικό δρόμο, δημιουργήσαμε ένα ανάχωμα και με αντλίες αντλούνται τα νερά και αντιμετωπίζεται η κατάσταση, το Πραγγί έχει πλημμυρίσει, κι έχουν εκκενωθεί από χθες 80 σπίτια . Στα Λάβαρα, το μισό χωριό είναι πλημμυρισμένο, ενώ η παρέμβαση που κάναμε στα Λαγυνά, όπου τοποθετήσαμε στο ανάχωμα 1500 σακιά άμμο φαίνεται ότι αντέχει και τα νερά δεν μπαίνουν στο χωριό. Ακόμη ο Πόρος εκκενώθηκε, ενώ με τις παρεμβάσεις που κάναμε το νερό δεν μπήκε στο χωριό. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι θα έρθουν πολλά νερά, στη Βουλγαρία υπάρχουν πολλά χιόνια, όλα αυτά τα νερά θα έρθουν εδώ τις επόμενες ώρες και μέρες και καταλαβαίνεται ότι η κατάσταση δεν είναι καλή." πρόσθεσε ο Νομάρχης.
Ο κ. Ζαμπουνίδης τόνισε ότι για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των πλημμυρών , πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση από τις τρείς χώρες της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, για κοινή αντιμετώπιση του.
"Δεν κοστίζουν οι υποδομές, το ένας δις που χρειάζεται δεν είναι πολλά για τις τρεις χώρες . Το κράτος πρέπει να πάει ένα βήμα μπροστά από τις πλημμύρες . Είμαι απογοητευμένος, έχω θέσει το θέμα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ερντογάν και στον τότε πρωθυπουργό κ. Καραμανλή στα εγκαίνια του έργου του φυσικού αερίου, δυστυχώς όμως δεν έγινε τίποτα και μας άφησαν στην τύχη μας. Ο πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου, το γνωρίζει πολύ καλά το θέμα, έχει επισκεφθεί δύο φορές τον Έβρο όταν είχε πλημμυρίσει και θέλω να πιστεύω ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες, να έρθει σε επαφή με τον κ. Ερντογάν, να δοθούν πολιτικές εντολές για να βρεθεί λύση"
Πριν από λίγη ώρα υπερχείλισε σε δύο σημεία το ανάχωμα στο ωοειδές, στον κάμπο της Ορεστιάδας, αναμένεται να υπάρξει ρήγμα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 80.000 στρέμματα και όπως είπε ο κ. Ζαμπουνίδης θα υπάρξει εκτόνωση της όλης κατάστασης, μικρής όμως διάρκειας, μιας-δύο ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: