Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010

Στην ουρά για βενζίνη

του Κώστα Γιαννακίδη
Στην ουρά. Ευτυχώς οι ξένοι δημοσιογράφοι άφησαν τα ξενοδοχεία της πλατείας Συντάγματος και γύρισαν στο άχαρο μεροκάματο σε υγρές και παγωμένες πρωτεύουσες. Αν είχαν μείνει πίσω θα χάζευαν σήμερα τις ουρές στα βενζινάδικα. Θα έβλεπαν αυτό το μεταλλικό φίδι να σχηματίζεται στα πρατήρια και να θρέφεται από την αγωνία και την υπομονή των οδηγών.

Οι τελωνειακοί απεργούν. Τα καύσιμα δεν εκτελωνίζονται, τα βυτία παραμένουν άδεια και αρκετοί πρατηριούχοι κρύβουν το καύσιμο, ανεβάζουν την τιμή, ποτίζουν μόνο φίλους τους στα κρυφά. Τριτοκοσμικό; Πείτε όπως θέλετε, βενζίνη δεν υπάρχει, τα πρατήρια κρέμασαν την πινακίδα που γράφει «τέλος» και πιο ψηλά κρέμασαν τις εξωφρενικές τιμές για την αμόλυβδη. Και όταν λέμε εξωφρενικές, το εννοούμε: από τη στιγμή που ο πρατηριούχος σου λέει ότι η απλή αμόλυβδη έχει εξαντληθεί, εσύ είσαι υποχρεωμένος να ψωνίσεις σούπερ αμόλυβδη με τιμές που πλησιάζουν το 1.70 ευρώ!Απίστευτο; Λες και κάποιος θέλει να προστατέψει τον απλό πολίτη από την ακατανίκητη ορμή να αυτοπυροποληθεί. Λες και θέλουν να περιορίσουν τους παρασκευαστές μολότοφ στα βόρεια προάστια... Εντάξει, είναι κρύο ως αστείο, αλλά μήπως όλα τα υπόλοιπα δεν μας παγώνουν με τον τρόπο τους; Οι τελωνειακοί, οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι (μαζί με τους εφοριακούς) για τη λειτουργία του εισπρακτικού μηχανισμού, κινητοποιούνται. Καλά κάνουν, είναι συντεχνιακό τους δικαίωμα να απεργούν και η απεργία θα πρέπει να ταλαιπωρήσει την κοινωνία για να ισχυροποιήσει τα αιτήματά της.

Ελα όμως που πια η κοινωνία δεν ακούει. Όχι πως αδιαφορεί, απλώς είναι απαθής. Συνέβη με τους αγρότες, θα συμβεί με τους τελωνειακούς, θα επαναληφθεί με όσους το δοκιμάσουν. Έχουμε γίνει τόσο κυνικοί που δεν σηκώνεται ούτε φρύδι μπροστά στις ακρότητες. Ακόμα και αν τους επιστρατεύσουν, η οργή που υπάρχει γύρω μας δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διαφωνήσει. Δεν μας ενδιαφέρει πλέον το συλλογικό συμφέρον, δεν γουστάρουμε να συζητήσουμε για επαγγελματικές διεκδικήσεις. Θέλουμε, απλώς, την ησυχία μας.

protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: